ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, dün gece yağan ve halen orta ve yüksek kesimlerde etkisini sürdüren karla birlikte don riskinin devam ettiğini söyledi.

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık için don riskinin henüz geçmediğini belirterek, "Geçtiğimiz hafta içerisinde yağan karın ardından don riskinin geçtiğini düşüyorduk ancak dün gece yağan ve halen orta ve yüksek kesimlerde etkisini sürdüren karla birlikte don riski devam ediyor." dedi.

Özellikle 7-8 ilçede kar yağışının devam ettiğini dile getiren Soydan, "Bu ilçelerimizde hava sıcaklığı ciddi anlamda düştü. Kar yağışının ardından olası zirai donun fındık için risk oluşturacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Soydan, hafta içi yağan kar sonrası fındığın kısmen etkilendiğini tahmin ettiklerini kaydederek, "Dün gece kar daha da etkili oldu. Temennimiz ve beklentimiz bu kar yağışıyla yeniden don yaşanmaması. Bu üretici 2014 yılında yaşanan don sonrası çok sıkıntılar çekti. Aynı sıkıntıyı yaşamak istemiyor." ifadesini kullandı.

Fındığın, yaşanan ani hava değişiklerinden olumsuz etkilendiğini ancak ellerinde resmi kayıtların olmadığını belirten Soydan, şunları söyledi:

"Şimdilik don oldu ya da olmadı diyemeyiz. Sadece fındığın kısmen etkilendiği yönünde tahminlerimiz var. Bu yönde il ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerinin tespit yapması gerekiyor. Yapılacak tespitle gerçek ortaya çıkar. Bu tespit konusunda TZOB olarak biz de gerekli desteği vermeye hazırız. Şu anda üreticilerimiz, donun fındığına zarar verip vermediğini merak ediyor. Yetkili makamların üreticileri düşünerek önümüzdeki günlerde açıklama yapması gerekmektedir."

Soydan, sahil kesiminde don riskinin şimdilik bulunmadığını, don riskinin ağırlıklı olarak orta ve yüksek kesimlerde olduğunu sözlerine ekledi.