61SAAT HABER SERVİSİ -

Başkan Murat Zorluoğlu, Trabzon’un ciddi alt yapı sorunları olduğuna dikkat çekerek bunları çözmek için ciddi çalışmalar yapıldığına dikkat çekti. Başkan Zorluoğlu, Meydan ve Beşirli’de kötü kokular ve denize bırakılan kanalizasyonlarla ilgili olarak ise, “Trabzon’da bir çok kanalizasyon, derelere bağlanmış vaziyetteydi. Beşirli’de sahilde kokunun temel sebebi buydu. TİSKİ’nin kendi imkanlarıyla yaptığı çalışmalarda bu dereleri tek tek temizliyoruz. Bu kanalizasyonları kesip, kanalizasyon hattına bağlıyoruz. Şu anda sahilde ki koku epey bir oranda azaldı. Bu çalışmaların tamamlanması ile birlikte koku meselesini bütünüyle Trabzon’un gündeminden çıkarcağız” dedi. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin en büyük kuruluşu olan Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi 1. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında toplanan TİSKİ Olağan Genel Kuruluna büyük bir katılım oldu. TİSKİ’nin normalde Nisan ayında yapılması gereken ancak Pandemi dolayasıyla  bugün yapılan Genel Kurul öncesinde konuşan Başkan Murat Zorluoğlu, TİSKİ’nin yaptığı faaliyetlerle ilgili Genel Kurul üyelerini bilgilendirdi. Başkan Murat Zorluoğlu, Trabzon’un ciddi alt yapı sorunları olduğuna dikkat çekerek, “Ve bu alt yapı sorunlarının giderilmesi noktasında TİSKİ Genel Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak çok ciddi inisiyatif aldığımızı, bu noktada kaynaklarımızı etkin şekilde kullanmak başta olmak üzere, teşkilat yapısının güçlendirilmesi, yeni personel takviyesi ve hizmet sunma kapasitesinin arttırılmasına yönelik çok önemli çalışmalar yürüttük. Bundan sonra çalışmalarımızı arttırarak devam ettireceğiz. 
Trabzon’da Ortahisar’da dahil olmak üzere içme suyu noktasında bir çok ilçemizde şebekelerle ilgili problemler olduğunu, kanalizasyon ile ilgili arıtma noktasında sıkıntılar olduğunu, içme suyu ile ilgili eski köy yeni mahallelerde bazen su yetersizliği, bazın de var olan suyun kalitesinin yeterli olmaması gibi sorunlar yaşıyoruz. TİSKİ Genel Müdürlüğü kurulduğu tarihten bugüne kadar geçmiş dönemde de çok ciddi çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar neticesinde Trabzon’da içme suyu ve kanalizasyon gibi alanlarda önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Trabzon’un coğrafi alt yapısı, eski köylerin büyükşehir belediyesinden sonra bağlanmasıyla alt yapının 5 yıl gibi sürede tamamlanması olamazdı. 2. Dönemde bu görev bize nasip oldu. Doğru kararları sizlerle birlikte almak kaydıyla şehrimizde kanalizasyon ve içme suyu alt yapısını devraldığımız andan itibaren daha iyi noktada bizden sonra idareye devrederiz” dedi. 

TİSKİ’NİN 418 BİN ABONESİ VAR

Başkan Murat Zorluoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “TİSKİ Genel Müdürlüğünde şu anda 157 memur, 141 işçi, 545 TRABSU AŞ: personeli olmak üzere 843 personel görev yapıyor. Biz göreve gelmeden önce 9 daire başkanlığı ve 23 şube müdürlüğü vardı. Yeni teşkilatlanma çerçevesinde. 2 yeni daire başkanlığı ve 8 şube müdürlüğü ilave ettik. Böylelikle 11 daire başkanlığı 31 şube müdürlüğü var. TİSKİ’ye bağlı olarak 31 Mart 2019 su abonesi sayısı 418 bin 201’dir. Yaptığımız çalışmaları özetle: TİSKİ olarak su taşmalarına, kesintilere ve her türlü su arızalarına karşı bir dizi tedbir içeren yenileme getirdik. Akustik Dinleme ile su kayıplarını tespit ediyoruz, kanalizasyon hatlar mikro kameralarla izleniyor tıkanıklık ve hasar gibi sorunların önüne geçmeye çalışıyoruz. 168 içme suyu deposunun takibini gerçekleştiriyoruz. Skala Otomasyon Sistemiyle takip edilen depo sayımız 221’e çıkacak. Daha önce doğrudan teminle yapılan araçların bakım işleri, tek bir ihaleyle bütün olarak gerçekleştiriliyor. 
2019 yılı itibariyle TİSKİ’de bütün ihaleler e ihale ile canlı olarak yapılıyor. İhalede şeffaflık öne çıkarılıyor, daha önceden tüm birimlerin ayrı ayrı yaptığı satın alma, tek birim ve uygulama üzerinden gerçekleştiriliyor. Elektrik kesintilerinde, elektriğin gelmesini beklemek yerine jeneratörle elektrik kesintisinden kaynaklanan su kesintilerinin önüne geçmeye çalışıyoruz. Coğrafi Bilgi Sistemini TİSKİ’de kurduk. 

BEŞİRLİ SAHİLİNDE KÖTÜ KOKULAR

Hizmet takip sistemi, arıza ihbar servisi, TİSKİ mobil uygulama, WhatsApp uygunuma hattı gibi teknoloji merkezli çözüm merkezlerini tek tek hayata koyduk. Yada var olanları daha etkin hale getirdik. Kanalizasyon sularının gelişi güzel derelere ve arazilerin bırakılmasının önüne geçmek için atık su denetim birimini kurduk. Yine yoğun işletmelerin bulunduğu Meydan ve civarında kötü kokuya neden olan organik atıkların bırakıldığı yerlerde atık su giderlerine yağ tutucu takıldı. Bil hassas Beşirli sahilinde kötü koku ve görüntüyü ortadan kaldırmak adına yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu kapsamda ilk etapta 7 deremizde kanalizasyon ayırma çalışmalarını ihale ettik. Dere ve karayolu menfezlerinde ki kanalizasyon ayırma çalışmalarını kendi personelimizle gerçekleştiriyoruz. Trabzon’da bir çok kanalizasyon, derelere bağlanmış vaziyetteydi. Beşirli’de sahilde kokunun temel sebebi buydu. TİSKİ'nin kendi imkanlarıyla yaptığı çalışmalarda bu dereleri tek tek temizliyoruz. Bu kanalizasyonları kesip, kanalizasyon hattına bağlıyoruz. Şu anda sahilde ki koku epey bir oranda azaldı. Bu çalışmaların tamamlanması ile birlikte koku meselesini bütünüyle Trabzon’un gündeminden çıkarcağız. Sahilde projesi devam eden Ganita’dan, Beşirli’ye kadar herkesin örnek olarak göstereceği sahili şehirle buluşturacağız. İnsanlarımız artık denizle buluşamıyoruz, sahile gidemiyoruz gibi şikayetlerden vazgeçecekler”