61SAATHABER SERVİSİ  - Trabzon Büyükşehir Belediyesi Performans Programı bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde oylanarak oy birliği ile kabul edildi. 
Programın oylanması öncesinde konuşan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, özellikle performans programında 0 ödenek yazan noktalara değindi. 
Performans programında 0 ödenek yazan noktaları, kendisine göre az ödenek koyulan veya çok ödenek koyulan noktaları tek tek okudu. 
Şahin ardından eleştirilerini ise şu şekilde sıraladı: Bunlar rutin belediyecilik. Ben isterdim ki bu planı gördüğümde Stratejik Planı onaylarken şunları da görmek isterdim. Ulaşımda trafiği rahatlatmak için Değirmendere kavşağını sıkışıyor. Unun için çalışma göremedim. Şunu diyebilirsiniz orası karayolları ağında. Ama siz paydaşısınız. Atapark Kavşağı.. Mesai bitiminde trafik kitleniyor. Daha önce Reşadiye Alt geçidi yapılırken “ben bunu Erdoğdu Kavşağına çıkartalım” dedim “Ödenek yetersiz” dendi. 
Trafiğin Trabzon’da kilitlendiği yerler belli. Bunlara önlem alınabilir. Dolmuşlar istediği yerde yolcu indiriyor istediği yerde bindiriliyor. Bunlara cep yapılır indir bindir yerleri olur. Bu da yok. 
Taksim yokuşu ile Yavuz Selim viyadüğüne gelene kadar 200 Metre yer. Trafiğin gidiş geliş istikametinde bekletildiği yer. 
Burada 6 tane yaya geçidi var. Bunlar engelliyor. Yer altına alınabilir.  Yer altı çarşısı yapılır vatandaş hem yeraltı çarşısını kullanır üste de rahatlıkla çıkar. Ben bunları konuşalım isterdim. 

Turizmle ilgili bir yatırım yok. Paydaşta olsanız. Çakır göl projesi vardı. Hiç yok. Geçmişte vardı, belediyenin vaatlerinde vardı. Yok.. Biz burada ilçelerimizde bir Uzungöl gibi bir turistik yer oluşturamaz mıyız? 
Ulaşımda 8 otobüs değil, 80 otobüs olmalı. 2020 yılında hem bütçenizi iki katına çıkardınız. Onu da bilmiyorum. 190 milyon borçlanma hedefliyorsanız ben bu borçlanmayı bu alanda kullanırım. 
Spora destek, doğrudur bütçe koydunuz. Bunlar spora destek değil gören iş zannetsin meselesidir” 

0 YAZAN KALEMLERE BÜTÇE AYRILMADI MI?
Şahin’in eleştirilerine yanıt veren Bakan Zorluoğlu  ise performans programında 0 yazan kalemlerin ödeneğinin Genel Yönetim Giderleri içerisinde yar aldığını ifade etti. 
Genel Yönetim Giderlerinin bütçe içerisinde 355 Milyon TL’lik bir yer tutuğuna dikkat çeken Zorluoğlu, “Bizim performans programımız 1 yıllık. Stratejik Programımız 5 yıllık. Şuan ki performans programını 1 yıllık hizmet ve yatırımları içeriyor Geride 4 tane daha var.  Bütçe yapma tekniği performans programı hazırlanması 0 yazılmasının tekniği onlar ödenek ön görülmeyen harcamalar genel yönetim giderlerinde yer aldığı için. O sıfırların ödeneklerinin tamamı genel yönetim giderlerinin içinde.  
Geçtiğimiz yıl bütçemiz 711 milyon civarındaydı. 800 küsur milyona çıkardık. 

70 – 80 YIL ARASI YENİ OTÜBÜS
Araçlarla ilgili kiralama yerine araç satın alma işini başlattık. Temizlik araçlarımızın ihale süresi bitti. Biz yeni temizlik aracı ihalesine çıkmadık. 70 - 80 arası yeni otobüsleri filomuza katacağız. 5 yılın sonunda genç bir otobüs filosuna sahip olacağız. Bütçeye koyulan denekler mutlak değildir. Yılı içinde acil ihtiyaç olursa ödenekler arası aktarma her zaman mümkündür. 
Yeni otopark yapımı ile ilgili koyduğumuz ödenek yılı ödeneğidir. 5 yıllık baktığımızda bu 10 milyonun fena bir denek olmadığıdır. 
Tarihi binalarla ilgili ödenek koyduk. Kendi kaynaklarımızı değil TOKİ’nin kaynaklarını kullanmanın daha uygun olduğunu ifade ediyoruz. 
Amatör Spor Kulüplerine yardım ilk defa yapılan bir şey. Önümüzdeki yıllarda arttırılabilirse gençlere yatırımın ciddiyetinin farkındayız. Spor sahalarının eksikliklerinin giderilmesi için de ilk defa ödenek koyuyoruz

KAVŞAKLAR, KARAYOLLARINDA
Biz büyükşehir belediyesi olarak ulaşımla alakalı olarak farkındayız. Yapayı ön gördüğümüz çalışmalar ulaşım alanına ciddi rahatlama sağlayacak. Gerek Değirmendere, gerek Atapark’ta ki kavşak düzenlemeleri. Karayolları Genel Müdürlüğü uhdesinde. Ödenek ayırmamız söz konusu değil. Karayolları Genel Müdürü, burada ki bölge müdürümüzle yakından takip ediyoruz. 2020’de bu alanlarda çalışma başlayacak bunun için mücadele ediyoruz. 

TURİZMLE İLGİLİ HAZIRLANAN DOSYA OLUMLU
Turizmle ilgili hazırladığımız dosyayı Turizm Bakanımızın geçtiğimiz günlerde ziyaretinde verdik. Olumlu karşılandı. Yayla ve doğa turizminden çıkıp gastronomi, spor turizmine, kongre turizmine, kış turizmine yönelmemiz açılmamız lazım. Bunla ilgili vizyon ve faaliyetlerimiz var. Bunu hep birlikte başarabileceğimize inanıyoruz” dedi.