Koytola.com, toptan-mikro ihracat yapmak isteyenler için kurulmuş yeni bir platform. Fatura bedeli 15000 Avro ve 300 kg geçmeyen ihracata mikro ihracat deniyor. Bazı koşullarda mikro ihracat için şirket kurmak gerekmiyor ve vergi iadesi alınabiliyor. Gümrük işlemleri de kargo şirketleri aracılığıyla kolaylıkla hallediliyor. Mikro ihracat yapmak isteyen herkes Koytola.com'a ücretsiz üye olup ihraç etmek istedikleri ürünleri dünya pazarlarına sunabiliyor. Küçük üreticiler, evden ihracat yapanlar, al-sat yapmak isteyenler, daha önce hiç ihracat yapmamış kişi ve şirketler ya da pazarını genişletmek isteyen Kobiler dahil olabiliyor. Girişimciler profillerini oluşturduktan sonra ilgilenen alıcılar platform üzerinden mesaj ile girişimci ile direkt görüşebiliyor. Yakın gelecekte ödeme paneli ve anında kargo fiyatı görme özelliklerinin aktif olacak ve ihracat yapmak daha da kolaylaşacak.

Mikro İhracat Nedir?

Mikro İhracat, 300kg ve 15.000 Euro'ya kadar olan gönderiler ile ihraç edilen bir ihracat türüdür. Bu limitler altındaki gönderiler ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile beyan edilebilir. (20.07.2011 Tarihli Gümrük Genel Tebliği değişiklikleri için Madde 5 – 3 No.lu)

Mikro ihracat, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ya da kurumların sahipleri (KOBİ) tarafından yaygın olarak kullanılan bir ihracat çeşididir.

Mikro İhracat İçin Gerekli Evraklar

Yurt dışı gönderilerin mikro ihracat adı altında gönderilebilmesi için gerekli evraklar ise aşağıdaki gibidir:

• Dolaylı Temsil Yetki Belgesi (Yalnızca bir defa verilir.)

• İhracat Bilgi Formu

• E-Arşiv Fatura ya da Maliye Onaylı Fatura (E-fatura kabul edilmez. Ayrıca faturada detaylı içerik tanımı ve GTIP kodu olması gerekir.)

• İngilizce Fatura (Proforma ve Commercial Invoice)

• Bunlara ek olarak gönderici firmanın, gümrük sisteminde “ihracatçı” olarak kayıt yaptırması da oldukça önemlidir. Kayıt işlemleri E-Devlet üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Bilindiği gibi geleneksel ihracat gümrük müşavirliği hizmetlerinin kullanılmasını gerektiren oldukça masraflı ve meşakkatli bir iştir. Mikro ihracatta ise 15.000 Euro altındaki yurtdışı satışlarınızı elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenleme yetkisine sahip kurumlar aracılığıyla göndererek ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu yaparsınız. PTT ve UPS başta olmak üzere pek çok kurum elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenleme yetkisine sahiptir. Mikro ihracat ile gümrük müşavirliği, çıkış ambar ücreti, vekaletname için noter ücreti gibi masraflardan tasarruf sağlanabilir. Bu tasarruflara ek olarak KDV iadesi teşvikinden de faydalanabilir. Ayrıca, işlemler elektronik ortamda yapıldığından zamandan tasarruf edilir ve dosya saklama sorunu da çözülür.