61SAAT HABER SERVİSİ - Türkiye’de ilk defa sivil inisiyatif olarak Trabzon’un Kentsel Dönüşüm Strateji Planı oluşturulacak. Bu planla birlikte nerenin nasıl bir Kentsel Dönüşüme uğraması gerektiği ortaya koyulacak. 
Benzer çalışmalar daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Elazığ ve Cizre için yapılırken Türkiye’de ilk defa sivil inisiyatif eliyle bu çalışma Trabzon’da yapılacak. 

TOKİ PARA VERİYOR, “SEN ÇIK GİT” DİYORUZ
Çalışmanın ayrıntılarını 61saat ile paylaşan Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, Kentsel Dönüşümün kamulaştırma ile yürütülebilecek bir çalışma olmadığına dikkat çekti. 
Yaylalı, Kamulaştırmanın, Kentsel Dönüşümün en son ve uygulaması en zayıf ihtimallerde olması gerektiğine dikkat çekerek, “Kentsel Dönüşüm kendi içinde dönüşümü sağlayacak bir sistemle oturması lazım. Mesela bizim Trabzon’da Kentsel Dönüşüm Strateji Planımız var mı? Yok... 
Kentsel Dönüşüm Modelimiz var mı? Yok.. Nasıl dönüştürüyoruz? TOKİ gidiyor para veriyor, kamulaştırıp alıp, adama diyoruz ki, “Sen çık git” 
Yerini alıyoruz ondan sonra orayı dönüştürmüş oluyoruz. Orası dönüşmüyor. 
Kentsel Dönüşüm, tek başına bina ile ilgili bir konu değildir. Kentsel Dönüşüm sosyal bir vakadır.  Kentsel Dönüşümde de siz bir dönüşüm modeli oluşturmanız lazım” dedi. 

TOKİ PARA VEREMİYORSA KENTSEL DÖNÜŞÜM BİTMİŞ OLUYOR
Kentsel Dönüşümün sosyal bir vaka olduğuna Zafer Mahallesini örnek vererek devam eden Yaylalı, “Biz Zafer Mahallesindekilere paralarını verdik, “Çıkın gidin buradan” dedik. 
Neden? Tabakhane Köprüsünden geçiyorduk, üstten bakıyorduk “Vay burası çok kötü bir yer” diyorduk. Beğenmedik, “Hadi kardeşim alın paranızı çıkın gidin buradan” dedik. 
Şimdi Drone ile çekim yapıyorsunuz... Üstten baktığınızda Trabzon nasıl bir görüntüde? Zafer Mahallesinden beter durumda değil mi?
Trabzon’a herkese parasını vererek “hadi güle güle mi?” diyeceğiz... 
Bu bir model değil. Bu önü kolayca tıkanacak sistem. Yani TOKİ Para veremiyorsa, bu sefer Kentsel Dönüşümünüz tamamen bitmiş oluyor, durmuş oluyor” diye konuştu.  

TRABZON’UN KENTSEL DÖNÜŞÜM MODELİ OLUŞACAK
Yaylalı, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Biz Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği olarak şimdi bir çalışma başlatıyoruz. Kısa sürede uzun soluklu bir işi bitireceğiz.. 
Ve Trabzon kendi Kentsel Dönüşüm Modelini oluşturacak. 
Trabzon özelinde Kentsel Dönüşüm Modeli geliştirmek istiyoruz. 


Bu çalışmanın içinde; belediyeleri, kamu kurumlarını, muhtarları, emlakçıları, Mühendis Mimar Odaları Birliği üyelerini, müteahhitleri, kentsel dönüşüm uygulayıcılarına, siyasi partileri, finans sektörünü, hukukçuları, STK’ları, dernekleri, Kentsel Dönüşüm uygulanmış bölgelerdeki vatandaşlarımızı, Kentsel Dönüşüm kararı alınmış bölgedeki vatandaşlarımızı ve Kentsel Dönüşümün şuan uygulanan yerdeki vatandaşlarımızı ayrı ayrı oturumlarda buluşturacağız. 
Buradan Trabzon için bir model geliştirmeyi deneyeceğiz. 
Aslında Kentsel Dönüşüm Strateji Planı oluşturacağız... Biz bunu oluşturup hem Belediyelere hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktaracağız. 
Biz Ocak ayından beri altlık çalışması yürütüyoruz. İnşallah bu arama çalıştayına başlamış olacağız” 

TÜRKİYE’DE SİVİL İNİSİYATİF ELİYLE İLK DEFA YAPILACAK
Yapacakları çalışmayla Trabzon özelinde hangi alanların nasıl dönüştürülmesinin ortaya koyulacağına dikkat çeken Yaylalı, “Trabzon özelinde hangi alanlar nasıl dönüştürülmeli.. Burada öyle bir yol izleyeceğiz ki kamulaştırma son çare olacak. Orada daha önce oluşan sorunlar neyse, burada yaşamayalım. Bu alanlar dönüşemiyorsa bununla ilgili bir yol bulalım. Dönüşecekse de nasıl dönüşmesi gerektiğini, her alanda farklı farklı bir strateji planı oluşturmak istiyoruz. 
Bunu Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Trabzon İl Koordinasyon Kurulu ilk defa Türkiye’de bir sivil inisiyatif olarak gerçekleştirecek.. Türkiye’de ilk defa yapılacak. Bakanlık eliyle Türkiye’de iki ayrı yerde yapıldı. Biri Elazığ’da, biri Cizre’de. Ama Trabzon onunla ilgili önemli bir model çalışmaya imza atacak. Herkesi katkı vermeyi bekliyoruz. Biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Kentsel Dönüşüm açısından Trabzon’un önüne açacak bir yola girmiş oluruz” dedi.