SİNOP (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Türkiye'nin üçüncü kadın valisi olarak Sinop'ta görevini sürdüren Yasemin Özata Çetinkaya, ev ve iş yeri ziyaretleri yaparak kadınları sosyal hayatta daha etkin rol almaları konusunda özendirmeye çalışıyor.

Aynı zamanda 3 çocuk annesi olan Vali Çetinkaya, sık sık Sinoplu kadınlarla bir araya gelerek onlara rol modellik yapmaya gayret gösteriyor. Kadınların her türlü sorunlarıyla yakında ilgilenen Vali Çetinkaya, özellikle şiddet görmüş kadınların tekrar sosyal yaşama kazandırılması için çaba sarf ediyor.

Vali Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek hayatı boyunca mesai saati gözetmeksizin özellikle kadınların sorunlarını çözmek için çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Kadınlara yönelik çalışmalarının zaman içerisinde meyvelerini almaya başladıklarını anlatan Çetinkaya, devletin de hayata geçirdiği projelerin, sorunların çözümünü kolaylaştırdığına işaret etti.

Çetinkaya, son 15 yıldır uygulamaya konulan projeler sayesinde kadınların sosyal ve çalışma hayatında etkin olarak görev almaya başladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Toplumsal olarak aile yapımızın korunması en değerli olgumuz. Tabii bunun korunmasında kadın, erkeğe oranla daha farklı bir önem arz ediyor. Kadının çalışma hayatına katılmasıyla ailede üstlendiği rol modelin zayıflaması istenmiyor. O nedenle kadının hem iş hem aile hayatını birlikte götürebilmesi için farklı çalışmalar yapmak gerekiyordu. Devletimiz bunu görerek kadının iş ve aile hayatını birlikte sürdürebilmesi için yasal düzenlemeler gerçekleştirdi. Bu anlamda ben de özellikle yapılan düzenlemelerin kadınlara anlatılması amacıyla özel çaba sarf ediyorum çünkü kadınlar mutlaka çalışma hayatında olmalılar ama bu ailelerindeki rollerini ihmal edecekleri anlamına gelmiyor."

- "Rol model olmaya çalışıyorum"

Çetinkaya, ziyaretlerinde kadınlara kendisini örnek göstererek rol model olmaya çalıştığını dile getirdi. Bir kadının iş ve aile hayatında başarılı olabilmesi için erkeklere de önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizen Çetinkaya, toplumun yavaş yavaş buna ayak uydurmaya başladığını kaydetti.

Sinoplu kadınlara kendisini örnek göstererek daha cesaretli ve öz güvenli olmaya davet ettiğine dikkati çeken Çetinkaya, "Ben 20 yıllık meslek hayatımın 17 yılını evli bir kadın olarak geçirdim. 3 kız çocuğum var. Ziyaretlerde kadınlarımıza kendimi örnek gösteriyorum. 3 çocuk annesi bir vali olarak çalışma hayatım yoğun olsa bile aileme karşı sorumluluklarımı eksiksiz yerine getirdiğime inanıyorum. Hatta çocuklarım kız olduğu için çalışan bir anne olarak öncelikle onlara, sonra tüm kadınlarımıza rol model olduğumu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Vali Çetinkaya, sosyal ve iş hayatında bulunan bir kadının süreç içerisinde kendisinin daha mutlu ve huzurlu olduğunu fark etmeye başladığını, kendisinin de kızlarıyla bu süreçlerin hepsini yaşadığını sözlerine ekledi.