Söz konusu özel kuruluşlar yeterli donanıma sahip olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kuruluşlar. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi şeklinde kısaltılan birimleri kuran kuruluşlar, işyerlerinin sağlık ve güvenlik konularındaki eksiklerinin giderilmesini, işyeri çalışanlarının sağlık durumlarının takip edilmesini, ilk yardım ve acil müdahale konularında eğitim verilmesini, işyerlerinde sağlık ve güvenlik konularında bilgiler verilmesini sağlıyor. İş güvenliğini ve sağlığını güçlendirme amacıyla yapılan bu uygulamaları takip eden OSGB birimi ise en az bir tane işyeri hekimi, en az bir tane iş güvenliği uzmanı, en az bir tane diğer sağlık personelinden oluşuyor. OSGB birimi çalışanlarının sosyal ve güvenlik hakları hizmetlerini kiralayan işyerlerine değil bağlı oldukları OSGB kuruluşunun sorumluluğu altında bulunuyor. Bu şekilde işyerlerinin gerekli sağlık ve güvenlik şartlarını oluşturması için katlanması gereken maliyetler azaltılıyor ama sistemin daha verimli şekilde işlemesi sağlanmış oluyor.

                Dolayısıyla işyerleri güvenlik ve sağlık koşullarını oluşturacak personeli istihdam etmek yerine hizmetlerini kiralamış oluyorlar. OSGB birimlerinde çalışmak isteyen sağlık personelinin işyerlerindeki koşullar hakkında eğitilmesi ise yine görevli bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan kuruluşlar tarafından yerine getirilen bir görev. Örneğin işyeri hekimi olarak çalışmak isteyen doktorların işyeri hekimliği kursu ve eğitimi ismi ile hazırlanmış olan programı tamamlaması gerekiyor. İlgili kanunda diğer sağlık personeli olarak geçen sağlık çalışanlarının da iş yerlerinde ya da OSGB birimlerinde görev alması için bazı eğitim programlarını tamamlaması gerekiyor. Ancak bu sağlık çalışanlarının alanları farklı olsa da her mesleğe yönelik olarak açılan eğitim programları, kurslar bulunmuyor. Örneğin hemşireler için açılan işyeri hemşireliği kursu gibi bir program yok. İşyeri hemşireliği eğitimi ayrı bir program olarak sunulmadığı için hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarının tamamı tek bir eğitim programına devam etmek zorundalar. Bu program diğer sağlık personeli kursu olarak veriliyor. İşyerlerinde ya da OSGB birimlerinde görev yapmak isteyen sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyeni, hemşire ya da acil tıp teknisyeni gibi profesyonel sağlık çalışanlarının diğer sağlık personeli eğitimi programını tamamlamaları yeterli oluyor.

                OSGB birimleri dışında kalan işyeri personeli ya da diğer kişiler de ilk yardım eğitimi kursu olarak isimlendirilen programlara devam ederek ilk yardım sertifikası edinebilir. Zaten işyerlerinde personel sayılarına göre belirlenen sayıda ilk yardım sertifikası olan yani ilk yardım eğitimi almış olan personeli istihdam etmesi gerekiyor. Tabi ortak sağlık güvenlik birimi içinde yer alan profesyonel sağlık görevlileri de işyeri çalışanlarını eğitme ve bilgilendirme çalışmaları sırasında ilk yardım ve acil müdahale konularında gerekli olan bilgileri vereceklerdir. OSGB uygulaması oturduktan sonra işyerlerindeki sağlık ve güvenlik koşullarında gözle görünen bir ilerleme olacağını tahmin etmek zor değil.

Kaynak: http://www.osgb.com.tr/