Kapalı ekonomi iç ve dış bağlantılar kurmadan ülkeleri kapsar. Ekonomi kapalı olarak nitelendirildiğinde kendi kendine yetebildiğini, uluslararası ticarete de kapalı olduğunu ve ticaret yapmak istemediğini ortaya koyar.

Ekonomi de kapalı ekonomi, izolasyoncu ya da inatçı olarak adlandırılır. Aslında ticaret yapmaya gerek olmadığına inanılır ve tamamıyla kapalı olan bir ekonomide, ithalat ve ihracat bulunmaz. Ülke ihtiyaçlarının tamamının üretildiğini iddia eder.

Kapalı ekonomi, açık ekonomi ve serbest piyasa ekonomisinin tam tersidir. Kapalı bir ekonominin korunması günümüzde eskiye göre çok daha zordur. Dışarıdan alınan bazı hammaddeler pek çok ürünün üretilmesinde hayati önem taşır. Kapalı bir ekonomi kendine güvendiğini iddia eder. İhracat ve ithalat yapmaz.

Açık Ekonomi Nedir?

Açık ekonomi, kapalı ekonominin tam tersi olarak diğer ülkeler ile beraber finansal ve ticari ilişkileri sürdürmektedirler. Açık ekonomi türüne dahil ülkeler ihracat ve ithalat yaparak, uluslararası ticaret faaliyetlerinde bulunurlar.

Kapalı ve Açık Ekonomi

Günümüzde ekonomi üzerinde uluslararası ticaret büyük bir rol oynar. Uluslararası ticaret, ülkelerin daha düşük maliyetlerle  hizmet ve ürünleri üreterek ihraç etmeleri ve bir ülkeden üretilemeyen diğer hizmet ve ürünlerin ithal edilebilmesini sağlar. Bu ekonomi türüne açık ekonomi adı verilir. İhtiyaç duyulan her türlü ürün ve hizmetin dış bağlantılar kurulmadan ülke içinde üretilmesi ise kapalı ekonomi türünü kapsar.

Kapalı ve açık ekonomi , ülkenin ticaret karşı tutumu ve diğer ülkelerle etkileşimi açısından birbirinden çok farklıdır. Kapalı ekonomi oldukça nadir görülür çünkü kapalı ekonomi zaman geçtikçe açık ekonomiye dönüşmektedir. Kapalı bir ekonomi, yabancı ülkelerle iletişime geçmediği ve kendi kendine yetmeye çalıştığının büyümeyi engeller. açık ekonomi ise küresel ekonomi açısından yararlıdır ve daha hızlı gelişime destek olur.

  • Açık ekonomi, diğer ülkeler ile ilişkilerini sürdüren ekonomi türleridir. Daha büyük gelişme ve büyümeler gösterebileceğinden daha çok tercih edilir ve teşvik edilir.
  • Kapalı ekonomi, kendi kendine yetmeye çalışacağından ithalat ve ihracata kapalıdır ve ülkenin ihtiyacı olan ürün ve hizmetleri kendi üretmeye, kendi kendine yeterli bir hale gelmeye çalışacaktır.

Kaynak ; https://www.haberust.com