Türkiye Cumhuriyeti'nin salgınla mücadeleyi çok iyi yönettiğini belirten Başkan Genç, “Yeni korona virüs salgını, literatürdeki diğer adıyla kovit-19 dünyayı kasıp kavuruyor. İçinde bulunduğumuz bu yüzyılda ilk defa böylesine ciddi bir salgınla karşılaştık. Bütün insanlar tedirgin…Bir endişe var insanlarda… Pek çok insan için bu salgın ilkti. Daha önce bu tür salgınları sadece medyadan duyuyorduk. Tabi korona virüs salgınıyla ilgili ilk haberler Çin’den duyulmaya başladığı zaman ve ilerleyen süreçlerde işin ne kadar ciddi olduğunu anladık. Bütün devletler gibi Türkiye Cumhuriyeti de bu konuda hiç gecikmeden önlemler almaya başladı. Bu anlamda birçok Avrupa ülkesinden önce hareket ettiğimizi ve gerekli bütün önlemleri zamanında aldığımızı belirtmek isterim. Devletimiz süreci çok iyi yönetti. Nihayetinde bu tedbirler neticesinde salgın  ülkemize çok geç girdi ve çok da yayılmadı.” dedi. 

“VATANDAŞLARIMIZIN YAŞAMLARINI KOLAYLAŞTIRDIK”
Vatandaşların yasaklardan etkilenmemesi için bütün tedbirleri aldıklarını belirten Başkan Genç, şöyle konuştu: “Devletimiz bu süreci çok iyi yönetti ve yönetiyor. Bakanlıklarımız, özellikle de İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız tarafından yayınlanan genelgelere göre çalışmalarımızı yürüttük. Virüs salgını nedeniyle 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza uygulanan sokağa çıkma yasağıyla hafta sonunda genel olarak uygulanan sokağa çıkma yasağından vatandaşlarımızın en az etkilenmesi için gayret ettik. Uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak, yaşam konforlarını temin etmek için pek çok çalışma yürüttük.”

"İHTİYAÇLAR TEMİN EDİLDİ"
 Genç, Ortahisar Vefa Grubu'nun çalışmalarıyla ilgili şunları kaydetti: “Valiliğimizin öncülüğünde Ortahisar Kaymakamlığımız ile birlikte oluşturduğumuz Ortahisar Vefa Sosyal Destek Grubu bu dönemde çok yararlı işler yaptı. Yaklaşık 80 kişiden oluşan destek grubumuz vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacının karşılanması için azami gayret gösterdi. Özellikle yaşamlarına evde devam etmek zorunda kalan yaşlılarımızın alış veriş ihtiyaçları, ilaç, gıda, maaş çekimi ve diğer taleplerini geciktirmeden yerine getirdik. Kırsal bölgelerde havyan besleyen bazı vatandaşlarımızın çayır, saman gibi ihtiyaçları vardı. Bunları temin ettik. Ambulansların yoğunluğu nedeniyle çağrılara icabet edemediği durumlarda hasta olan ama ilkyardım müdahalesi gerektirmeyen vatandaşlarımızın hastanelere naklini sağladık. Yine evlere ücretsiz olarak ekmek dağıtımı gerçekleştirdik. Diğer yandan yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla her yıl düzenli olarak dağıttığımız Ramazan kumanyalarının dağıtımına da başladık.”

“TEMİZLİKTEN TAVİZ VERMİYORUZ”
Salgınla mücadelede temizlik çalışmalarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Genç, “Tabi üzerinde durduğumuz bir diğer önemli husus da sokak ve caddelerin temizliği idi. Temizlik İşleri Müdürlüğümüz gerçekten de çok özverili çalıştı. Virüs bulaşma ihtimaline karşı ortak kullanım alanı olan meydan, park, sokak ve caddeler düzenli aralıklarla yıkandı. Temizlik çalışmalarıyla dezenfektasyon çalışmalarını eş zamanlı olarak yürüttük. Yıkama ve temizlik faaliyetinden asla taviz vermiyoruz. Zira biliyorsunuz doktorlarımızın söylediği üzere bu işin püf noktası temizlik. İlçemizde bulunan bütün çöp konteynırlarını deterjanlı suyla hem yıkadık hem de dezenfekte ettik. Kamu kurum ve kuruluşlarını dezenfekte ettik. Virüs salgını nedeniyle kullanılan maske ve eldivenlerin ayrı bir yerde toplanması için belediyemizin bütün birimlerine atık kutuları yerleştirdik.” diye konuştu. 

BİLİNÇLENDİRME FAALİYETLERİ
Genç, sağlık çalışanlarının virüsle ilgili bilgilendirici ve uyarıcı faaliyetlerinin çok etkili olduğuna dikkat çekerek, "Konuyla ilgili bilinçlendirme faaliyetleri de bu süreçte çok önemli… Gerek sağlık bakanlığımız tarafından açıklanan koruna virüsten korunma tedbirleri ile doktorlarımız tarafından sıklıkla ifade edilen hususlarla ilgili halkımızı basın ve sosyal medya organlarından bilgilendiriyoruz. Konuyla ilgili bilgilendirici görsel mesajlar ve afişler paylaşıyoruz. Bu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları neticesindedir ki, virüs ülkemizde çok fazla yayılmadı." sözlerine yer verdi. 

“DENETİMLER ARTIRILDI”  
Genç, zabıta ekiplerinin denetimlerini titizlikle sürdürdüğünü ifade ederek, “Bu işin bir ayağı da denetimle ilgili… Zabıta ekiplerimiz bu süreçte market, manav ve bakkallarda denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bu gibi yerlere İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında çalışma usulleriyle ilgili bilgilendirici afişler astık. Gerek fiyat suiistimalleri, gerekse ürünlerin satışlarıyla ilgili açıklanan kurallara uyulup uyulmadığı titizlikle takip ediliyor. Sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere gerekli uyarılar yapılıyor. Biliyorsunuz, ilçemizde çok sayıda pazar var. Bu pazarlarda kurallara uyulup uyulmadığını denetliyoruz. Esnaf ve vatandaşlarımıza gerekli uyarıları yapıyoruz.” dedi. 

“SOKAK HAYVANLARI UNUTULMADI”
“Bu işin bir diğer yönü de vatandaşlarımız sokağa çıkmadığı için sokak hayvanları da bundan etkilendi. Özellikle esnaf ve vatandaşlarımız tarafından beslenen sokak hayvanları yiyecek bulmakta zorlandı. Vatandaşlarımız tarafından sahiplenilen bu hayvanlar için de mama ve yem bırakıyoruz. Zaten belediyemiz kurulduğu günden beri sokak hayvanları için başta barınak ve beslenme olmak üzere pek çok çalışma yaptı. Haftanın belirli günlerinde daha önce belediyemiz tarafından farklı alanlara monte edilen suluk ve yemliklere haftanın belirli günlerinde yem ve su bırakıyorduk. Salgın sürecinde yem ve su miktarını daha da artırdık. Hiçbir sokak hayvanı aç kalmıyor.”

“SAĞLIK ALTYAPIMIZ OLDUKÇA YEKTERLİ"
Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlık altyapısının çok sağlam olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Avrupa ülkelerine göre bu konuda oldukça iyi durumdayız. Devletimizin herkes için uyguladığı sağlık güvencesi ve gerekse büyük ve modern hastaneleri, tıbbi araç ve ekipmanları bu süreci hafif atlatmamızı sağlıyor. Hakikaten devletimizin çok sağlam bir sağlık altyapısı var… Bunu bu süreçte daha iyi anladık. Yoğun bakım yatak sayımız ve doktorlarımız, sağlık çalışanlarımız oldukça yeterli durumda. Hepsi çok iyi eğitimliler ve canla başla mücadele ediyorlar… Avrupa ülkelerinde yaşanan nahoş durumlar ülkemizde hiç yaşanmadı. İngiltere, Fransa, İtalya’da olanları görüyoruz. Yaşlılar huzur evlerinde ölüme terk ediliyor. Bu ülkelerde Pek çok insanın sağlık güvencesi olmadığı için tıbbi yardım almadan evlerinde ölen çok kişi var. Medyadan görüyoruz evlerden toplanan çok sayıda ölmüş kişi var. Özellikle de ABD’de, durum tam bir felakete dönüştü.”