KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi'nde Siyez Buğdayı Projesi için işbirliği protokolü imzalandı.

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü arasında, "Siyez Buğdayında Seleksiyon Islahı için Başlangıç Materyalinin Oluşturulması" projesi kapsamında işbirliği protokolü imzalandı.

İmza töreninde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, siyezin Kastamonu'ya has bir tür buğday olduğunu belirtti.

Siyez buğdayı hakkında teknik bilgiler veren Rektör Aydın, şunları söyledi:

"Siyez buğdayındaki likopen oranı domatesten daha yüksek. Aynı şekilde en yüksek karotene sahip havuçtan daha fazla karoten içeriyor. Bozulmamış, değiştirilmemiş binlerce yıldır vasfını koruyan siyezin arz edilmesi ve tüketilmesi gerekiyor."

Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mevlüt Şahin ise, "Siyez'i ıslah ederek daha iyi özelliklere sahip olarak tüketiciye sunabiliriz." dedi.

Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman da, "Çiftçi, 11 yıldır Siyez Buğdayını ekip işliyor. Kastamonu’da üretim tesisleri var. Biz Siyez bulguru konusuna dikkat çekmek istedik. Kurum olarak da elimizden gelen desteği vereceğiz."