Kişi kendini, işini bilirse ve gerekli önlemleri alarak tehlikeli hareket ve işlerden kaçınırsa iş kazalarının çoğunun önüne geçilmiş olacaktır. Ondan sonraki sırada ise KKD yani kişisel koruyucu donanımlar gelmektedir. Kişisel koruyucu donanımlar denince akla baret, ayakkabı gibi ürünler gelse de aslında en hayati olanların başında belki de toz maskesi gelmektedir. Toz maskeleri ventilli toz maskesi, ventilsiz toz maskesi, katlanır toz maskesi, kalıplı toz maskesi gibi birçok çeşitte olabilir. Marka olarak ise ülkemizde en çok 3M toz maskesi, Drager toz maskesi, MFA toz maskesi satışı yapıldığını görmekteyiz.

Peki, toz maskesi kullanımı neden bu kadar önemli? Şimdi bunu açıklayalım.

Başınıza bir cisim düşeceği zaman baret ile koruyabilirsiniz. Ayağınıza bir cisim düşeceği zaman çelik burunlu iş ayakkabısı ile koruyabilirsiniz ve en önemlisi de bu tür riskleri ve sonrasındaki zararlarını her zaman gözünüz ile görebilirsiniz. Peki, pnömokonyoz veya silikozis kelimelerini hiç duydunuz mu?

Tozlu ve tehlikeli bir ortamda çalışıyorsunuz ve ortamda pnömokonyoz riski var, ince toz tanecikleri zıpkın gibi ciğerlerinize inceden inceden saplanıyor ve yıllarca farkına varmıyorsunuz ve akciğeriniz yavaş yavaş ölüyor, bir zaman sonra nefes darlığı çekiyor ve farkına varıyorsunuz. Ama artık çok geç çünkü iş işten geçti, bundan sonrası belki 1 yıl, belki 2 yıl solunum cihazına bağlı olarak acı içerisinde yaşamak ve maalesef hayata gözlerinizi kapatmak. Çok kötü bir son değil mi, acı ama gerçek. İşte bu yüzden toz maskesi çok önemli ve hayatidir. Bu nedenle lütfen #banabirşeyolmazdeme diyoruz ve yol yakınken toz maskesi kullanın.