Menkul Kıymetler, Hisse Senedi, Bono ve Tahvil alım satımıyla bir döneme damga vurmuş.,

Herkese ismini ezberlettirip zihinlere kazıttıran,

Efsane Banker.

BANKER KASTELLİ

+++

Trabzon'un ilçesi Sürmene'de Yeniay mahallesi Baştımar köyünde 1933 yılında gözlerini açtığında(Bu arada hatırlatalım, Türkiye’nin en ünlü komünistlerinden Rahmetli Zeki Başımar’da Baştımar köyünde doğmuştur)

Torunu Abidin Cevherin,dedesi Memiş Ağadan bile  hayal edemeyeceği kadar zengin olacağını kim nereden bilebilirdi ki.???

Kendi ağzından bir söyleşide iddia ettiği gibi.

“Beni 10 katlı bir apartmandan aşağıya atın,üzerimde tek kuruş olmasın..Zemine bir kaç metre kala piyasadan en az 10 milyon dolar para toplarım” diyecek kadar kendine güveniyordu.

Nitekim de öyle oldu.

+++

Bankerliğin zirve yaptığı yıllarda, yatırım yapmak isteyenlere sattığı yüksek faiz getirisi olan bonolarla piyasadan bugünün parasıyla 65 milyar topladığı söylenir.

Herkesin getiri olarak bir verdiği yerde o üç veriyordu.

O dönemin ünlü sanatçılarından; Cüneyt Arkın, İzzet Günay, Fikret Hakan, Orhan Günşiray, Selma Güneri ve Eşref Kolçak'a yaptırmış olduğu reklam filmleriyle ünü tüm ülkeye yayılmış bir anda finans merkezinin vazgeçilmez başrol oyuncusu olmuştur.

+++

Ülkenin en büyük iş adamları ondan para alabilmek için kapısında kuyruk oluşturuyordu.

Bankaları bile finanse edecek kadar büyük bir güce ulaşmıştı.

Trabzon’un Sürmene ilçesi Kastel köyünde 1933 yılında doğan çocuk, sırtında bir ceket ile 1949 yılında Ünlü Sanatçı Öztürk Serengil'le birlikte gelmiş olduğu İstanbul'u bile satın alacak kadar zengin olmuştu.

+++

Oğullarından en güvendiğinin hesabına on milyon dolar koyarak, Montreux yakınlarında dünyanın en ünlü ve zengin ailelerinin yaşadığı köye, hayatı üst düzeyde yaşayanları tanıması için gönderince, bir yılda on milyon dolar yiyen oğlu için, “Bir yılda on milyon dolarda yenir miymiş ?... Yenirmiş işte onu da öğrendik” diye hırsından anlatmışlığını da duymuşuzdur.

+++

Kendisini en iyi tanıtan  meşhur söylemiyle, tam anlamıyla bir;  PARA SİHİRBAZI'ydı.

İstanbul Menkul kıymetler Borsasının bugünkü haline gelmesinin temelinde onun ruhu vardır derler. Büyüklerimiz bize,

Bir şeyi boşa harcasak evladım biz banker Kastelli’miyiz yapmayın böyle derdi.

+++

Fenerbahçe spor kulübünün başkanlığı için Ali Şen'e karşı aday olduğunda seçilirsem kulübe 250 milyon dolar hibe edeceğim demesine rağmen seçilememiş ama en büyük Fenerli Kastelli'dir Kastelli sloganıyla, Fenerbahçeli taraftarların gönlünde taht kurmayı başarabilmiştir.

+++

1983 yılında askerliğimi İSTANBUL'da yapmaya gitmeden iki ay önce, kendisiyle röportaj yapmak için teyzemin gazeteci oğlu ile  sirkecideki Kastelli iş merkezindeki ofisine gittiğimizde Trabzonlu gençler hoş geldiniz diyerek bizi kapıda karşılamıştı.

Kendisini yakınen tanıma fırsatını orada yakalamıştım.

Enteresan hayat hikayesinin bir bölümünü vurgulayıcı ses tonuyla tipik bir Karadenizliye benzer sinirli anlatım tarzıyla iniş ve çıkışlarıyla, bizzat bizimle paylaşmıştı.

+++

İŞTE SON......

Merkez bankası batar, Banker Kastelli batmaz. Güvencesini ifade eden söylemiyle, O’na inanıp güvenen binlerce müşterisinin gözleri önünde, kendisinin ısrarla vurguladığı,”Bilinçli batırılıyorum bana satmak için hisse senedi vermiyorlar” diye, zamanın Başbakan yardımcısı Rahmetli Turgut Özal'ı işaret ederek, Sonunda battı.

Sn.Turgut Özal'da akabinde istifa ederek görevinden ayrıldı.

Hataları ve Sevapları ile bu dünyadan bir,

BANKER KASTELLİ

geçti.

Allah Taksiratını affetsin.