Van’daki Akdamar Kilisesi’nde bu yıl beşincisi yapılan ve yüzlerce kişinin katıldığı Ermeni ayini sona erdi. Ayine ilk kez Fener Rum Patriği Bartholomeos da katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izin ile ilki 2010 yılında yaptırılan ayinin beşincisi saat 10.30’da başladı. Kilise önünde toplanan din adamları ayini başlatmak üzere kiliseye girerken, iç mekan darlığından dolayı bazı kişiler dışarıda kaldı. Ayini Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetirken, kurulan hoparlörlerle dışarıya da ses verildi.
Yapılan ayinin sonunda bir konuşma yapan Aram Ateşyan, barış mesajları verdi. Ateşyan, Akdamar Kilisesi’nin 925 yılında inşa edildiğini hatırlatarak, “Akdamar Kilisesi 925 yılında inşa edildi ve o günden bugüne kadar hiçbir Rum Patriği bu adaya gelip bizlerle birlikte dualarımıza katılmamış ve yakarışlarımıza iştirak etmemiştir. Bugün bir tarihi gündür bizler için. Hepimizin sevgilisi olan Rum Patriği saygıdeğer Bartholomeus Hazretlerine, Yusuf Çetin’e, rahiplerimize, bakanlıklardan gelen temsilcilerimize, ABD Adana Konsolosumuza şahsım ve ruhanilerimiz ve cemaatim adına teşekkür ederim” dedi.
Kiliseler arası sorun yaşanmadığını ifade eden Ateşyan, “Gördüğümüz gibi kiliseler arası sorun yaşamıyoruz. Her zaman tüm kiliselerin dini önderleri yan yanayız ve birlikte ülkemizin, dünyamızın huzuru, barışı için dua ediyoruz. Biliyorum ki bir gün de dinler arası, dini önderler yanana gelip semavi üç dinlerin liderleri dünya barışı huzuru için dua ederiz. Bugün biliyorsunuz Suriye’de, İran’da, Irak’ta Gazze’de masum canlar öldürülüyor. Katliam yapılıyor, kanlar akıtılıyor. Bugün dualarımızı hep birlikte tüm dini önderlerimiz ve sizlerin dualarıyla sesimizi tanrıya yüceltip diyoruz ki tanrım ülkemize huzur dünyaya barışı getir. Din adına, mezhep adına adam öldürmek hiçbir kutsal kitaba uygun değildir. Ne Tevrat’ta ne İncil’de ne Kur’an’da din adına insan öldürülmesi emredilmez. Kutsal kitap İncil’de şöyle deniliyor, ‘öldürmeyeceksiniz’ diye biliyorsunuz der. Ama ben size söylüyorum ki bırakın öldürmeyi tüm insanlar kardeştir, kardeşe ‘aptal’ diyen cehennem ateşinde yanar. Çünkü tanrı o insanı aptal diye yaratmaz. Kendisinin bir parçasıdır. Bizlerde yeryüzünde tanrının temsilcileriyiz. Öyle ki insanoğluna en ufak sözlü hakaret bile İncil’de ‘cehennem ateşinde sabit kılınacaktır’ deniliyor. Bugünde hep beraber tüm kiliselerin birliği için, tüm dinlerin birliği için ve dünya barışı için hep birlikte dua edelim” şeklinde konuştu.
Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban da adaya geldi. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bekir Kaya, Van’da bu yıl 5. Ermeni ayini düzenlendiğini hatırlatarak, “Bu ayinde katılımın daha çok olmasını beklerdik. Bu yılki ayin uluslararası bir önem taşımaktadır. Umarım önümüzdeki yıllarda ayin daha büyük katılımlar ile gerçekleşir ve Ermenilerin dışında Rum Patriği ilgi göstermiş oldular. Ülkemizde geçmişte yaşanılan sorunların ve sıkıntıların artık normalleşme yolunda olduğuna dair bir işaret olduğunu görüyoruz. Biz Vanlılara düşen ise bu ev sahipliğini iyi bir şekilde yapmaktır. Konukseverliğimizi çok iyi bir şekilde göstermemiz gerekiyor. Çünkü geçmişte bu memlekette ciddi acılar yaşanmış ve bugün bu ayin belki sembolik olarak görülebilir, buradaki insanlar da az olabilir ama Van’daki camialarda bu ilgi ile karşılanan bir etkinlik, bir ayindir. Bu yüzden bu bizim için önemli bir sınavdır ve bizlerin de bunu iyi bir şekilde geçirmemiz gerekmektedir ve bu sınavı iyi vermemiz gerekiyor. Bugüne kadar da herhangi bir sorun sıkıntı yaşanmadı. Dış camia da buradan memnunun bir şekilde ayrıldılar ve buradan ayrılırken Van halkının misafirperverliğini dile getirdiler. Önümüzdeki yıllarda da bu misafirperverliğimiz ile birlikte daha güzel bir şekilde ve daha da misafirperver bir şekilde bu uluslararası ayini ve etkinliği geçirmiş oluruz. Bildiğiniz gibi bu yılki ayin 7 Eylül’de yapıldı. Sizin de bildiğiniz ve eskilerden takip ettiğiniz kadarıyla 6-7 Eylül 1950’li yıllarda büyük acılar yaşanmış oldu. Bu yüzden Rum Patrikhanesinin bu hareketi çok olumlu ve güzel bir harekettir. İyi niyet gösterilmiş. Elbette ki geçmişi geri getiremeyiz ama talep üzerine yapılmış olan bu jesti çok olumlu görmekteyiz” dedi.
Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ise; bugün dinlerin, dillerin, çok dinliliğin, çok dilliliğin, çok kültürlü olmanın en güzel ev sahipliğini Van’ın yaptığını belirterek, “Buradan da aslında dünyaya bir mesaj veriyor. Tehdit politikası karşısında da aslında bir mesaj veriliyor. Hepimizin ortak temennisi ve Ermeni yurttaşlarımızın da bir talebi var. Bununda karşılanması için umarız bunu da elbirliği ile Vanlılar olarak bunu da başarmış oluruz. Nikah törenlerini de, ayin törenlerini yaptığımız gibi gerçekleştirebiliriz. Bu ayin etkinlikleri yapıldığı zaman birçok birleşmeyi ve birleştirmeyi görebiliyoruz. Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Gürcüsiyle, Ermenisi ile bugün her din, dil ve her renkten ülkemizin bütünlüğüne bir katkı sağlamış oluyoruz. Bugün burada Türkiye’mizin barışına bir katkı sunuyoruz. Açıkçası bugün çok onurlu ve mutlu olduğumuz bir gündür. Ben buradan bir kez daha Vanlıların bu barış sofrasına ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ediyorum. Bu kadar geniş yürekli oldukları için önlerinde eğiliyorum” diye konuştu.
Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe ve Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan adada alınan tedbirleri yerinde incelerken, Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 50 sağlık personeli ada ve iskelede görev alırken, polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri de devam ediyor.
Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, New York Patriği Başepiskopos Khajag Barsamyan ve Adana Konsolosu John L. Espinoza ile bazı din adamları yer alıyor.
(İHA)