Oksijen konsantratörü, ortamda bulunan havayı toplayıp ayrıştırarak hastaya saf oksijen verilebilmesini sağlayan cihazlara verilen isimdir. Ülkemizde her hastanede olduğu gibi aynı zamanda oksijen makinesi olarak da bilinmektedir. Hastanede yer alan taşınamaz model oksijen cihazları, elektrikle çalıştığı gibi ilgili makinelerin oksijen maskesi ile birlikte batarya kullanımı sayesinde mobil bir özellik kazanabildikleri de bilinmektedir. Ayrıca yaygın ve ekonomik olduğu için piyasada daha çok elektrikle çalışan oksijen konsantratörlerinin satıldığını belirtmekte fayda var.

Oksijen Konsantratörleri Nelerde Kullanılmaktadır?

Oksjien konsantratörleri, elektrik yardımıyla çalışarak havada tutunan oksijen maddelerini ayrıştırabilen ve hastaya nazal kanül yardımıyla saf oksijen sağlayabilen tüplerdir. Günümüzde oksijen destekli tedavilerin tamamlanabilmesi için kullanılmaktadır. Havada yer alan oksijen, bir tüpün içerisinde saf halde depolanarak hasta bireye solunum yapabilmesi sağlanır. Özellikle KOAH hastalarında oksijen kaynaklık böbrek ve kalp tahribatları sıklıkla görülmektedir. Oksijen konsantratörleri sayesinde KOAH hastalarına saf oksijen solunumu yaptırılır ve zarar gören organların iyileştirilmeleri sağlanır.

Oksijen Konsantratörü ile Oksijen Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Oksijen tedavisi, oksijen cihazları yardımıyla kronik solunum yetmezliği ve KOAH hastalıklarından muzdarip olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. KOAH hastalarının kan basınçları genellikle düşük olduğundan oksijen makinesinde hangi basınçla solunum sağlanacağı ayarlanır ve hastaya uygun oksijen takviyesi uygulanır. Bu durum, KOAH hastaları için çok hayati önem taşımaktadır. Oksijen cihazlarındaki basıncın iyi ayarlanmadığı durumlarda hastaların solunumu durabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra oksijen konsantratörü ile tedavi edilen hastaların rahat rahat yemek yiyebildiklerini ve gece daha rahat uyuyabildiklerini de belirtmekte fayda var.

Oksijen Konsantratörü ile Yapılan Tedavilerin Yararları Nelerdir?

Oksijen, bilindiği üzere tüm canlılar için hayati önem taşıyan bir maddedir. Vücutta oluşacak herhangi bir tahribatı tedavi edebilmek amacıyla oksijen gazı kullanılmaktadır. Oksijen konsantratörü ile sağlanan tedaviler, hastaların kan dolaşımını hızlandırarak vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca hücre yaşlanmasını azaltarak tüm vücut için ekstra destek sağlanmasına da yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra oksijen tedavisinin vücut genelinde 3 ayda sonuç verdiğini ve KOAH gibi hastalıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğunu da belirtmekte fayda var.