61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede otopark sorunu gidermek için yapımı için ihalesi yapılan Katlı Otopark Projesinde ihaleyi alan Birtam inşaat Taah. Tic. A.Ş. ilk kazmayı yaklaşık 20 gün sözleşmeyi yaptı ve ilk kazmayı vurdu.

Tam otomatik olarak yapılacak Katlı Otopark Projesinin yapımını üstlenen Birtam A.Ş. şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı ve Makine Mühendisi Turan Bulak, otoparkın önümüzde ki yıl Şubat veya Mart ayında bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Otoparkın yapım süreci ile ilgili 61saat’e konuşan Bulak, otoparkın 310 araçlık ve içerisinde Trabzon’a yakışır mağazalar olacak bir proje olduğunu ifade etti.

Daha önce aynı projeden İzmir ve Manisa’da yaptıklarının altını çizen Bulak, “Bu projeyi daha önce İzmir’e yaptık. 3 sene oldu devam ediyor. 2 sene önce de Manisa’ya yaptık, çalışıyor şuanda. Nasip olursa bu 3. Projemiz olacak. Bu işin bitiş tarihini önümüzde ki yıl Şubat – Mart gibi düşünüyoruz. Burası kayalı bölge, mevcut makinamız burayı sökemedi. Yeni 110 tonluk makinelerimiz geliyor. Trafikten dolayı alamadık inşaat alanına alamadık. Akşam saat 21:00’dan sonra alacağız makineleri. Onlarda geldi mi yarın itibariyle çok yoğun çalışma yapacağız. Zeminde 2 metreden sonra kaya çıkıyor” dedi.

ZEMİN KAYA AMA 320 FORE KAZIK

Zeminin kaya olmasına rağmen binanın sağlamlığı için 320 adet fore kazık yaptıklarını kaydeden Bulak, “Kaya olması binalar için çok iyi ama biz ona bakmıyoruz. Biz güvenlik olarak burada ki binaların ve insan güvenliği açısından fore kazık yapıyoruz. Eksi 7 kotunda 2. bir fore kazık daha yapıyoruz. Yaklaşık 320 fore kazık yapılacak. 20 metre, 28 metre boy arasında” dedi.

ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞACAK

Çalışmaların yoğunlaşacağının altını çizen Bulak, “Şuanda 15 kişi çalışıyoruz ama yarından sonra burada 30 kişi olacağız.  8 kamyon geliyor, 2 ekskavatör geliyor. 2 tane de 110 tonluk büyük fore kazık makinesi geliyor.  Hiçbir sıkıntımız yok. Vatandaşta artık bunu algıladı. Bölge olarak çok sıkıntılı bölge. Burada bu işi yapmak çok kolay bir iş değil. Yoğun trafiği olan bölge. Hem Trabzon halkımıza güven vereceğiz, hem de onları burada fazla üzmeden yormadan hep birlikte bu güzel yapıyı ortaya çıkaracağız” diye konuştu.

PROJENİN MALİYETİ 37 MİLYON

Projenin maliyetinin yaklaşık 37 milyon TL civarında olduğunu kaydeden Bulak, “Buranın maliyeti 37 milyon TL civarında. Biz ihaleye girerken en düşük fiyat biz verdik. Fiyatın düşük olmasının nedeni otomasyonda Türkiye’de tekiz. Bizim yaptığımız 2 tane otopark daha hiç arıza vermeden çalışıyor. Vatandaşın da ona dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

ALMANYA’DA ÇALIŞTI

Otomasyon konusunda yüksek lisans yaptığını ve Almanya’da Wolksvagen firmasında 1 yıl boyunca otomasyon üzerinde çalıştığını kaydeden Bulak, “Ben makine mühendisiyim. Otomasyon konusunda yüksek lisans yaptım. Almanya’da uzun yıllar çalıştım. 1 yıl boyunca orada sırf bu işi yaptım. Wolksvagen’in 10 bin kapasiteli otomasyon otoparkı var. Ondan sonra biz bu işi nasıl yaparız diye karar verdik. Bir çözüm ortağımız var. İstanbul’da o da. Otomatik, otopark sistemleri diye onla beraber yapıyoruz.

HER SANTİM ÖLÇÜLECEK

İnşaatını zaten biz yapıyoruz. Bu inşaatın çelik kısmında veya betonarme kısmında 1 cm hata olmaması gerekiyor. Çok dikkatli, ince işçilik gerekiyor. Harita mühendisimiz var her noktayı ölçeceğiz. Her noktayı ölçerek koyacağız ki yarın otomasyon çalışırken 1 cm hata olsa sıkışır çalışmaz. İnşallah Trabzon’umuza hayırlı uğurlu olur…” diye konuştu.