Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azeri mevkidaşı Aliyev ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) Azerbaycan’daki temel atma töreninin 20 Eylül’de yapılacağını ifade etti.
Erdoğan konuşmasında Aliyev ile birlikte ticari, ekonomik ve daha birçok alanda görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Aliyev ile birlikte 28 Ağustos’taki devir teslim töreninin hemen ardından haftasında Azerbaycan’a yapmış olduğumuz bu ziyaretin gerek ikili olarak aramızda yapmış olduğumuz görüşmeler, gerek ardından yaptığımız heyetler arası görüşmelerle ekonomik, ticari, kültürel, eğitim, dış politika bütün bunları enine boyuna değerlendirme fırsatımız oldu. Tabi kardeşliğimizin zirve yaptığı en önemli konu dış politikada malum Dağlık Karabağ sorunudur. Ve bu konuyu yine her zaman olduğu gibi gündemimizin en önemli maddesi olarak ele aldık, değerlendirdik. Ve bu konuda bundan sonra atacağımız adımları aynı şekilde hem ikili hem heyetler arası görüşmelerde konuştuk” dedi.

AZERBAYCAN’A ÖVGÜ
Enerji konusuna büyük önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, “Tabii bir diğer önemli konu üzerinde hassasiyetle durduğumuz enerji konusudur. Enerjiyle ilgili olarak TANAP büyük önem arz etmektedir. Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek olan bu enerji hattı özellikle çok çok büyük bir öneme haiz. Özellikle enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından çok önemli. Ve bir barış hattı olması bakımından çok çok önemli bir yatırım olarak görüyorum ve bundan dolayı da bu dayanışmamızın artık son safhasına geldik. İnşallah bu ayın 20’sinde temel atma töreni yapılacak. Yüksek düzeyli katılımların da olacağı bu temel atma töreniyle birlikte adım atılıyor ve makineler inşallah çalışmaya başlıyor. Türkiye tarafında yapılması gerekenler büyük ölçüde bitmiş vaziyette. Azerbaycan tarafında aynı şekilde ve bununla birlikte artık süreç hızlanarak inşallah devam edecektir. Tabi bu dayanışmamızın ardından farklı olarak buralarda belli sektörler gerek inşaat noktasında gerek boru sanayinde bunlarda bir hareketlilik tabii ki meydana gelecektir. Ve Azerbaycan’ın özellikle son yıllardaki sıçraması Azerbaycan’daki altyapı, üstyapıdaki gelişmeler gerçekten dünyanın da hayranlıkla izlediği bir süreçtir. Bunda değerli kardeşimin gerçekten iradesinin, ekibinin iradesinin çok çok büyük bir önemi var ve ben de 11 yıllık başbakanlık sürecimde olsun ve bundan sonraki süreçte olsun o günden bu güne Azerbaycan’ın nereden nereye geldiğini görme bakımından mutluyum çünkü kardeş Azerbaycan’daki bu gelişmeler bizi de ayrıca mutlu etmektedir, memnun etmektedir. Çünkü kardeşlerin güç kazanması inanıyorum ki geleceğe umutla bakmamızı arttırmaktadır. Yine aynı şekilde ticarette atacağımız adımlar noktasında belirlediğimiz hedefler var, inşallah bu hedeflere de ulaşacağız. Ki 15 milyar dolarlık bir hedefimiz var, inşallah bunu yakalayacağız. Bu iradenin de her 2 tarafta olduğunu görüyoruz, biliyoruz ve bu noktada en ufak bir endişe hakim değil” dedi.

"BURADAN NATO ZİRVESİNE"
NATO zirvesinde Azerbaycan’a verilen sözlerin yerine getirilmesi için çalışacaklarını da kaydeden Erdoğan, “Tabii şimdi buradan NATO zirvesine gideceğiz. NATO zirvesinde de özellikle bu zirveye yönelik geçmişten bugüne yapılan tüm toplantılarda Azerbaycan’a yönelik verilen sözler var. Bu sözleri tabi orada da gündeme getirmek suretiyle bir an önce diğer ülkelere verilen sözler nasıl peyderpey yerine getiriliyorsa Azerbaycan’a verilen sözlerin de ilgili ülkelerden tabi orada da isteyeceğiz. Bu artık bir lütuf değildir, bir haktır. Bunların yerine gelmesi gerekir. Bu konuda da kararlılığımızı özellikle ifade edeceğiz. Ve yine ben özellikle birçok alan ki bunların içinde tabii en hassası işbirliği yapacağımız alanlar Azerbaycan’la çok çok fazla. Bu konuları aramızda konuştuk, heyetler arasında görüştük. Temenni ediyorum ki bu kardeşliğimiz güçlenerek dayanışma içerisinde geleceğe yürüsün. Biz şunu biliyoruz 2 ayrı devlet tek millet. Bu tabii Aliyev’in babasının bu güne mirasıdır. Bugün de aynı şekilde yürümesi lazım. Bundan sonra da bu birlikteliğimiz aynı kararlılıkla devam etsin” dedi.
Erdoğan Azerbaycan ziyareti kapsamında eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarını ve Türk Şehitliğini ziyaret edecek. Erdoğan akşam saatlerinde de Azerbaycan’dan ayrılarak NATO zirvesine katılacak. Yurt dışına ikinci resmî ziyaretini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da yer alıyor.
(İHA)