61SAAT HABER SERVİSİ - Türkiye’nin ilk entegre katı atık bertaraf tesisi olan Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi çalışmalarında sona yaklaşıldı.Tesisin yapımını üstlenen Eva Şirketi Genel Müdürü Ahmet Zeki Kaya, bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde, meclis üyelerini bilgilendirdi. 

Bilgilendirmeye Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, damga vurdu. Sürmene Çamburnu’na yapılan çöp tesisinin, ilk yapıldığı yallarda kendilerine İl Genel Meclisinde böyle bir sunum yapıldığı ifade eden Üstün, tesisin hayırlı olması temennisinde bulunurken, “ inşallah Çamburnu gibi sonuçla karşılaşmayız diye dua ediyorum” dedi. 

Meclis Üyesi Şaban Bülbül’ün halkın çöpleri ayırma noktasında bilinçlendirme yapılıp yapılamayacağı sorusuna Kaya, “Halkı bilinçlendirme çok önemli bir ayak. Projenin kapsamında olan ayak. Profesyonel ekipler çalışıyorlar. Kasım ayının 20’si itibariyle başlayacağız. Aslında biz çok güzel şeyler hazırladık, ancak süreç pandemi süreci olduğu için daha çok bunu sosyal medya ve yazılı basınla duyurmaya çalışcağız. Maskot oluşturduk. Halkı bilinçlendirme ayacağını yoğun şekilde çalışıyoruz. 
Tabi bu bir süreç. Avrupa bizden öndeyse eskiden beri alt yapısını oluşturduğu için oluyor. Bir yerlerden başlamak gerek” dedi. 

Şahin’in tesisin kapasitesi ve baca gazıyla ilgili sorusuna, “Tesisimizin kapasitesi bin 400 tona kadar müsade ediyor. Yapılan ÇED Raporunda, bin 200 ton olacağı belirtilmiş. Bizim kapasite bin 400 ton. Rahatlıkla 30 yıl bizi götürebilir. İlerde çöp miktarı tonaj olarak azalabilir. Bizim oraya çöp taşıyan araçların bir tanesi 20 ton. 

Baca gazıyla alakalı Avrupa Normlarının çok altında emisyon çıkacak. Uyguladığımız teknoloji ABD’li firmanın. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının online izleme sistemine dahil olacak. 24 saat izlenebilecek. 
Burada bir çok mühendisliğin hizmet alanına girdiği için gazlaştırma reaktörünün patenti Türk Profesörü ait. Dünyanın çeşitli taraflarında farklı teknoloji ve patentleri kullanmak zorundayız” dedi. 

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün ise, “Böyle bir sunumu ben 2002’de İl Genel Meclisinde izlemiştim. O zamanın Çevre Müdürü Muhammet Mazlum bey,  meclis Üyelerine böyle bir sunum yapmıştı Çamburnu için. O zaman, ben sonunda kendisine “Böyle güzel tesisi Çamburnu dağına niye getiriyoruz. Maloz’a koyalım” demiştim. Ama sonunda gördük ki Çamburnu’nda düzenli depolama tesisi yok, düzensiz tesis oldu. Orada vatandaşlar bu işten çok mağdur oldu, çevrede mağdur oldu. Şu anda bile tehlike arz eder durumda. Korkumuz, duvarların yıkılacağı… Üzerine çok fazla yüklenme oldu. 

Bir an önce buna tedbir alınması gerekiyor. Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımıza dosya vermiştim, sizlere de sunmuştum. İnşallah bu doğrultuda çalışma yapılabilir. Bu tesis ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Ama inşallah Çamburnu gibi sonuçla karşılaşmayız diye dua ediyorum. Her ne kadar kağıt üzerinde böyle görünüyorsa da mutlaka çevreye bir takım olumsuzlukları oluyor. Bu olumsuzlukların giderilmesi için çalışma yapılmasını ümit ediyorum” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’da, “20 sene önce.. O zaman ki projeyle bu projenin bir biriyle kıyas etmek mümkün değil. Yatırımlarını kıyas etmek mümkün değil. Şu anda 500 milyonluk yatırımdan bahsediyorum. Büyükşehir Belediyesi, Valiliğin yakın gözetiminde bu projenin çevresel anlamda olumsuz durum oluşturmayacağını düşünüyoruz. Böyle olması için her türlü yetkimiz e imkanımızla uygulamasını gerçekleştireceğiz. Burada bir sunum değildi. Alanda gerçek çalışmayı yansıttı. Böyle olacak demiyoruz zaten böyle. Ben meclisimizden bir komisyonun heyetin gidip yerinde tesisi görmesinin uygun olacağını düşünüyorum. 
Ben Rahmi Üstün Başkanımızın, son 20 yıldır kendi ilçesinde yaşadığı tecrübeyi ifadeetmesini doğru buluyorum. Bu tesisleri aktaracaksınız ki yeni tesislerde böyle sıkıntılar yaşanmasın. Uyarılarınıza teşekkür ediyoruz” dedi.