ABD'nin uçak gemisi USS Carl Vinson ve diğer savaş gemilerini Kore Yarımadası'na hiç göndermediğinin ortaya çıkmasıyla, Kuzey Kore'den ilk tepki geldi.

ABD'ye ateş püsküren resmi medya, Washington'dan sonraki planlarına Kuzey Kore'yi karıştırmamasını istedi ve muazzam önleyici saldırıyı hatırlattı.

Çin de resmi gazetelerden biri olan Global Times aracılığıyla Washington'ı topa tuttu. Komünist Parti'nin resmi gazetesi, "Gerçek şu ki, ABD ordusu ve Başkan Trump sahte haberi beraber üretti. Kuşkusuz ABD tarihindeki nadir skandallardan biri ve Trump'ın itibarına zarar verdi" diye yazdı.

'Kağıttan kaplan...'

Donanma filosunun hamleleri, Çinliler tarafından sosyal medyada alay konusu oldu. Çin’in Twitter versiyonu olarak bilinen Weibo’da yazılan bir mesajda, 'Uyur-gezer uçak gemisi' tanımlaması yapılıyor. Bir diğer mesajda ise, 'Kağıttan kaplan' ifadesi yer alıyor.

ABD ve Çin anlaştı, Rusya kabul etmiyor

Rusya ise, ABD ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bilek güreşine tutuşmuş halde. Washington tarafından getirilen Kuzey Kore'yi kınama mesajının geçmesini istemiyor. Çin ise, söz konusu kararı kabul etti.

Washington'dan farklı tepkiler

Olayın ardından, ABD tarafında bir kafa karışıklığı göze çarpıyor. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin savaş çıkarmak istemediğimizi bilmesini istiyoruz, bu yüzden bizi buna zorlamayın. Top onların sahasında ve bu noktada oynamaya çalışmamalılar" dedi.

Washington'da gazetecilere konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'nin nükleer programını sonlandırması için farklı baskı yolları aradıklarını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer ise, kimseye yanlış bilgi vermediklerini savundu. Sözcü, "Başkan yarımadaya doğru gitmekte olan donanma olduğunu söyledi. Bu doğru, halen devam eden bir süreç" dedi.

Zamanlamanın neden daha önce düzeltilmediği ise soru işareti. Salı günü Savunma Bakanlığı Pentagon’un sözcüsü Dana White, "Bu zamanında daha açık dile getirilmeliydi" dedi.

En erken gelecek hafta ulaşacak

Dünyayı nükleer savaşın eşiğine getiren gelişmeler, ABD filosunun Kore kıyılarına gittiğinin duyurulmasıyla zirve yapmıştı. Hem ABD hem de Kuzey Kore tarafından tehditler savrulmuştu.

Büyükbabası Kim Il-sung'un doğum gününde dev geçit törenlerini izleyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni füzelerini sergilemiş ve saatler sonra da başarısız bir füze denemesi gerçekleştirmişti.

ABD medyasına göre, Avustralya'da bir tatbikata katılacak Carl Vinson filosunun Kore yarımadasına gelecek haftadan önce ulaşması beklenmiyor.

Pyongyang yönetimi, son aylarda peş peşe füze denemeleri gerçekleştirdi ve füzelerden bazıları Japon Denizi'ne düştü. 6 Mart'ta aynı anda fırlatılan dört balistik füze denize düşmeden önce yaklaşık bin kilometre uçmuştu. Söz konusu denemeden saatler sonra ABD Güney Kore'ye füze savunma sistemi THAAD'ı yerleştirmişti.

Kuzey Kore, son nükleer denemesini geçtiğimiz yıl 9 Eylül tarihinde yaptı. Birleşmiş Milletler kararları, Pyongyang yönetiminin füze ya da nükleer test gerçekleştirmesini yasaklıyor.