61SAAT HABER SERVİSİ

Zorlu Grand Otel’de yapılan toplantıya, İl Teşkilatının yanı sıra basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. 
Toplantıda kısa bir açılış konuşması yapan Mumcu, “Genel Merkez tüm illerden bir çalışma istedi. 2022’nin Ağustos ayına kadar nasıl çalışacağımıza dair sunum hazırlamamızı istedi. Bizde buna göre çalışma programı hazırlayıp, çalışmalarımız devam ediyor. Milletvekilleri, teşkilatlarımızla belli program dahilinde çalışalarımızı ay ay raporlayarak Genel Merkezimize sunuyoruz. Şu anda her şey rayında gidiyor. Milletvekillerimiz sahadalar. Biz sahadayız. Belediye Başkanlarımızla, ilçe başkanlarımızla koordineli şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 
Toplantı ardından soru cevap şeklinde devam etti.

YATIRIM ADASINDA SON DURUM
Yatırım Adası’nda gelinen son durum sorulduğunda Mumcu, “Şu anda Yatırım Adasının projesi henüz tamamlanmadı. Projeyi alan firmanın sunumlarını dinledik 2 defa. Projede bir takım değişiklikler oldu. Mesela önceden burası bir ada olarak planlanmıştı. Deniz mesafesi vardı, karayla dolgu alanı arasında. Son noktada bu kuşaklama alanının kaldırıldığını görüyoruz. 

GÜLCEMAL, DOLGU ALANINDA KOKUNUN OLMAMASI İÇİN… 
Sebep, bu Gülcemal Dolgu Projesindeki koku ortaya çıkmasıyla burada ki durgun suyun, arada ki kuşaklama alanının, durgun sudan koku kaynaklanacağını, 4 km’lik alanda durgun suyu harekete geçirmek için çok büyük tribünlere ihtiyaç olduğu ve bunun sorun teşkil edeceği ortaya çıktı. 
Dolayasıyla ada şeklinde değil, karanın devamı olarak dolgu şeklinde olması gündeme geldi. Şu anda proje o şekilde revize edildi. Bu şekilde revize edilince burada ki dere yataklarının yaklaşık 5 tane zannedersem. Bunların denize taşınmasıyla ilgili dolgu alanından geçecek menfezlerin olması gerektiği, üstlerinin açık olması gerektiği DSİ raporlarına göre ortaya çıktı. Bu şekilde bir gelişme var. 
Bunlar sonuçta, değerlendiriliyor. Projenin son haline gelmesi bekleniyor. Yatırım Adasından vazgeçilme diye bir durum yok. Projelerde bir takım değişiklikler olabilir. Bunlar, teknolojik anlamda mühendislik anlamında hesaplamalar gerektiriyor. Bunlarında hesaba katılması gerekiyor” dedi 

ŞEHİRLER ARASI OTOGARIN YAPILACAĞI YERLE İLGİLİ TARTIŞMALAR
“Otogar yeri tartışılıyor. Tartışılması doğal. Otogarın bilimsel olarak DSİ Raporlarında, Üniversitelerden alınan raporlarda sıfır risk diye bir şey yok. Ama baktığınızda Karadeniz Bölgesinde bütün ilçelerin dere yataklarında olduğu, otogar haricinde orada değirmendere yatağında bir sürü sanayi sitelerinin olduğu, yerleşim alanının olduğu hepimizin malumu. Sonuçta burada ki DSİ Raporunu okudum. 1990’da, olan sel felaketi ile alakalı bir uzmanlık tezi vardı.  Uğur Serencan. Onunla görüştüm. Marmara Üniversitesinde. Sıfır risk yok. 100 yıllık yapılan planlamalarda Otogarın Planlanacağı bölgede sel taşkınını olmadığı, yeni alınacak tedbirlerle ki bu tedbirler DSİ Rapornad ortaya koyuldu. Bu tedbirlere uyulacak. Taşkın bendinin 3 metre olan, onun 8 metre daha uzatılması, giriş hattının, 14 metreye kadar yükseltilmesi, bu tedbirler alınarak otogarın olacağı bölgede her hangi bir sıkıntı olacağına dair görüş yok. Ama sıfır risk diye bir şey yok. Onu söyleyelim. Baktığımızda, az önce de söylediğim gibi o zaman bütün Karadeniz havasındaki yerleşim alanı olan ilçelerin gerçekten ortadan kaldırmak lazım. Hepsini dağın tepesine taşımak lazım. Öyle planlama yapmak lazım. Dolayasıyla ben yeriyle ilgili çok büyük sıkıntı görmüyorum. 

RİSK ANALİZİ YAPILMASI LAZIM
Dere yatağında olabilir demiyorum. Risk analizi yapılması lazım. Ön görülemeyen riskler olabilir. Almanya’da sel felaketi oldu. Çok büyük insan kaybı yaşandı. Mühendislik olarak baktığımızda Almanya, en çok.. Ön görülmeyen bazı şeyler olabilir. Üniversitene, DSİ’den alınan görüşler ölçüsünde tedbirler alındığında problem olacağını düşünmüyorum. Kesinlikle risksizdir tabiki diyemeyiz.

Kanunu Bulvarının bittiği yer, Erzurum Erzincan bağlantı yolu, Havalimanına yakın. Trabzon’da yer sıkıntısı var. Bir şeyi orada istemiyoruz derken alternatif oluşturmak lazım” 

TRABZON FEST’İN DEVAMLILIĞINDAN YANA MI?
Trabzon, kozmopolit diyebiliriz. Trabzon’da sadece bir kesim yok. Sadece dindar kesim yok, eğlenmeye seven gençlik, yaşlı kesim var. Sosyal belediyecelik anlamında her kesime hitap eden yapılanma bence gerekli. Gençlik, bazen bu tür şeylerle eğlencesini yapabilmeli. Çünkü, insanlar gerçekten pandemiden dolayı yoğun bir stres altında. PAndemi şartlarında bu eğlence olmalı mıydı? Bununla ilgili İçişleri Bakanlığımızın, Genelgesine uygun yapılanma oldu. PCR testleri, HES Kodları ile yapılan eğlenceydi. 
Bunlar zaman zaman yapılmasında ben bir mahsur görmüyorum açıkçası. 

HAÇKALI BABA KAVŞAĞI.. 
Burada vekiller arasında sıkıntı mı var, hayır yok. Ben salih bey ve Adnan beyle görüştüm konuyu. Karayolları burada bir düzenleme yapıyor. Bakanlığın ve GEnel Müdürlüğün bilgisinde yapılan düzenleme. Bu düzenlemenin aslında Haçkalı Baba’dan, Düzköy’e geçecek olan ve beton bloklarla kapatılmış alanın açılması var. Normalde Haçkalı Baba Hastanesinin karşısında ki aralıktan Düzköy’e geçiş yolunun açık olduğu görülüyor. Ama şu anda orası kapalı. Dün Karayolları Bölge Müdürümüz ile konuştum. “Burası açılcak mı?” Diye.
Bakan beyin “burası biraz daha gözleyelim, trafik akışı nasıl olacak?” Söylemi var. Bu nedenle gözleniyor. 
Salih beyin oraya gidip esnafla buluşması şöyle bir algı oluşmasına neden oldu. Sanki, “Salih Beyin burası açılsın diğerleri açılmasın” şeklinde. 
Salih bey ile görüştüm. “Beni çağırdılar bende gittim vatandaşın derdini dildemi” Sonra Salih bey açılmasını istiyor, Adnan bey istemiyor diye algı oluştu. Bu bakan beyin bilgisi dahilinde uygulanan proje. Trafik akışı gözleniyor. 

ŞALPAZARI’NDA YAŞANAN OLAY
“Şalpazarı Belediye Başkanımızın olayında, belediye başkanımızın kendi binasında kendisinin kiraya verdiği bir binada, bir telefon gelmesi sonucu, ki ben hem MHP hem de Belediye Başkanımız ile görüştüm. Telefon gelmesi sonucu, “Senin binanda böyle bir durum var haberin var mı” şeklinde telefon gelmesi ve oraya gitmesiyle duygusal davrandığını düşünüyorum. 
Daha itidalli olunabilirdi. Sonuçta burası Trabzon.. Böyle bir hassasiyet olabilir. Daha itidalli olunabilirdi. 
Ama sonuçta böyle bir şey yaşandı. Keşke yaşanmasaydı. Duygusal davrandığını düşünüyorum. 
İşletme sahibiyle görüşemedim.”

GÜNEY ÇEVRE YOLU… 
Güney Çevre yolu olmazsa olmaz.. Zaten şimdi Akçaabat ile Kanuni Bulvarı asında proje ihalesine hazırlanıyor. Bir taraftan başladık. Bütünüyle ilgili henüz daha şey yok. Ulaştırma Bakanlığının şu anda devam eden Türkiye genelindeki yatırımları var. Bunlar bütçeyle oluyor. Ama biz bastırıyoruz. Bununla ilgili uğraşıyoruz. Her defasında, bu konunun üzerinde duruyoruz.

TRABZON’DA ALT YAPI ÇALIŞMALARI… 
Belediye Başkanımız da dile getiriyor. Alt yapı, yaklaşık 40 yıldır Trabzon’da yapılmayan bir şeydi. Büyük projeyle şehrin altı üstüne getirildi diyebiliriz. Yaklaşık 500 km’den fazla alt yapı çalışması var. Çıkan boruları görüyoruz, zor bir iş… Alt yapı çalışmasına girip seçilmeyen belediye başkanları da var. 
Alt yapı şehir merkezinde hemen hemen bitti gibi. Şimdi üst yapı devam ediyor. Aksamalar oluyor. Biraz sabretmemiz gerektiğini düşünüyorum. Karadenizli olmanın verdiği tezcanlılıkla hemen olsun istiyoruz. Bazen işler öyle yürümüyor. Hepimizin malumu. Zahmet olmadan, rahmet olmaz. Biten yerlere bakıyoruz Uzunsokak bitti, güzel görünümü var. İnşallah yakın zamanda onlarda bitecek. 

KANUNİ BULVARI YAVAŞLADI MI?
Yavaşladığına dair şikayet gelmedi bana. Normal rayında devam ediyor. 

ÇÖMLEKÇİ KAVŞAĞI.. 
Kapatılması trafiği rahatlatıyor. Ama genelde bize o üst taraftaki esnaftan çok şikayet geliyor. Kapatma noktasında geldiğine dair çok şikayetler geliyor. Esnafların çok şikayet etmesi, biraz tabi onların etkisiyle.. 
Trafiğin rahat saatlerinde açılabilir diye düşünüyorum. Sabah değil, belki akşam vakti değil ama saat 11:00’da 12:00’da açılabilir. Ama tamamen kapatılması en uygun. Çünkü oradan tünel çıkışında TIR geldiğinde kapatıyor.

TİSKİ İLE İLGİLİ GELEN ŞİKAYETLER
TİSKİ ile ilgili şikayet alıyoruz. Şuan da bize önce AKSA sonra TİSKİ Şikayetleri geliyor. TİSKİi’den şöyle sorunlar var: Saat bağlanıyor. Saat bağlandığı zaman geriye dönük kaçak kullanımlarla ilgili cezalar gündeme geliyor. Bunları TİSKİ Genel Müdürümüze ilettik. Toplantımıza çağırdık, bize sunum yaptı. Büyükşehir olmanın verdiği durumla bütün ilçe ve il merkezinde TİSKİ sorumlu. Bunları yavaş yavaş yapıyor. Henüz bazı sorunlar çözülebilmiş değil. Yatırımlar devam ediyor. Bazı yerlerde arıtma problemleri var. İnsanlar yağmurlu havalarda suyun bulanık aktığı ile ilgili şikayetler var. Bunlar yavaş yavaş çözülecek. 
cezalarla ilgili mevzuat uygulandığı söyleniyor. Mevzuat ile gerçek arasında sıkışma var. Geriye dönük yazılan bu cezalarla ilgili torba yasayla ilgili konuşma geçti. Problemler devam ediyor, bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. 

HİDROFOR PROBLEMİ
Hidrofor.. 2 bin binanın 40 tanesinde böyle bir sorun olduğu… Bu da çok az bir rakam. Mesela Büyükşehirlerde çoğu binada hidrofor gerekiyor. Burada 2 bin binadan 40 binada sorun olduğu bu da normal bir rakam. Fazla bir rakam değil.

HAFİF RAYLI SİSTEM
Hafif Raylı Sistemle ilgili Mumcu, “30 km’lik raylı sisteme yer açabilecek miyiz. Ne kazandıracak. İstimlak edilecek mi? 
Bilimsel fizibilite iyi yapılması lazım. Bir yatırımı sırf yatırım olsun diye yapmamak lazım. Bunun getirisini, götürüsünü iyice değerlendirmek lazım” dedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN VERDİĞİ SÖZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trabzon Meydan’da verdiği sözün hatırlatılması sonrasında, Mumcu, “Ben yatırıma karşı değilim. Burada fikir jimnastiği yapıyoruz. Bunlarında göz önünde bulundurulması lazım. Sonuçta büyük yatırımlar devam ediyor. Kanuni Bulvarı, 7 Milyarlık maliyeti var. Devam ediyor. 
Şehir hastanemiz devam ediyor. Trabzon büyük yatırımların kenti. Bundan sonra turizm alanında daha aktif olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili inşallah ilerleyen zamanlarda pandeminin azalmasıyla, alt yapının attırılmasıyla turizm gelirler daha da artacaktır. 
Açılım olmasıyla esnaf turizm gelirleriyle rahatlama oldu” dedi. 

İŞ KUR ALIMLARINDA TRABZON’A ALINACAK PERSONEL SAYISININ DİĞER İLLERİNİN YARISINDA KALMASI… 
“İş-Kur alımlarında 250 rakamını duyunca tepki gösterdik. Milli Eğitim Bakanımıza ulaştık. TRabzon’da 620 civarında okul var. Bu okullara 250 temizlik personeli gerçekten çok az. Rize’de neden 500.. Çünkü bu afet dolayısıyla Rize’ye pozitif ayrımcılık yapılmış. Diğer illere baktığımızda afet olmayan illerin hepsinde 3’de 1 oranında azaltılmaya uğramış. Trabzon’a özgü azaltma değil. Talepte bulunduk. Milli Eğitim Bakanımız ve Çalışma Bakanımıza talepte bulunduk. Bakalım onunla ilgili ilerleyen günlerde değişiklik söz konusu olabilir”

TRABZON HAVALİMANINA YENİ PİST YAPILMASI
Mumcu, sözlerine şu şekilde devam etti: 
Yeni pistle ilgili çalışma yapıyor. Orada sondaj çalışması ve zemin etüdleri yapılıyor. Yeni havalimanını denizi doldurarak mı yoksa, mevut piste ekleme yapılması ile ilgili..
Tercih Rize - Artvin Havalimanı gibi denizi doldurarak yapılması ve inşaat devam ederken mevcut havalimanını çalışması yönünde. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. 

ERZİNCAN - TRABZON DEMİRYOLU
Demiryolu ile ilgili yatırım programına alınmasıyla ilgili her hangi bir durum yok. Demiryolu Projesi gündemimizde olan proje. Erzincan - Trabzon bağlantı demiryolu büyük proje. Biz bu projenin gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanımızla en son Milletvekillerimiz bağlantısıyla görüştük sözünü aldık. Ama bu konuyla ilgili atılmış bir adım yok. 

YAPILMAYAN İLÇE KONGRELERİ
Yapılmayan ilçe kongreleriyle ilgili Genel Merkezle temastayız. Yomra İçle eBaşkanımız yeni atandı. Onla birlikte yönetim kurulunu oluşturmak üzereyiz. Yomra yönetim kurulu oluştuktan sonra Genel Merkezle tekrar istişare edip kongrelerin yapılması ile ilgili gerekli görüş alışverişi sağlayacağız inşallah. 

2023 SEÇİMLERİ ZOR MU GEÇECEK?
Ben reisimiz başımızda loduğu müddetçe zor geçeceğini düşünmüyorum. Alternatif göremiyorum. Karşımızdaki millet ittifakının daha henüz Cumhurbaşkanı adayı bile belli değil. Ona bile karar verememişler. 
Alternatif ben pek göremiyorum. Vizyon göremiyorum muhalefette. Ülkeyi yönetecek kabiliyet göremiyorum. Dolayasıyla 2023 seçimi, ,algılarla ve yalanlarla işi götürmeye çalışıyorlar. Ama algılar, olguların önüne geçemez. Algılarla bir yere, yalanlarla bir yere kadar gidebilirsiniz. Yalancının mumu yassıya kadar yanıyor, yalanlar ortaya çıkar. Cumhurbaşkanımız başımızda olduğu müddetçe ben 2023 seçimlerini açıkçası zor görmüyorum. 
Şu anda görünen 2023 Haziran’ında olacak. Erken seçim göremiyorum. Ekonomik daralmalar var.

EMNİYET MÜDÜRÜNÜN ÇALIŞMALARI
Emniyet Müdürümüz ile alakalı ben başarılı buluyorum açıkçası. Kanunları uygulamaya çalışıyor. Sonuçta, nedir egzoz uygulaması. Geçenin saat 12’sinde çocuğunu uyutan var. Buna nasıl izin verilsin. Bu kadar kanunsuzluk olmamalı. İnsanlarımız dikkat etmesi lazım. Bu konuda irade ortaya koyulmalı. O yüzden, trafik ile ilgili yaptığı çalışmalar var. Belediye irtibatlı bir şekilde. Ben başarılı buluyorum Emniyet Müdürümüzü.. 

BAKANLARIN TRABZON VE BÖLGEYE GELEMEMESİ
Süleyman Soyul Bakanımız afet bölgelerinde kaldı. Allah yardımcısı olsun. Takdir ediyoruz. O bölgeler de de baktığımızda devletimizin, vatandaşımızın yanında olduğunu, orada ki insanların devleti yanında hissettiklerini görüyoruz. İnsanları ne kadar memnun olduklarını görüyoruz. 
Biz bunların eksikliğini değil, keşke afet bölgelerine daha fazla hizmet edilse. Bizim bu konuda muzdaripliğimiz yok. 

TRABZON’DA OY ORANI VE ANKETLER
Muhalefet kendine göre anket yapıyor. Bizim anket çalışmalarımızda bizim o oranımızın arttığını görüyoruz. Yani yüzde 3 - 4 oy oranımızın arttığı gözleniyor. ARGE Başkanımızla en son görüştük. Trabzon’da ki oy oranımız artmış, bizim anketlerimizde… 

TMO İLE İLGİLİ GELEN ŞİKAYETLER
TMO’da şu anda yüzde 50 randıman üzerinde Giresun kalite fındığın fiyatı 27 liradan. Levant fındık 26,5  alanıyor. Fındığa alan bazlı 2 TL destek yapıldığı için neredeyse 30 liraya denk geliyor. Şimdi TMO’ya iyice kurutulmamış fındık getiren veya o kaliteyi sağlayamayan münferit şikayetler bize de geldi. GEtiriyor, yaş fındık. Onu TMO aldığında normal fındığa karıştığında diğer fındıkları çürütme tehlikesi var. Çok güzel düzenleme var. Vatandaş fındığını veriyor ve orada ne yapılıyor diye gözlemleme olabilir. Münferiden şikayetler, vatandaşın kendi fındığını tam olarak kurutamamasından kaynaklı şikayetler var.

YOMRA’DA SAVUNMASI ALINAN MECLİS ÜYESİ
Şu anda orada bizim grup kararına aykırı hareket eden meclis üyelerimiz vardı. Genel Merkezimiz ile bu süreci istişare ederek yürüttük. O dönemde ki tavrımız da tamamen Genel Merkezimiz ile istişare içinde sürdürülen tavırdı. 
Dolayasıyla bu sadece bireysel olarak, teşkilat olarak alınmış bir karar yoktu Yomra’da. 
Dolayasıyla orada öyle bir süreç yaşandı. Orada yeniden yapılanma var. Biraz farklı bir durum. Tümden bir yapılanmaya gidiliyor. Yeni dönemde, bu arkadaşımızla ilgili savunma aldık. O savunmasını verdikten sonra tekrar Genel Merkezle istişare edip onunla ilgili yol haritasını çizeceğiz. Şu anda verilmiş karar yok.

TRABZON’DA ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU VAR MI?
Münferiden bazı sorunlar oluyor. Kredi Yurtlar Kurumuna başvurup yurt çıkmayan arkadaşlar oluyor. Özel yurtlara da devletimizin bir desteği var. Günlük, 19 Lira, yemek, 10 liralık bir barınma desteği var. Vakıf Yurtlarında. Bu da aylık 900 - 8o 00 TL’lik devlet desteği var. Kamu Yararının vakıflara ait yurtları öğrencilerimiz tercih edebilir. Bu konuda bize çok aşırı talep gelmedi. Ufak tefek bazı gelenler oluyor. 

ŞEHİR HASTANESİNİN, STADYUMUN YANINA YAPILMASI
Maçlar 15 günde bir. Bu tedbirle sorun olacağını düşünmüyorum. Hüseyin Avni Aker Stadı da Numune Hastanesi ve Fatih Devlet Hastanesinin ortasındaydı..