Pakistan’da düzenlenen, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yürütme Kurulu Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.
AB ülkelerinin, ticaretlerinin yüzde 70’ini birbirleriyle ve komşularıyla yaptığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “ECO ülkeleri olarak, hala kendimizi birbirimizden korumaya çalışıyoruz. Korumacı politikalar kısa vadede faydalı gözükse de orta vadede gelişmeyi ve zenginleşmeyi engeller” dedi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Pakistan’ın Karaçi kentinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 19. Yürütme Kurulu ve 13. Genel Kurulu Ortak Açılış Töreni’ne katıldı. Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, iş dünyasının sadece zenginliğin değil, bölge huzurunun ve barışının da teminatı olduğunu söyledi. Tarih boyunca istikrar ve barışın ana zeminini hep ticaretin oluşturduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Çünkü huzur-ticaret ve zenginlik birbirinden ayrılmaz bir zincirdir. Biri olmadan diğeri de olmaz” dedi.
Küresel istikrarsızlık konusuna değinen Hisarcıklıoğlu, bu istikrarsızlığın aslında dünya tarihinde açılacak yeni bir dönemin doğum sancıları olduğunu belirterek, “İçinden geçilen süreçte, küresel siyaset ve ekonomin yeniden şekillendi. Önümüzdeki dönemde yeni dengeler ve ittifaklar ortaya çıkacak. Bu süreci iyi okuyan ve hazırlığını iyi yapan ülkeler, bu yeni çağın da kazananı olacak” dedi.
Küresel gelişmeleri en hızlı okuyan ülkenin ABD olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bir taraftan Avrupa Birliği ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı çalışmalarını yapıyor. Diğer taraftan da yükselen Asya ekonomisinden pay alabilmek için, Asya-Pasifik ülkeleri ile Trans Pasifik Ekonomik ortaklığını geliştiriyor. ABD, AB ve Pasifik ülkeleri; yani dünya ekonomisinin 3’te 2’sini oluşturan ülkeler birlikte hareket edecek. Kuralları onlar belirleyecek. Onların ülkesi zenginleşecek, onların vatandaşları zenginleşecek. Peki biz ne yapıyoruz? Bir arpa boyu yol kat edemedik. Tam tersine birbirimizin önüne duvarlar çektik, engeller çıkardık. Yıllardır ECOTA’nın önemini anlatıyoruz. Ama bir türlü yol alamıyoruz. Önümüzde bir sürü başarılı örnek var. Avrupalıların başardığını biz neden başaramıyoruz? Belli ki bu konuda bilgi veya irade eksikliğimiz var. Halbuki ticari ilişkilerimizi geliştiremezsek, diğer alanlarda da işbirliğini geliştiremeyiz” dedi.

"ECOTA VAKİT KAYBETMEDEN YÜRÜRLÜĞE GİRMELİ"
Hisarcıklıoğlu, ECOTA’nın hızla yürürlüğe sokulması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi;
“İşbirliğini artırmak için vize konusu büyük önem taşımaktadır. Bizim kültürümüzde kardeşler birbirinin evine vize alıp değil, selam verip girer. Ama biz burada da birbirimize engel koymaya devam ediyoruz. Vize konusu karşılıklı ticaretimizi arttırmamız önünde de önemli bir engel. Türkiye olarak, neredeyse hiçbir ECO ülkesine vize uygulamıyoruz. Ancak bizim vatandaşlarımız sadece birkaç ECO ülkesine vizesiz seyahat edebiliyor. Bölgemizin zenginliği kadar, istikrar ve güvenliği için de çok önemli. Çünkü hiçbir dünya ülkesi mallarının taşındığı ticaret koridorunun riske girmesini istemez. Bu kapsamda İstanbul-Tahran-İslamabad demiryolu projesinde artık somut adımlar atmak gerekir.”

G 20’NİN DÖNEM BAŞKANI TÜRKİYE OLUYOR
Türkiye olarak önümüzdeki yıl G20’nin dönem başkanlığını devralacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Buna paralel olarak bu 20 ülkenin iş dünyalarının bir araya geldiği, B-20, yani ‘Business 20’ oluşumu kuruldu. Biz Türkiye olarak G20 dönem başkanlığını 1 Aralık 2014 itibariyle devralıyoruz. B20 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi de şahsıma verildi. B20 Türkiye çalışmalarına Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olan TOBB olarak öncülük edeceğiz” dedi.
Toplantının sonunda İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası, Başkanlık görevini Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu’na devretti.
(İHA)