Ne sezondu ama…

Kamp döneminden bu yana takımla beraberim. Onlar nereye biz oraya…
Atraksiyon, ihtiras, macera, mutluluk, hüzün ne ararsan vardı.

Kamp döneminde yanlız adamı oynayan Ünal Karaman ve öğrencileri büyük belirsizlik içindeydi. Bir taraftan Sosa ve Burak’ın kamp döneminde olmayışı bir taraftan stoper oyuncusu olmayışı kalecinin savunma oynaması gençlerin kendileri gösterememesi yeni sezon önce kafalarda soru işaretleri bıraktı. 

Şu realiteyi aklımızdan çıkarmamak gerekiyor, o kamp kadrosuna transferler eklenmeseydi şu an farklı cümleleri yazıyor olacaktık. Bu net!!!!!

Yönetim bu gerçeğin farkına varmış olacak ki transfer için kolları sıvadı.. Tabi bu sıvama 3, sana 5 sana al 7 sana değildi. Sakince nokta atışlarla olması gerekiyordu öyle de oldu. Toplasan Burak Yılmaz’ın yıllık kazancını karşılamayacak miktarda oyuncular takımın kadrosuna katıldı. 

Karaman’ın elinde yine kısıtlı imkanlar vardı. Niye böyle diyorsun diyeceksiniz malesef bu durum halen daha geçerli. Trabzonspor ne zaman oyuncularına tüm borçlarını öder o zaman imkansızlık ortadan kalkar. Bu konu zaman zarfı içerisinde kulübün başını çok ağrıttı. 

b

ÖDEMELERLE BOĞUŞTULAR

Trabzonspor ilk yarıyı ikinci olarak kapatıysa burada aslan payı yöneticilerindir. Ağaoğlu, Hayrettin Hacısalihoğlu, Ertuğrul Doğan gibi isimler başta olmak üzere kurumsal bir kulüp olmak için büyük mücadele verildi. Takım içi dengeler sağlanmaya çalışıldı. Yöneticiler yeri geldi Euro-Dolar krizinin baş gösterdiği günlerde bankaların önünde yattı. Kimisi kendi cebinden kimisi eşi dostundan türlü türlü yollarla oluşması muhtemel krizlerin önüne geçmek için mücadele verdiler. Hataları olmadı mı oldu, transfer döneminde her kafadan bir ses çıkması huzursuzluğa neden oldu. Oyunculara farklı misyonlar yüklenip kötü reaksiyon almaları kulübün başını ağrıttı. Tüzük kongresi giib önemli bir kongre de bu dönem içerisinde yapıldı. 8 aylık süretçe Ağaoğlu ve ekibi yenilenerek yeniden seçildi.

MALATYA TOKADI!

 Malatya maçı Trabzonspor'a ilaç oldu. Kardeş tokadı kulüpte bazı taşları yerinden oynattı. Karaman her ne kadar kendisi ile ilgili alınacak kararlara saygılı olduğunu ifade etse de yönetim çizgisinden şaşmayarak radikal kararlar alıp 2 kaptanı kadro dışı bıraktı. Trabzonspor daha sonra toparlanma sürecine girecek adımları atmaya başladı. 

İSİM İSİM OYUNCU ANALİZLERİ

Onur Kıvrak: Kesinlikle bu yılın en büyük olayı onun kadro dışı kalmasıydı. Trabzonspor’da bir devrin sonu geldi. Sezona iyi başlamayamadı, Malatya faciası sonrası taraftarla gereksiz diyaloğa girdi ve olanlar oldu. Üstüne tuz biber olarak Trabzonspor’u federasyona şikayet edip parasını istedi. Nereden bakarsanız bakın tutarsızcaydı. Trabzonspor Onur ve Burak’ın 24 milyon TL’ye yakın alacaklarını ödemek için seferber olmuş durumda. Onur ile yola devam edilmeyecek. Baştan sona hayal kırıklığı oldu.

Uğurcan Çakır: Onur Kıvrak faciasının ardından kaleyi devir aldı. Hem de Fenerbahçe maçı ile.. Belli çevreler “tecrübesiz, o kadar iyi değil, formayı kaldırmıyor” yorumlarını yapmasına rağmen yönetim ve teknik heyetten aldığı tam destek ve 2. kaleci olmasının gerektirdiği özgüven ile Trabzonspor adına tarihi bir maç çıkardı. Oraya da takılıp kalmadı, 40 yıllık Trabzonspor kalecisi gibi güven veriyor, teknik heyet, yönetim, taraftar herkes onu çok seviyor o da karşılığı veriyor. İlk yarının parlayan isimlerinin başında geldi. 

Arda Akbulut: Trabzonspor’un genç yeteneği… Abdülkadir Ömür’ün geleceğini nasıl görüyorsanız Arda Akbulut’ta öyle. Bunu zamanla göreceğiz. Ünal Karaman yavaş yavaş onu kaleye koymaya başladı. Arda için o günler uzak değil.

Esteban Alvrado: Trabzonspor’a yıllarını verdi. Sürekli arka planda kaldı. Bunda kendisinin de payı çok büyük. Bordo Mavililerin sempatik kalecisi kendisine verilen şansı iyi değerlendiremedi. Kampa geç katıldı, 2. kaleciliği alındı. 2 kez FIFA’ya şikayet etti. Trabzonspor parasını ödemekte zorlandı, o da çözümü fesih de bularak ayrıldı.

Majid Hosseini: Biz ne stoperler gördük. 4 milyon kazanıp arkasındaki adamı kaçıran, 60’dan sonra sahadan kaybolan, adam tutamayan sürekli olaylar çıkaran….. Futbolculuğundan öte müthiş bir delikanlı transfer etti Trabzonspor. Müthiş saygılı insanlara hoşgörü ile bakan saha içerisinde demir gibi olan 22’lik Hosseini Malatya faciasına kadar takımın değişilmez ismiydi. Toure ile tandem yakalayan Hosseini formasını kaybetti ama geri alacak gibi duruyor. Zaman zaman saha içerisinde pozisyon kayıpları yaşasa da genel olarak iyi bir performans çizdi.  Trabzonspor’un topladığı 29 puanın tam tamına 26’sı onunla geldi. Buradan da anlayabiliriz nasıl bir performans gösterdiğini. İlerleyen yıllardan Trabzonspor’un ondan büyük kar edeceğini düşünüyorum. 

Zargo Toure: Trabzonspor’un Sengalli savunmacısı da kulübün sevilen isimlerinden tecrübesi ile hem Hüseyin Türkmen’e hem de Hosseini’ye yardımcı oldu. Değişilmez savunmacı olarak duruyor. Sakatlığı can sıkmasına rağmen bu sezon tam 17 maç çıkardı.

Hüseyin Türkmen: Alt yapının çiçeği burnunda ürünü. Yerli Ramos deniyor ona… Herkes onu yeni tanıyor ama o Slovenya’daki kamp döneminde “formayı alacağım” diyordu. Öyle damdan düşer gibi de gelmedi. Mücadele etti,, savaştı, hep bekledi, kendisini diri tuttu ve sonunda istediğini aldı. Malatya faciası onun doğuşuna işaret oldu. Nazar değmesin yerli Ramos olma yolunda adım adım ilerliyor. Tabi fizik olarak kendisine katması gerekenler var. O da farkında kamp temposu ona daha iyi gelecektir. Yolu açık olsun…

Şunu da belirtelim Malatya faciasında oyuna sokulan Hüseyin Türkmen’li Trabzonspor 5 maçta 4 gol yerken 4 galibiyet ve 1 beraberlik aldı. 

Filip Novak: Trabzonspor’un en iyisi diyebilecek 2 futbolcudan bir tanesidir Filip Novak. Her antrenörün, yönetimin çalışmak isteyeceği bir savunmacı bek. Takımın yeniden dirilişinde başrol oynadı. İlk maç Başakşehir maçı hariç tüm maçlarda sahadaydı. Takımın değişilmez ismi oldu. Hücum ve savunma anlamında öyle işler yaptı ki takdir edilesi cinsten. Geçtiğimiz yıl silik Novak gitti, diri ve takımı için savaşan Novak geri geldi. Bir bek oyuncusundan istenilen bütün olayları yapmak için var gücüyle mücadele gösterdi. Hep arka direklerde onu aradık. 3 gol attı 1 asist yaptı ondan formayı almak çok zor. 

İbanez: Takımdan ayrılacak isimlerin başında geliyor. Kamp döneminde iyi bir görüntü çizmesine rağmen performanslarını sahaya yansıtamadı. 30 yaşındaki oyuncuya teklif gelmesi halinde gönderilecek. 

Pereira: Trabzonspor’un canı kanı, atar toplar vs tüm damarları onda. Kulüp ve taraftar arasındaki sevgi bağı. Müthiş bir profesyonel. 34 yaşında gençlerin hepsi ona hayran ağzı açık bir şekilde izliyor. Yeri geliyor 1 saat saha içerisinde tur atıyor, antrenmanlara ilk geliyor, son çıkıyor. İzinli gününde geliyor, eksiklerini tamamlıyor. Trabzon’u benimsemiş her an onu sokakta görmek mümkün. Tam bir profesyonel. Novak ile Süper Lig’in en iyi hücum bekleri olarak nitelendiriliyorlar. Tam tamına 5 asist yaparak takımın bu noktaya gelmesinde önemli roller oynadı. Kuşkusuz Trabzonspor'un en iyi oyuncusuydu.

Zeki Yavru: Trabzonspor’a gelişi olay olmuştu. 4 maçta forma giydi ancak kendini gösteremedi. Bu gidişle takımda zor şans bulacak veya gönderilecek. 

Kamil Ahmet Çörekçi: Kuşkusuz bu sezonun en şanssız ismi. Kampta da sakatlıkla boğuştu tam geri dönüyor derken 4 ay süren bir ağırlık sakatlık geçirdi. Geri döndü ancak sakatlıktan dönüşünün eksiklerini gördük. Saha içerisinde aksadı.. Kamp dönemi onun için ilaç olacaktır. 

Semih Karadeniz: Trabzonspor’un altyapısından gelen isimlerinden.. Kendisini gösteremedi. Sadece 3 Türkiye Kupası maçında oynadı. Takımla yollarını ayıracak. 

Ogenyi Onazi: Burak Yılmaz ile Onazi ve Burak’sız Onazi olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Kendisine yakışan oyunu Burak Yılmaz’ın kadro dışı bırakılmasından sonra oynamaya başladı. Neydi o öyle aldığı topu havaya dikip pas atmalar. Bunlardan kurtuldu. Takım oyunun bir parçası oldu. Çevre kontrolü yapıp pas trafiğinin başrol oyuncusu oldu. Ancak sakatlığı Trabzonspor’u derinden etkileyecek. Sezonu kapattı. Onazi’siz nasıl bir Trabzonspor izleyeceğiz büyük bir merak konusu. Onazi’ye alışmış bir oyuncu grubu vardı sahada.. Kayseri maçı hariç tüm maçlarda oynadı. Sistemin önemli parçarlarından bir tanesiydi… Yönetim ve teknik heyetin bu saatten sonra yapacağı tek iş transfer olmasa bile yerine gelecek oyuncunun adapte sürecini hızlandırmak. 

Batuhan Artaslan: 24’lük orta saha bu sezon 10 maça çıktı. Sonradan oyunlara girdi çıktı. Beşiktaş maçında talihsiz bir olay yaşadı. Çıktı özürünü diledi. Şimdi Onazi yok, görev ona da verilebilir. Ayaklarını yere sağlam basması ve işine odaklanması gerekiyor.  10 maçlık periyotta kendisini gösteremedi. Hep gir ve bölgeni kontrol et rolünde oynatıldı..

Juraj Kucka: Trabzonspor’un sorunlu oyuncularından bir tanesi oldu. Sözleşmesi gereği Trabzonspor ona ve kulübüne taksitleri ödemekte büyük zorluklar çekti. Hatta kulüp 100 milyon TL’yi geçen maliyeti olduğunu ifade ederek oyuncunun itibarını gölge düşürüp Muharrem Usta yönetimini suçladı. Bu yaşananlar ışığında deneyimli oyuncu rotasyon oyuncusuna dönüştü. Onazi ile iyi ikili olamayan Kucka kızağa çekildi ve yedek olarak bekledi. FIFA’ya şikayet etti daha sonra parasını aldı. Kulüp göndermek istiyor ancak Karaman’ın böyle bir oyuncuyu kaybetmek istediğine inanmıyorum. Kucka’da sakatlığı olmasına rağmen Karaman’a baskılar yapıp oynamak istediğini söyleyip son 2 maçta forma giydi. Onazi’nin sakatlığında şans ona gelecek ve hedefe giden Trabzonspor’da lider rolüne bürünecek. Hatta Ağaoğlu’nun kamp döneminde de dediği gibi Dozer Cemil gibi olacak mı göreceğiz. Kendisinden beklenti büyük, kalitesi yeteceği her şeyi var. Aklını da sahaya yansıtırsa sorun yaşanmaz.

Jose Sosa:  Trabzonspor camiası bu sezon ondan çok şeyler bekliyordu, karşılığını verdi. Sadece son maçta ağır sakatlığı nedeni ile oynamadı. Takımın 2. Sıraya yükselmesindeki katkısı büyük isimlerden. Trabzonspor’un beyni görevini başarıyla yürüttü. Ödül olarak kaptan oldu. Trabzonspor onunla sistem oyunu oynayarak takım oldu. Takımın her şeyi konumunda..

Murat Cem Akpınar: 19’luk orta sahada altyapı ürünlerinden.. Yakından izledik gördük, formayı kapması an meselesi. Lig de şans bulamasa da kupa da kendini gösterdi. Ayaklarını çok iyi kullanabiliyor ve futbol zekası üst düzeyde zamanla kendisini göstereceğini düşünüyorum. 

Abdülkadir Ömür: Tüm gözler onun üzerinde.. Lige kötü bir başlangıç yaptı. Burak ile adı türlü dedikodulara karıştı. Bu birliktelik kendisine zarar verdi. Sonradan toparlanma sürecine girerek takımın değişilmez ismi oldu. Karaman’ın genç prensi ilk yarıyı iyi geçiren isimler arasında yer aldı. Takımın hedefe yürümesinde başrol oynayacak. Takımın içeri kat edişleri ve gol noktalarında öne çıkan genç oyuncu 2 gol atıp 4 de asist yaptı. 

Yusuf Yazıcı:  Geçtiğimiz yıl serbest oyuncu olarak oynayan ve skor üreten Yusuf Yazıcı bu sene sustu kaldı. İnişli çıkışlı bir performans sergileyen Yusuf, Malatya faciasının ardından diriliş yaşadı. Saha içerisinde sorumluluk sahibi olan ve kaptanlık görevine çıkarılan Yusuf Yazıcı saha içerisinde daha etkin rol oynamaya başladı. Yusuf’un ikinci yarıda daha çok öne çıkıp ve takımı sırtlaması bekleniyor.

Abdülkadir Parmak: Kampta gösterdiği üst düzey performansın ardından takımda kaldı. Oluşturulan oyuncu grubu içerisinde iyi bir rotasyon oyuncusu olarak görünüyor. Yeri geldiğinde çık oyna denilecek bir isim. 

Anthony Nwakaeme: Galatasaray maçı ile vitrin yapıp tüm beklentieri tepeye çıkardı. Baskılı oyunlarda saha içerisinde zor anlar yaşasa da açık oyunlarda etkili bir oyuncu olduğunu gösterdi. Ne zaman kötü bir performans sergilese saha içerisinde yaptığı bir hamle ile tüm dengeleri değiştirebilecek bir isim. İkinci yarıda da takımın hücum silahı olarak görev yapacak. 

Vahid Amiri : Her teknik adamın kadrosunda bulundurmak isteyeceği bir isim.  6-7-8-10 tüm mevkilerde forma giyebilecek bir isim. Kendisine verilen tüm görevleri yaptı. Kolay adapte oldu ve olabilmek için büyük çaba sarf etti. Trabzonspor onunla beraber kulübe karakter de transfer etti. 

Olcay Şahan: Sezona iyi başladı, Pereira ile takımın en iyi ikilisi oldu ancak birden kesik yiyerek arka plana atıldı ve formayı unuttu. Sorunlar yaşıyor aşarsa takıma yeniden geri döner. 

Burak Yılmaz: Kuşkusuz Trabzonspor’da en çok konuşulan isim oldu. 2 kez şikayet etti birini güç bela geri çekti, daha sonra fesih için şikayet etti. Trabzonspor’dan inanılmaz derecede büyük paralar kazanıyor. İki tarafında hataları oldu, devre arası gönderilecek. Eğer sorunsuz bir Burak olsaydı şu anda takımın en etkili ismiydi. Trabzonspor ile ilişkisi şu an sadece maddi düzeyde. Uygun bir teklifle gönderilecek.

Rodallega: Trabzonspor’un hamalı diyebiliriz. Her sıkışmada ona sarılındı. Tribünlerin çok sevdiği bir isim. 33 yaşındaki oyuncunun kamp döneminden bu yana formayı aldı çıkarmıyor. Yaşanan olaylara rağmen performansını hep arttırma gayretinde. Tüm maçlarda oynadı, 9 gol 1 asist yaparak takımın en iyisi olmayı başardı. Şimdi iş yönetimde sözleşmesini uzatacak mı? Şampiyonluğa giden yolda Rodallega’nın aklı sözleşmesinde mi kalacak. Bekleyip göreceğiz. 

Caleb Ekuban: Trabzonspor’a transfer olduğunda adeta ona gariban muamelesi yapıldı. Özellikle taraftar nezdinde düşük kalibrede olduğu ifade edildi. Ancak o sonradan girişleri ile Trabzonspor’a hayat verdi. Performansından herkes memnun büyük ihtimalle bonservisi alınıp uzun yıllar Trabzonspor’un forveti olacak.

Ünal Karaman: Efsane isim resmen kafasını giyotinin altına koydu. Yeri geldi ağır eleştiriler aldı. Yerden yere vuruldu. Ancak yönetimle beraber iyi uyum yakaladılar. Bu uyum aynı zamanda takıma yansıdı. Takım içerisindeki oyuncularla abi kardeş ilişikisi kuran Karaman'ın antrenmanları ise oldukça zorluydu. Oyuncularına bol bol kondisyon depolayan Karaman oynadığı dönemdeki pas oyununu takımına adeta işledi. 150 bin TL kazanıyor ama çektiği sıkıntı en az 5 milyon TL'lik di bunu da söylemeden geçmeyeyim.