61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Koronavirüs salgını dünyayı resmen etkisi altına aldı. Dünya üzerinde milyonlarca kişiye bulaşan, yüz binlerce kişinin ölümüne sebep olan ve Türkiye’de de 3520 vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan Kovid-19 salgını günlük yaşamı olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. 

TRABZON’DA 17 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Trabzon’da da bugüne kadar yüzlerce kişiye Kovid-19 tanısı konurken 17 kişi de hayatını kaybetti.

ÖNLEMLERLE ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önlemler alınarak hastalığın önüne geçmeye çalışılıyor.

BAŞHEKİM 61SAAT’E AÇIKLADI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yüksel Aliyazıcıoğlu, 61saat’e önemli açıklamalarda bulundu.

ALİYAZICIOĞLU MERAK EDİLENLERİ SÖYLEDİ

Başhekim Yazıcıoğlu, Trabzon’da gelinen son durumu, genel gidişatı, KTÜ Tıp Fakültesi’ndeki son bilgileri ve yapılması gerekenleri söyledi. 

KAMU ÇALIŞANLARIMIZIN DİKKATSİZLİĞİ PAHALIYA MAL OLABİLİR

Aliyazıcıoğlu, “Hastanemiz pandemi statüsünde ve gelen hastalara müdahale ediyoruz. En son günlük çalışılan test miktarı 50 civarına geriledi. 200-210 civarında Kovid-19 pozitif ve şüpheli hastamız oldu. Şu anda 8 tane şüpheli var, taburcu olmayı bekliyorlar. Onları 14 gün tutmak zorundayız. 2 aydır canımızı dişimize takarak mücadele ettik. Şu anda 2 asistan doktorumuz, 1 hemşiremiz ve 1 de destek hizmeti çalışanımızın PCR sonucu pozitif geldi. Hemen 80’e yakın personelimize anında test uyguladık ve şükür ki hepsi negatif çıktı” dedi.

ÇAY İÇTİKLERİ KİŞİLERE KADAR ULAŞIYORUZ

Pozitif çıkan personellerle ilgili ise Aliyazıcıoğlu, “Kovid-19 testi pozitif çıkan personelimizin tedavilerine başlandı. Durumları gayet iyi. Halk Sağlığı Ana Bilim Dalımız hemen filyasyon çalışmalarına başladı. Bu personellerimizin çay içtikleri kişilere kadar inceleme yapıyoruz. Kimlerle irtibatta olduklarına dair en ince detayına kadar çalışmalarımızı Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı birimiyle birlikte sürdürüyoruz” diye konuştu.

TRABZON İYİYE GİDİYOR ANCAK…

Trabzon’da koronavirüsün son durumuyla ilgili Başhekim Yüksel Aliyazıcıoğlu, “Trabzon’da koronavirüs durumu iyiye gidiyor. Ancak korkularımız var. Çünkü rehavete kapılıyoruz. Bu hastalığın ikinci hatta üçüncü yayılımı olabilir. Ve sonbaharda bu gerçekleşirse hiç affetmez. Ülkemizde alınan tedbirler gevşetiliyor, bunlar psikolojik olarak iyileştirebilir ama hiçbir şekilde önlemi bırakmamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

3 ÖNEMLİ MADDEYE DİKKAT ÇEKTİ

3 önemli maddeye dikkat çeken Aliyazıcıoğlu, “Hayatımızdan maskeyi, sosyal mesafeyi ve hijyen kurallarını (sabun, su, el dezenfektanı ve 80 derece kolonya) eksik etmememiz gerek. Bununla birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Kısaca tedbiri elden bırakmayalım” şeklinde konuştu.

EN KÜÇÜK BELİRTİDE BAŞVURULMALI

Vatandaşın en küçük belirtilerde sağlık kurumlarına başvurması gerektiğini de dile getiren Aliyazıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık kuruluşlarımız 7 gün 24 esasına göre çalışıyor. Belirtilerde hemen başvurulmalı ve duruma göre anında tedaviye alınmalı. Ve kesinlikle tedaviden kaçınılmamalı.”

BİR HASTAMIZA İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ UYGULADIK

Aliyazıcıoğlu, “28 gündür yoğun bakımımızda yatan bir hastamız var. Kızılay üzerinden temin ettiğimiz immün plazmayı 2 doz olarak uyguladık. Kovid-19 yönünden kendine getirdi hastamızı ancak akciğer hastalığı var yoğun. Dolayısıyla sıkıntılı bir hasta. Bir nebze de olsa hastayı kendine getirdi, cihazdan ayıramadık ama sonucu ne olur bilmiyorum. İmmün plazma tedavisi de burada önemli bir destek. Bu hastalığı geçirenlerden immün plazma tedavisi için sağlık kurumlarına başvurması önem arz etmektedir. Biz de uygun hastalarda bu plazmayı kullanalım” dedi.

HAYATIMIZIN PARÇASI OLACAK

Aliyazıcıoğlu, şöyle devam etti: “Maske, mesafe ve hijyen kuralları. Bu 3 kural hayatımızın parçası olacak. Bu hastalıkla yaşamayı öğreneceğiz. Tıpkı grip gibi. Kesinlikle bilmediğimiz yerlere dokunmamalıyız. Dokunduğumuz takdirde ise kesinlikle elimizi yüzümüze, burnumuza ve ağzımıza sürmememiz gerekiyor. Halkımızın kurallara uyması gerek. Uyulmazsa süreç yeniden başlar ancak uyulursa en kısa sürede normal yaşantımıza geri dönebiliriz.”

EVDE KAL TÜRKİYEM, HAYAT EVE SIĞAR

Başhekim Aliyazıcıoğlu, son olarak ise, “Evde kal Türkiyem, hayat eve sığar” dedi.