Her insanın ileriye dönük hayalleri ve gerçekleştirmek istediği emelleri vardır.

Siz büyüdükçe, hayallerinizde büyür.

Haluk Ongan beyin de hayali ilk etapta

Trabzon'daki ilk özel ortaokulu, devamında ilk özel liseyi ve ilk özel üniversiteyi açmaktır.


(Trabzon'daki ilk özel ortaokulun açıldığı okul şimdilerde ev olarak kullanılmaktadır.)

Öncelikle ortaokulu kurma aşamasındaki işleri öyle de çok kolay olmamıştır.

Trabzon'daki ilk özel okulun kuruluş aşamasında rahmetli Haluk Ongan bürokrasiyle çok uğraşmıştır. 

Tabiri caizse, bu okul benim ömrümü yemiştir, dediği çok olmuştur.

Uzun ve çok zahmetli bir süreç sonunda,  

Atatürk Köşkü mevkii Ata caddesindeki kendisine ait olan arazide bulunan, şimdilerde ikametgah olarak kullanılan tarihi konakta, 

Özel Köşk Ortaokulu'nu uzun ve zorlu bir süreç sonunda 1972 yılında kurmuş ve aynı yıl eğitim öğretim hayatına başlatmayı başarabilmiştir.


(Okul olarak kullanılan binanın önünde 1974 yılında okulun ilk öğrencileriyle birlikte çekilen resim.)

Okulun kurucusu ve sahibi Haluk Ongan aynı zamanda Özel Köşk Ortaokulu'nun ilk müdürü ve ilk de ticaret dersi öğretmenidir. 

Haluk Ongan'ın eşi Demet Ongan ise ev ekonomisi dersi öğretmeniydi.

Haluk amca ve Demet teyzenin çocukları Gamze, Mehmet ve Nazlı Ongan, Soğuksu'dan çok yakın komşularımızdır.

Rahmetli Haluk Ongan, Trabzon'daki ilk özel köşk orta okulunu açtığında 1972 yılında ilk öğrencilerinden 21 kişi kişi arasında, ağabeyim Hüseyin Kandaz ve amcamın kızı Hüsnüye Kandaz da vardı.

1976 senesine kadar eğitim ve öğretim hayatına eski konakta devam eden Özel Köşk Ortaokulu, daha sonraları yeni binada özel köşk lisesi adı altında eğitim ve öğretim hayatına devam etmiştir.

(Özel köşk ortaokulunun ilk öğrencilerinden Hüseyin Kandaz)

Rahmetli Haluk amca kısacık ömrüne çok şeyler sığdırmış gerçek bir Trabzon beyefendisidir.

Haluk onganın eşi, Demet onganın babası, 1894  Erzurum tortum doğumlu Mehmet Celal Aybar Türkiye istatistik kurumunun şimdiki adıyla TÜİK'in kurucusu ve ilk müdürüdür.

Gençliğinden beri Trabzon'daki ilk özel ortaokulunu kurma hayallerinden vazgeçmeyen Haluk Ongan, karşılaştığı onca bürokratik sıkıntıları aşarak hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktadır.

Eşi Demet Ongan'la birlikte aynı okulda öğretmenlik yapmış, 76 yılına kadarda kurucusu ve sahibi olduğu okulun müdürlüğünü yapmıştır

Kendisinden sonra okul müdürlüğünü Aysel Erkun ve devamında da Yüksel Albayraktar yapmıştır.


(Özel Köşk Ortaokulu'nun ilk futbol takımı.)

Oğlu Mehmet Ongan'a okulun kantinini işletme görevi veren rahmetli Haluk Ongan, oğlunun kantini işlettiği sürece zarar ettirdiğini görünce kantini bile işletemeyen benim ticaret dersimden geçemez diyerek kendi oğlunu ticaret dersinden sınıfta bırakmıştır.

1958 yılında amatör foto kulübünü, 1962 yılında Trabzon Amatör Tiyatro Kulübünü ve Trabzon amatör sinema kulübünü ve nihayetinde hayallerinden bir tanesinide gerçekleştirmek için uzun uğraşlardan sonra 1972'de ise daha sonraki yıllarda lise bölümü açılacak olan, Özel Köşk Ortaokulu'nu kurarak hayata geçirdi.

Bugün kurucusu olduğu okulun ismi Karadeniz Koleji olarak değişse de, ilk, orta ve lise olarak eğitim ve öğretim hayatına devam etmektedir.

Haluk Ongan, 1972'de Özel Köşk Ortaokulu'nu kurduktan sonra, ihtiyaç hasıl olunca 1976' yılında o günkü adıyla Özel Köşk Lisesi'nin, bugünkü adıyla Karadeniz Koleji'nin olduğu binanın temellerini atarken okulun emektarlarından Ömer Efendiye şöyle demiştir,  

Ömer göreceksin Trabzon'da ilk özel üniversiteyi de ben açacağım. 

Hatırlatmakta fayda var ki o dönemlerde özel üniversite yoktu ve bu Haluk Ongan beyin ne kadar ileri görüşlü ve cesaretli olduğunun bir göstergesiydi.


(Özel Köşk Ortaokulu'nun kurucusu Haluk Ongan, ünlü sinema sanatçımız Yılmaz Güney'le birlikte."

1972 yılında Trabzon'da ilk defa kurulan 
Özel Köşk ortaokulu'nun öğrencilerinide bu arada hatırlatmadan geçmek olmaz.

Mehmet Ongan, 
Hüseyin Kandaz, 
Hüsniye Kandaz, 
Bercis Hacısalihoğlu, 
Ayşen Kasımoğlu, 
Gülnur Yücesan, 
Ergün Öktem, 
Hüsnü Barutçu,
Sinan Sakarya, 
Sinan Gücükoğlu, 
İsmet Yalçın, 
Ecmel Kami, 
Tayfun Pirselimoğlu, 
Mahmut Ören, 
Sabih Memiş Yazıcı, 
Ümit Baturoğlu, 
Meltem Cengiz, 
Ali Mollaoğlu 
Şenol Erkuloğlu
Güngör Kumbaroğlu
ve Yaman Gündoğan

Öğrencilerin içinde bugün hayatta olmayanlara, Allah'tan rahmet, yaşayanlarada sağlıklı sıhhatli uzun ömürler diliyorum.

Doğup büyüdüğü Trabzon'un eğitimine ve kültürüne yaptığı katkılarla unutulmazlar arasına giren, adının verildiği, Atapark'taki Haluk Ongan Şehir Tiyatrosu ile birlikte sonsuza kadar anılacak olan, komşumuz, Haluk Ongan 1978 yılında yakalandığı amansız hastalığa yenilerek, çok genç sayılan bir yaş olan 54 yaşında Trabzon'da vefat etmiştir.

Kendisine Allah'tan Rahmetler...

Geride bıraktıkları, eşi Demet Ongan ve çocukları Gamze Ongan, Mehmet Ongan ve Nazlı Ongan'a da sağlıklı sıhhatli uzun ömürler diliyorum.

Kalın sağlıcakla...