TRABZONLU BÜROKRATLARA BU KADAR SAHİP ÇIKILMIYOR

Trabzon gündemi Ortahisar İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’ndeki flaş değişimle çalkalanıyor.

Rizeli Milli Eğitim Müdürü Şükrü Köse’nin yerine Trabzonlu Ali Turan isminin getirilmesine MHP’li birçok ismin yanı sıra Ak Partili Trabzon Milletvekillerinin ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in sert tepki göstermesi, konunun farklı siyasi hesaplaşma olabileceği iddialarını gündeme getirdi.

Özellikle Ahmet Metin Genç’in kendi partisi tarafından yapılan bir değişime böylesine sert çıkması kafaları karıştırdı. 

Fakat bilinmeli ki Genç sadece milli eğitim konusunda da değil spor, siyaset ve benzeri tüm konularda söz konusu Trabzon menfaatleri olunca hassas davranıyor.

Dün haberimize çok sayıda yorum yapıldı ve haber merkezimize de çok sayıda telefon geldi.

Bazı isimler Şükrü Köse’nin Trabzon Ortahisar’da başarı çıtasını çok üst seviyelere çıkardığını bu nedenle alınış biçiminin etik olmadığını savundu.

Kimileri ise Trabzon siyasetinin Rizeli bürokratlara sahip çıktığı kadar Trabzonlu bürokratlara sahip çıkmadığını ifade etti.

Çok ilginç bir yorum ise şu şekildeydi ‘Ak Parti’nin sırtından göreve gelen Köse, MHP’nin sırtından görevde kalmaya çalışıyor’.

BİR DE ÇALIŞANLARINA SORSUNLAR

En nihayetinde artından resmi yazıları yazılmış bir müdürün görevden alınarak 10 gün izne ayrılmış diğer müdüre görevlendirme yapılmış.

Yani AK Partili isimlerden gelen her tepki bir nevi kendi bakanlarına yapılan tepki olarak değerlendiriliyor.

Bu aslında güzel bir durum keşke her konuda Ak Partililer her bakanını aynı şekilde eleştirebilseler ve bunu gerçekten bir takım hesaplaşmalar adına değil şehrin menfaatleri adına yapsalar.

Edindiğimiz duyumlara göre de Trabzon milletvekillerinden bir tanesi bu konuyu bakana taşımış ve yapılanın yanlış olduğunu, başarılı ve hakkında hiçbir şaibe olmayan bir müdürün bu şekilde görevden alınmasının etik olmadığını yüzüne söylemiş.

Siyaseten bu tartışmalar sürecek gibi, ama alınan müdürle ilgili birkaç iddiayı sizlerle paylaşalım.

-Özellikle eylül ayında görevde olmayı tercih etmiyor.

-Yılın 3 ayı şehirde durmuyor.

-İhale dönemlerinde imza atmamak sorumluluk almamak için izne ayrılıyor. (Gümüşhane’de başına bu nedenle bir olay gelmiş o yüzdenmiş)

-Bir grup okul müdürü dışında diğer müdürlerle görüşmek istemiyor.

-Bir lise müdürüne 4 gün randevu vermedi.

Doğru yanlış bilemeyiz ama bu iddialar bizlere eğitim camiası tarafından ulaştırıldı.

Hatta muhalif bir isim ‘Siz bırakın onu bunu, emrinde çalışan birkaç kişiye sorun o zaman neden görevden alındığını anlarsınız’ ifadesini kullandı.

Bilirsiniz meyve veren ağaç taşlanır belki Köse müdür de başarılı olmasının cezasını çekiyordur bilemeyiz. Ama adalet er geç tecelli eder, bakarsınız anında bir değişim olur, gün doğmadan neler doğar.

ORTAHİSAR’IN BAŞKANI NE DEDİ?

Konuyu dün muhataplarından birine daha sorduk. Bu isim de Ak Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş.

Altunbaş bu konularda liyakata çok önem veren ancak parti hiyerarşisine de bir o kadar özen gösteren bir isim.

Öncelikle göreve yeni gelen Trabzon’da Erdoğdu Lisesi’nin futbolda dünya şampiyonu olmasında büyük emekleri olan Trabzonlu Ali Turan müdürümüze başarılar diliyorum.

Herkesin şunu çok iyi bilmesi gerekir, bu görevlerlerin hepsi gelip geçicidir, baki olan makamlardır.

Burada Milli Eğitim Bakanlığımızın bir kararı vardır, herkesin saygı duyması gerekir, ancak;

Bizler de bulunduğumuz makamlardan sorumlu kişiler olarak bu tür durumlarda istişare bekleriz. Fikrimizin alınmasını isteriz, ortada bir başarı var ise, yapılacak görevlendirmelerin veya görevden alınmaların bu başarıya endeksli yapılmasını isteriz. Bizden de görüş alınsaydı gereken değerlendirmeyi yapardık, ve atılacak her atım etik bir şekilde atılması adına fikrimizi beyan ederdik.

Şimdi bu tür tartışmaların yeri değil, sezon başladı gelecek nesilleri yetiştirecek en yetkin makamların basın önünde siyasetin üst düzey isimleri tarafından tartışılmasına müsaade edilmemeli’

MUHALEFET SERT ÇIKTI: YAZIKLAR OLSUN

Trabzon’da bu atamalarla ilgili en sert açıklamayı ise CHP’li Grup Başkanı Turgay Şahin yaptı.

Şahin açıklamasında ‘Merkezi sınavlarda Türkiye 38. olan Trabzon'u kısa sürede 7.sıralara çıkaran milli eğitim müdürünü görevden aldıranlara yazıklar olsun’ ifadelerini kullandı.

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Ömer Hacısalihoğlu ise görevden alınan Şükrü Köse hakkında herhangi bir başarısızlık, yolsuzluk veya usülsüzlük iddiası olmadan tepeden inme bir kararla bu duruma muhatap bırakılmasının parti içi bir hesaplaşma olabileceğini belirterek, ‘Ülkemizin el üstünde tutulması gereken en önemli kurumu olan eğitim camiası parti içi hesaplaşmalara kurban edilmemeli’ şeklinde konuştu.

BİR İDDİA DA BOKS İLE İLGİLİ

Spor kenti Trabzon’un dünyada nam saldığı branşlardan bir tanesi de boks. Bu manada başarının arttırılması adına okullarda dönem dönem kurslar açılıyor.

Edindiğimiz bilgilere göre ise bazı okullarda müdürler bu spora ve sporculara gereken önemi vermiyormuş.

İddiayı bize ulaştıran bu sporla uğraşan bir eğitmenimiz.

İddiasına göre Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi öğrencileri, okullarında boks sporu yapmak istemelerine rağmen lisesinin yöneticilerinin engeline takılıyorlarmış.

Okul yöneticileri, boksun bir spor olmadığını kendi okullarındaki öğrencilerin böyle bir sporla uğraşmasını istemediklerini gelen antrenöre söylüyorlarmış.

Okul, kız ve erkek öğrencilerinin bu spora karşı ilgisi olmasına rağmen okuldaki bazı yöneticiler Trabzon’un en başarılı branşı olan boks sporuna karşı bu tutumu iyi değilmiş.

Üniversite sınavı ve okul içi sınavlarda bunalan ve sınav stresini atmak isteyen öğrencilerin isteklerine okul yönetiminin duyarsın kalması ilginç dedik ve araştırdık.

Okul yöneticileri böyle bir görüşmeyi doğruladı fakat okuldaki spor salonunun bu ihtiyaca cevap veremeyeceği için teklifi geri çevirdiklerini belirttiler.

SEN ANLAT KARADENİZDE TRABZONLU KIYIMI

Yayına girdiği yıl reyting listelerini alt üst eden, kısa sürede Türkiye’nin gündemine oturan, çekimleri Trabzon’un ilçelerinde gerçekleştirilen Sen Anlat Karadeniz dizisi son günlerde iyice revaçtan düştü deniyor.

Tabi ki bunu en iyi yine reyting oranları belirler ama bize göre de pek gündemle gelmiyor, gündem olmuyor.

Edindiğimiz duyumlara göre de bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi kadroda yapılan Trabzonlu kıyımları imiş,

Evet artık kuyumcu Gültekinleri, foto resimleri göremez olduk. Ve yaptığımız araştırmada sadece oyuncu bazında değil dizinin yapımcı kadrosunda da Trabzonlu kıyımı yaşanmış.

Sürmeneli Nehir Erdem, Sürmene gelini Ayşe Ferda Eryılmaz gibi yörenin isimleri devre dışı bırakılmış.

Bu isimler yöre ve yöre insanını çok iyi bilen isimler olduğu için, onların döneminde trend olan dizi onlar gidince gereken ilgiyi göremez oldu.

Karadeniz yöresi ile ilgili diziler eğer yöreye özgü argümanlar yöreyi bilen kişilerce kullanıldığı takdirde her zaman reytingleri patlatmıştır.

Dileriz filimin yönetmenleri bu eksikliği görürler ve gereken tedbir ve düzenlemeleri yeniden gözden geçirirler.