KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - MEHMET TUĞCU - Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bu yıl, sarımsak üretiminde son yılların en yüksek rekoltesinin gerçekleşmesi bekleniyor.

Şubat-mart aylarında ekimi yapılan, temmuz ayının ortalarında üretici tarafından toplanarak satışa sunulan Taşköprü sarımsağı, çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Geçen yıl 18 bin ton civarında olan rekoltenin bu yıl hasat dönemi öncesinde yağışların olumlu etkisiyle artarak 20 bin tonun üzerine çıkması bekleniyor.

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinde 86 köyde 4 bin ailenin sarımsak yetiştirdiğini söyledi.

Taşköprü sarımsağının türünün en kalitelisi olduğunu ifade eden Eligüzeloğlu, üretim miktarının yıllara göre farklılık gösterdiğini, bu yıl yaklaşık 21 bin dönümlük araziye sarımsak dikildiğini anlattı.

Eligüzeloğlu, sarımsağın ekim alanında geçen yıla göre düşüş olduğunu belirterek, "Geçen sene yüzde 40 civarında makineli ekim gerçekleşmişti ama üreticilerimiz bundan çok memnun kalmadı. Bu yıl makineli ekim yüzde 20'lere kadar düştü." dedi.

Geçen yıl rekoltenin düşük, fiyatların ise yüksek olduğunu dile getiren Eligüzeloğlu, bu yıl ise hem rekolte hem de fiyatların yüksek beklendiğini kaydetti.

Eligüzeloğlu, bu yıl elle dikim fazla olduğu için üretimin geçen yıla göre daha fazla gerçekleşeceği beklentisi bulunduğunu aktararak, "Sarımsak üretimi genellikle 16-20 bin arasında olur. Geçen yıl sarımsak üretimi 18 bin ton iken bu yıl rekoltenin 20 bin tonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Bu da en iyi sezonlardan biri anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Geçen yıl birinci sınıf sarımsak 18 liraya satılmıştı"

Sarımsakta fiyat istikrarının sağlanamadığına işaret eden Eligüzeloğlu, şöyle konuştu:

"Şimdiden fiyat öngörmek biraz zor ama inşallah üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır. Çünkü sarımsak üretimi çok ince ve çok zor bir uğraş. Çok özen gösterilmesi gereken bir ürün. Çiftçilerimizin emeğinin karşılığını almalarını temenni ediyorum. Geçen yıl birinci sınıf sarımsak 18 liraya satılmıştı. Tabi ki sarımsak tüketen insanları da düşüneceğiz ama bu ürün, domates gibi salatalık gibi haftada beş kilogram alıp bir haftada biten bir ürün değil. Bazen 3 kilogram sarımsak bile bir evin ihtiyacını bir yıl boyunca karşılayabilir. Çok fazla tüketilen bir ürün olmadığı için fiyatının yüksek olması tüketiciyi etkilemiyor diye düşünüyorum."

Sarımsak üreticisi Bekir Ergün ise bu yılki sarımsak veriminden memnun olduğunu belirtti.

Geçen yılki rekoltenin bu yıl aşılacağını düşündüğünü dile getiren Ergün, "Ürünümüzü geçen yılki fiyatından değerlendirebilirsek, bu yıl sarımsak üreticileri için çok iyi olur. Bu yıl verim hepimizin yüzünü güldürecek." ifadelerini kullandı.