DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, erken fındık hasadının yapılmaması gerektiğini belirterek, "Fındığın, sahil kesiminde 10, orta kuşakta 15, yüksek kuşakta ise 20 Ağustos gibi toplanmaya başlanması lazım." dedi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta olgunlaşmanın yüksekliğe göre gerçekleştiğini belirtti.

Belirli tarih aralığında toplama yapılması gerektiğini vurgulayan Başaran, "Fındığın, sahil kesiminde 10, orta kuşakta 15, yüksek kuşakta ise 20 Ağustos gibi toplanmaya başlanması lazım." diye konuştu.

Erken hasadın zararlarına değinen Başaran, şunları kaydetti:

"Erken hasat fındık üreticisine büyük zarar vermektedir. Erken hasatta 1 ton ve 2 ton fındık toplayan bir kişinin yüzde 10 kaybı olabilir. Bu tonajdaki bir ürün için çok önemli gözükmeyebilir ancak Türkiye geneline vurduğumuz zaman çok büyük ekonomik kayıplara sebebiyet vereceği açıktır. Özellikle çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz."

Başaran, randıman düşüklüğü olacağı için erken işlem yapmanın vatandaşa gelir kaybı da yaşatacağına işaret ederek, "Üçüncüsü ise fındığın hemen pazara indirilmesi. Yani erken toplanan fındığın pazara indirilmesi gerekir. Bu da fiyatlarda düşüşe neden olacaktır." ifadesini kullandı.

Bu arada, Cumayeri ilçesinin yüksek kesimlerinde fındık hasadına başlandı. Sarı, yağlı ve sivri fındıkların erken olgunlaşması dolayısıyla çiftçiler toplama işlemini gerçekleştiriyor.