En genel anlamda plakalı eşanjör ısıların plakalar arası geçişini sağlayan değiştirme aracı olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle plakalı eşanjör akışanların aralarında ısıların değişimini yaparak metal olan plakaların kanal sistemi üzerinden sirkülasyon yaparak sistemsel ısıtma ya da soğutma işlemi yapmaktadır. Sistemli çalışmalarda ısıdan tasarruf sağlayarak daha etkin bir çalışma sağlamaktadır.

Plakalı Eşanjörlerin Fonksiyonları Nelerdir?

En temel düzeyde plakalı eşanjörler şu işlevleri üstlenir:

- Üç ile Beş kat derecesinde bir ısı aktarımını daha etkin ve sürdürebilir bir şekilde yapabilmektedir.

- Sıcaklığın farklılık göstermesi 10 dereceye erişen değişikliklerde bile verimlilik göstermektedir.

- plakalı eşanjör çok rahat ve kolay bir şekilde bakım yapılabilmektedir.

- Akış hızı oldukça fazla olduğundan dolayı kirlenme oranı oldukça düşüktür.

- Metal plakaların arasında yerleştirilen conta sayesinde akışkanların bir biri arasında karışma olasılığı yok denecek kadar azdır.

- Daha üst düzey bir kapasiteye geçiş yapılması istendiğinde metal plaka düzeninde değişim yapılması gereklidir.

- Her hangi bir şekilde ısı da bir kaybolma meydana gelmediğinden dolayı izolasyona gerek olmaz.

- Plakalar paslanmaz özellikte olduğu için bakteri oluşması mümkün değildir.

Plakalı Eşanjörlerin Faaliyet Alanları Nelerdir?

Metal plakalı eşanjörler herhangi bir şekilde birbirine karışmayan sistemle meydana gelen ve ısı transferini yapan iki ayrı devreden oluşmaktadır. Bu devreler:

- Primer Devre

- Seconder Devre 'dir.

Boru tip eşanjörlere nazaran plakalı eşanjörler hem ekonomik hem de daha etkin çalışmaktadır ve daha fazla faaliyet alanı bulunmaktadır. Bundan dolayı boru tipi eşanjörler çoğu yerde kullanımdan kalkmıştır. Önceleri gıda sanayisinde kullanılmaya başlanmıştı. Bugün ise birçok sektörde tercih edilebilir hale gelmiştir.

İlaç, otomotiv, gıda, endüstriyel alanlar, kimyasal sanayilerde madde işlenmesinde aktif olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sırasında şekli yapısı oldukça ergonomik olduğundan güvenli ve kullanışlıdır. Isı transferi denince ilk akla gelen plakalı eşanjörler muazzam verimlilik ve çözümler üretmektedir.

Plakalı Eşanjörlerin Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Plakalı eşanjörler kolay kolay kirlenmediğinden ve arıza verme oranı düşük olduğundan çok sık bakım ve temizlik gerektirmez. Gerektirdiğinde ise bakımı kolay bir şekilde ekstra bir uzman ekip gerektirmeksizin şirket çalışanları tarafından yapılabilir. Karbon veya çelik fırçalar zarar vereceğinden tercih edilmemelidir. Daha yumuşak fırçalar ile nitrik çözeltiler ile temizlenmelidir.