ORDU (AA) - Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından bol miktarda avlanan ve aralık başı itibarıyla göç eden hamsinin yerini istavrit ve mezgit aldı.

Karadeniz'de hamsinin Rusya ve Gürcistan karasularına göç etmesinin ardından balıkçılar, gece gündüz avlanabilen istavrit ve mezgite yöneldi.

Balıkçılar tarafından bol miktarda avlanan istavrit ve mezgit yeniden tezgahları şenlendirmeye başlarken, mezgitin 15 liradan, istavritin kilogramı ise 10 liradan alıcı buluyor.

Perşembe Kışlaönü Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 gündür balıkçıların hamsi avlayamadığını söyledi.

"Hamsi kıyılarımızdan göç etti." diyen Karadeniz, "Bir süre daha sofraları istavrit ve mezgit şenlendirecek. Hamsi Rusya, Abhazya ve Gürcistan karasularına geçti. Bundan sonra balıkçı tekneleri bir şekilde oralara gidip avlanacak. Yılbaşından sonra burada avlanan hamsilerin Türkiye'de satışa sunulması bekleniyor. Ancak fiyatlar biraz pahalı olur." diye konuştu.

Hamsiden umudunu kesen balıkçıların yeniden mezgit ve istavrite yöneldiğini kaydeden Karadeniz, son günlerde bol miktarda bu balıkların avlandığını ifade etti.

Tezgahta satışa sunulan diğer balıkların fiyatı hakkında da bilgi veren Karadeniz, "Zargana 20 lira, levrek ve çupra 30 lira, somon 20 lira, kefal 12 lira ve palamudun tanesi ise 10 liradan satışa sunuluyor." dedi.

Ünal Karadeniz, havaların yeniden soğumaya başlamasının ardından hamsinin Karadeniz'e geri dönmeye başlayacağını sözlerine ekledi.

- Balıkçılar satıştan memnun

Öte yandan, Altınordu ilçesinde balıkçılık yapan Ferhat Dönek, teknelerin neredeyse gece gündüz istavrit ve mezgit avladıklarını belirterek, "İstavritte avcılık iyi ancak boy olarak istenilen seviyede değil. Fiyatlar uygun. Herkes istavriti alıp afiyetle yiyebilir. Hamsi kadar istavritin de sofraları şenlendireceğine inanıyorum. Hava şartları da bu şekilde devam ederse fiyatlar uzun süre bu şekilde devam edebilir." şeklinde konuştu.