Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’da inşatta asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili hem adli, hem idari soruşturma başlatıldığını, her soruşturmanın en detaylı şekilde yapılacağını söyledi.
Başbakan Davutoğlu, Hadim ve Taşkent ilçelerine gerçekleştireceği gezi öncesinde Konya’daki konutunun önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu, İstanbul’da inşatta asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak, “Maalesef 10 işçimiz iş asansörünün raydan çıkması suretiyle vefat etti. Vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine taziyelerimi sunuyorum. Bütün milletimiz adına Allah sabır versin, çok acı, üzüntü verici bir olay. Dün bu gelişmeyi haber alır almaz hem adli, hem idari soruşturma başlatıldı. Her soruşturma en detaylı şekilde yapılacak. Olayın oluş şekli, varsa ihmal, varsa başka sebepler bu sebepler derinlemesine araştırılacak. Bu tür olaylarda biran bile tereddüt etmeden gerekli idari işlem ve soruşturmayı yapar, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için her türlü tedbiri alırız. Bu konuda bütün sorumlularla ilgili olarak da en derin araştırma, soruşturma yapılacak. Olayın oluş seyri konusunda da kamuoyumuzu aydınlatacak bilgilere ulaşacağız. Bu çerçevede sayın Bakanımıza da Avustralya’ya yapmayı planladığı, G-20 Çalışma Bankaları toplantısı vardı, bu ziyareti iptal etmesi talimatını verdim. Yarın Bakanlar Kurulu’nda olayı en detaylı şekilde değerlendireceğiz. İki boyutu ile değerlendireceğiz. Birinci boyut, tek başına bu olayın açıklığa kavuşturulması ve bu olayla ilgili hiçbir hususun karanlıkta kalmaması. Bu konuda Bakanımızdan yarın brifing alacağız. Gün boyu da takip edeceğim. Tabi güvenoyu aldıktan sonra Konya’ya yaptığımız ziyarette bu anlamda bu olayla birlikte hepimizi derin bir üzüntüye gark eden süreç yaşandı. İkinci boyutu ise, yarın iş güvenliği konusunda bu olayın da ötesinde, genel olarak alınması gereken tedbirleri de alacağız. 2012 Haziran’ında aslında son derece kapsamlı bir İş Güvenliği Yasası çıkardık. Bu yasada eğer aksayan yönler varsa, bu olay eğer bize aksayan yönlerle ilgili herhangi bir işaret sunarsa bu konuda da gerekli her türlü yasal tedbiri alırız. Eğer yasada bütün hususlar göz önüne alınıp, ortaya konulmuş ise ve buna rağmen bu olay olmuşsa buradaki idari ya da adli tedbir almak gerekiyorsa bunları alacağız. Yarın Bakanlar Kurulu’nun en önemli gündem maddesi bu olacak ve detaylı bir şekilde araştırmaları, soruşturmaları yaptıktan sonra gerekli her türlü tedbir almak konusunda bir an bile tereddüt etmeyiz. Bunun kamuoyumuzca bilinmesini rica ediyorum. Ve bu kapsamda da bütün ilgil tarafların bundan sonra bu olaylar olmaması için yapabilecekleri katkılar, öneriler varsa bunu Hükümetimize iletmeleri konusunda çağrıda bulunuyorum. İşçilerimize tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar alın teri ile helal rızık için çalıştılar. Onlar için gerekli her türlü tedbiri de alırız. Aileleri itibari ile de gerekli tedbirleri almayı düşünürüz. Ailelerine bir kez daha taziyelerimi sunuyorum, milletimize baş sağlığı diliyorum” dedi.
Davutoğlu bir gazetecinin, denetimler konusunda Çalışma Bakanının ulaştırdığı bilgilerle ilgili sorusuna, “Araştırmalar, incelemeler, soruşturmalar sürüyor. Gerekli incelemeler yapılmadan erken bir hüküm vermek istemeyiz. Tamamlanınca kamuoyumuzu aydınlatacak bilgiler vereceğiz” şeklinde konuştu.

“DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKELERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ HANGİ ŞARTLARDA SAĞLANIYORSA ONU SAĞLAMAK İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİR ALIRIZ”
Başbakan Davutoğlu diğer bir gazetecinin, “Ailelerle ilgili gerekli tedbirleri alırız açıklaması ile ilgili Soma’daki işçilerin ailelerinde olduğu gibi maddi bir destek mi ve Soma kazasında konuşulan İLO sözleşmesinin imzalanması, yarınki Bakanlar Kurulu’nda bu da gündeme gelecek mi” soruları üzerine, “Bunların hepsini ele alacağız. Tabii ki ailelere hukuki anlamda, sosyal güvenlik bakımdan atılması gereken her türlü adım zaten atılacaktır. Çalışma Bakanımız da bu çalışmaları yürütüyor. En kısa sürede mağdur olmamaları için çalışmalar yapılacak. Ama önce herhangi bir destek söz konusu olur mu bunu yarın Bakanlar Kurulu’nda bunu değerlendiririz. Benim kastettiğim emek uğruna vefat edenlerin mali bakımda taşıdıkları değer itibariyle söylüyorum, emek en kutsal değerdir, o anlamda ifade ediyorum ama ailelerimizin mağduriyetinin olmaması için ne desteğe ihtiyaçları varsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da dahil olmak üzere elimizden gelen her türlü tedbiri alırız. Tabi bu inşaatı yürüten firmanın da mutlaka alacağı tedbirler vardır. Bunları değerlendireceğiz. İLO sözleşmesi ile ilgili olarak şunu açık bir şekilde ifade edeyim; Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde iş güvenliği hangi şartlarda sağlanıyorsa onu sağlamak için her türlü tedbir alırız, her türlü yasal çalışmayı yürütürüz. Bunları da yarın Bakanlar Kurulu’nda ele alacağız. Şunu artık herkesin görmesi lazım; mesele artık sadece hukuki mevzular değil. Dünyanın en iyi yasasını çıkarsanız, en evrensel geçerliliği olan kuralları koysanız, insan faktörü önemli. İnsanımızın bu, insanımızı derken oradaki denetim görevlilerinin iş güvenliği ile ilgili sorumluların bu yasal mevzuatın özünü teşkil eden bilinç hakkında sağlam bir bilince sahip olmalıdır. Aksi takdirde aldığını yasal tedbirler bypass edilmeye çalışırsa tabi iş kazalarını yaşamak kaçınılmaz olur. O bakımdan hem yasal tedbirleri alacağız, hem de bu bilinci yaygınlaştırmak için mutlaka atılması gereken ne adım varsa o atılacaktır. İnsan unsurunun da burada değerlendirilmesi gerekir. Yarın bütün boyutlarıyla Bakanlar Kurulu’nda konuyu ele alacağız ve kamuoyumuzu da aydınlatacağına inandığım açıklamaları yapacağız” diye konuştu.
Bir gazetecinin NATO kararları ve IŞİD için kurulacak çekirdek koalisyonla ilgili Bakanlar Kurulu’nda ele alınmasıyla ilgili sorusuna Başbakan Davutoğlu, “Bunları hep ele alacağız. Kamuoyunun bilmesi gereken bir husus olursa da bilgilendiririz” diye konuştu.
(İHA)