Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Irak’ta yaşanan gelişmelerin ve Rusya bölgesindeki olayların ihracat üzerinde olumsuz etkilerinin görülmeye başladığını belirterek, “Buna rağmen Temmuz ayında sanayi üretiminin hem aylık hem de yıllık bazda artış göstermiş olması, Türkiye ekonomisinin ve sanayicilerimizin ciddi bir başarısıdır” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 yılı Temmuz ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2014 yılı Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1.8 arttığını ifade eden Işık, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.6 arttığını kaydetti. Bu yıl büyümede ihracatın ağırlıklı bir rol oynamasını beklediklerinin altını çizen Işık, “Özellikle Avrupa’daki gelişmeler bu beklentimizi destekledi. Ancak en önemli ihracat pazarlarımız arasında yer alan Irak’ta yaşanan gelişmelerin ve Rusya bölgesindeki olayların ihracatımız üzerinde olumsuz etkileri görülmeye başlandı. Buna rağmen Temmuz ayında sanayi üretiminin hem aylık hem de yıllık bazda artış göstermiş olması, Türkiye ekonomisinin ve sanayicilerimizin ciddi bir başarısıdır” dedi.

“TÜRKİYE ÇOK SAĞLAM BİR EKONOMİYE SAHİPTİR”
Bakan Işık, Temmuz ayı sanayi üretim rakamlarında en sevindirici hususlardan birisinin de sermaye malı üretiminin ciddi bir artış göstermesi olduğuna dikkat çekti. Bu durumun Türkiye’de yatırım ortamının düzeldiğini, güvenin arttığını ve ileriye dönük olarak olumlu gelişmeler beklendiğini göstermesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Bakan Işık, şunları kaydetti:
“Irak ve Rusya pazarlarımız yeniden istikrar kazandıkça, sanayicilerimiz bu bölgelerde yeni kanallar, alternatif güzergahlar keşfettikçe, sanayi üretimi bundan da olumlu bir şekilde etkilenecektir. Türkiye çok sağlam bir ekonomiye sahiptir ve bunu her gelişmede bir kere daha göstermektedir. Çok kısa bir süre içinde devletin ve AK Parti’nin üst düzey kadrolarında yaşanan değişim, ekonomimiz açısından da olumlu bir test olmuştur. Bu hükümet, 9 aylık geçici bir hükümet mantığına sahip değildir. Tam aksine 2023 vizyonuyla hareket etmektedir. 62. Hükümet Programı’nda bu vizyon açıkça görülmektedir. Hükümet programında reel ekonomiye, sanayi üretimine, KOBİ’lere ve özellikle Ar-Ge konusuna çok geniş yer ayrılmıştır. Bu durum, Bakanlığımızın yapacağı çalışmaların önemini ve değerini de ortaya koymaktadır. Biz bu sorumluluğun farkındayız ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürmek hususunda kararlıyız. Sanayicilerimizle el ele vererek, her açıdan rekabetçi bir reel sektör inşa edeceğiz.”
(İHA)