YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada  "Tabii ki dileğimiz bir an önce yüz yüze eğitime geçebilmektir. Ancak pandemi'nin güncel verileri ve bilimsel çalışmaları takip ederek dünyanın pek çok ülkesinde, uzaktan eğitimin gelecek eğitim yılında da devam edebileceğini gözlemlemekteyiz." ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Webtekno kaynaklı haberde şu ifadelere yer verildi;

Koronavirüs pandemisi nedeniyle açılıp açılmayacağı tartışılan eğitim-öğretim yılıyla ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Edinilen son bilgilere göre okullar her il için farklı tarih aralıklarında açılabilir.

Ankara’dan edinilen bilgiye göre özel okullar 15 - 17 Ağustos, devlet okulları ise 31 Ağustos’ta açılacağı bilgisi çok yakında değişebilir. Yetkililerin üzerinde çalıştığı sisteme göre okullar, her il ve ilçede farklı takvimlerde açılması planlanıyor.

Yine edinilen bilgilere göre özellikle vaka artışı yüksek olan Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Konya ve Ankara’da özel ve devlet okullarının belirlenen tarihlerde eğitim / öğretime açılmaması düşünülüyor.

İstanbul’da ise özel okulların açılışının ay sonuna kadar ertelenmesi planlanıyor. Okulların açılışındaki son tarihi ise MEB belirleyecek.

Koronavirüs pandemisine karşı önemli bir sınav veren MEB, okulların açılmasına karşın 4 farklı senaryo geliştirdi. Bu senaryolar şu şekilde:

Okullar, tüm çocuklar için sosyal mesafe kuralları korunarak, ortak kullanım alanları ve dersliklerde metrekare hesabı yapılıp düzenlenerek ve sınıflardaki öğrenci sayısı seyreltilerek 18 milyon öğrenci açılacak. Bu noktada her ilde yetki valilerde olacak.

Valiler, günlük vaka sayılarının arttış gösterdiği illerde ise okulları açmama yetkisini kullanabilecek.

Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu’nun pandeminin seyrine göre alacağı kararda okulların tüm çocuklar için açılamayacağı açıklanırsa açılan illerde okullarda yarı zamanlı olarak eğitim verilebilecek.

Okullar salgının ağır olduğu yerlerde açılmazken, salgını daha hafif atlatan şehirlerde ise il dışı seyahat kısıtlamaları ile birlikte açılabilir. Okulların açılmayacağı şehirlerde ise telafi eğitimleri yapılacak.

Eylül ve ekimde gelmesi muhtemelen olan pandemide ikinci dalgaya karşın 2020-2021 eğitim/öğretim yılında kısmi veya tamamen uzaktan eğitime geçiş sağlanabilir. Bunun için teknolojik altyapı çalışmaları tamamlanırken %40 yakından %60 uzaktan eğitim formülü üzerinden ilerlenebilir.