61SAAT ROPÖRTAJ - ERHAN ESASPEHLİVAN

Türkiye'yi ve Trabzon'u yurt dışında başarılı bir şekilde temsil eden dünyaca ünlü yarışçı Kenan Sofuoğlu, 61saat.com'un sorularını yanıtladı. 

Dünya Sporsport Motosiklet Şampiyonu Trabzonlu Motosikletçi Kenan Sofuoğlu, çekimlerine Trabzon’da başlanan Oflu Hocanın Şifresi devam filminde rol aldı.

Daha önceki serilerde görev alan yönetmen Adem Kılıç, serinin dördüncü filmi için startı verdi. 

Filmde kendini oynayan ünlü Motosikletçi Sofuoğlu, 61saat.com İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtladı. Renkli geçen röportajımıza uygulayıcı yapımcı Emin Albayrak'ta yer aldı.

FOTOĞRAFI GÖRÜNCE KAHKAHA ATTI
Ancak röportajımızın hemen başında ise Esaspehlivan’ın kendisine bir sürprizi vardı. Sofuoğlu’na ikizi kadar benzeyen bizim çaycımız Murat’ın kendisine fotoğrafını gösterdik.

Ama Murat, Kenan Sofuoğlu’na ikizi kadar benziyor resmen…

Hatta ikisini buluşturmak istedik ancak Murat’ın iş yoğunluğu bu buluşmayı ne yazık ki engel kıldı.

Kenan, Murat’ın fotoğrafını görünce ‘Harbi benziyor’ diye bir yorum geldi. Ardından da kahkahayı attı. Fotoğrafı yanında ki eşine de gösterdi.. Bu anlar ise röportajın kreması oldu diyebiliriz… 

Ortahisar’da buluştuğumuz Sofuoğlu, burada özellikle içten tavırları ile dikkat çekti. Trabzon’da bir hayli tanınan Sofuoğlu yaptığımız röportaj hayranlarının sık sık fotoğraf çekilmek istemesi ile birkaç kez yarıda kaldı. Ancak ortaya  keyifli bir sohbet çıktı. 
ilk olarak film hakkında konuştuğumuz Sofuoğlu, serinin daha önce ki filmlerini de yakından takip ettiğini öğrendik. Daha önce ki filme yapılan olumlu ve olumsuz eleştirilere, “Demek ki iyi ki eleştiriler var. Ben zaten daha önce filmleri izlemiştim. Beğenerek izlemiştim. Sonuçta kökeni Karadeniz olan biri olarak normal bir insana göre farklı görüyoruz.  Belki Karadenizli olmayan insanların, görmediği farklı şeyleri görüyoruz” şeklinde yanıt verdi.  

FİLMDE KENDİSİNİ OYNADI
Filmde oynama sürecini ve yoğun olmasına rağmen kimseyi kırmak istemediğini de ifade eden Sofuoğlu, “Birkaç ay önce söz vermiştik. Esasında çok müsait dönemde değiliz. Ama sözümüzü tutup buraya gelelim dedik. Çekimleri bitirdik. Çok da güzel oldu” dedi. 
Sofuoğlu, ilginçtir filmde kendini oyunuyor. Bu durumu ise esprili bir şekilde aktararak, “Rolümüzü beğendim. Direkt Kenan Sofuoğlu’nu oynamak güzeldi” diye yanıtladı. 

TRABZONSPOR’U TAKİP EDİYOR MU?

Kökeni Trabzonlu olunca ister istemez konu futbola kaydı. Bu noktada Kenan Sofuoğlu’nun aslında milli takımı tutuğunu ancak Trabzonspor’u da yakından takip ettiğini öğrendik. Sofuoğlu, “Milli takımı tutuyorum. İnşallah Trabzon’dan çıkan futbolcular bol bol milli takıma gider de onların takımını tutmuş oluruz. Futbol ile çok fazla alakam yok. Koyu Trabzonsporlu değilim ama Trabzonluyum…” dedi.

BU SEVGİDE TRABZONSPOR’UN DAHA FAZLA ŞAMPİYON OLMASI LAZIM
Trabzon’da ki futbol sevgisine vurgu yapan Sofuoğlu, “Futbol Türkiye’de almış başını gitmiş. Temiz mi gidiyor derken, o kadar futbolun içinde olan biri değilim. Çok fazla ilgi olduğunu görüyorum. Olması gerekenden çok fazla ilgi var.

Çünkü futbol yüzünden diğer spor dalları ölüyor. Herkes bütün enerjisini, desteğini futbola veriyor. Tabi futbola bu kadar değer verince diğer sporlara gerek duymuyorlar. Spor sadece futbol değildir. Bu eksikliği biz yaptığımız işte çok yaşıyoruz. Trabzon halkı da tamamen futbol delisi bunun farkındayım.

Çok fazla düşkünler Trabzonspor’a. Ama tabi bu kadar düşkünlüğe bence Trabzon’un üst üste şampiyon olması gerekiyor. Bence orada bir eksiklik var. Şampiyonluğa daha fazla ihtiyacı var şehrin. Bu kadar desteği az şampiyonluğu var. Takımın bir şeyleri daha iyi yapmaları gerekiyor ki bu şehre şampiyonluğu getirmesi gerekiyor. Bu kadar futbol sevgisine ortaya konulan 
başarı bence yetersiz geliyor” dedi. 

BAŞARILI OLMASINDA KARADENİZ’İN ETKİSİ

Yaptığı spor dalında başarılı olmasında Karadenizli oluşunun hiç rolü olduğu mu sorusuna ise Sofuoğlu, “Türkiye içinde Karadenizliler bir birlerini tutarlar severler. Onu Türkiye içinde çok yaşıyorum. Yurt dışında Türk’sünüz. Türkiye’de Karadenizlisiniz.

Gittiğim ortamda Karadenizli olduğumu duyanlar, eğer ki Karadenizli ise gerçekten çok seviniyorlar çok ilgili oluyorlar. Ama yurt dışında Karadenizli ise bir Türk ise aşırı ilgi oluyor. Bir birlerini çok seviyorlar tutuyorlar. 

CESARET KARADENİZ İNSANINDA DOĞUŞTAN VAR
Cesaret gerektiren bir spor olduğu için Karadeniz insanında da cesaret doğuştan var herhalde. Belki kökenlerimizde buradan olduğu için onun avantajını yakalıyorumdur. Ama cesaretin yanında tecrübe gerekiyor, azim gerekiyor.

Bunlar da aileden aldığıma inanıyorum. Ailemin yetiştirme tarzından kolay kolay vazgeçmedim. Onlara tabi ki dedelerim Trabzon’dan Sakarya’ya geç ettiler. Sakarya’da yaşadığımız yerde küçük Karadeniz, küçük Trabzon diyebiliriz. O yüzden yaşam tarzımız büyüme tarzımız, yetiştiğimiz yerler işimizde tabi ki avantaj oluyor” diye konuştu. 

TRABZON HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL
Sofuoğlu, Trabzon’un hak ettiği yerde olmadığına da vurgu yaparak, şu şekilde konuştu: 
“Trabzon bence hak ettiği yerde değil. Daha iyi olması gerekirdi.

 Trabzon’un biraz daha gelişmesi gerekiyor. Yaylaları çok güzel ama merkezin de biraz daha gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha güzel yapıtlar olmalı. Ancak bunu tabi sadece belediyeden beklememek gerek.

Halkın da biraz daha fazla kendi evlerine, kendi bahçelerine özen göstermeleri gerekiyor. Burada yaşayan insanların biraz daha özenli olmaları gerekiyor. Böyle güzel kültürün, böyle güzel doğası olan yerin daha bakımlı olması gerekiyor. Bu da insanların elinde olan bir şey. 

KAYIP YILLAR VAR
Bu kadar güzel yaylaların olduğu yerlerde Dünya Ralli Şampiyonası yapılabilirdi. Ama motor sporlarında Türkiye’nin bir eksiği var. Kayıp yılları var. Geriden toparlamaya başladı. Yetişen sporcularla o arayı kapatacaktır ama tabi zamana ihtiyaç var.

Zamanla her şey değişecektir. Motosiklet Federasyonunu yaptığı diğer çalışmalarla her şey değişecektir. Pist yarışlarında yarışıyorum. Burada bölge çok pist yarışlarına uygun değil ama motocross yarışlarına uygun bir bölge. Ralli yarışlarına çok uygun. İnşallah ilerleyen yıllarda biz emekli olduktan sonra bu işlere önem verip buralara farklı parkurlar kazandırabiliriz” 

EMEKLİLİK YAŞINI AÇIKLADI

Emeklilik yaşını da açıklayan Sofuoğlu, 35 yaşında emekli olmayı düşündüğünü ifade etti.
Sofuoğlu, “3 sene daha yaparım diye düşünüyorum. 35 yaşında da Allah izin verirse bırakırım diyorum. Sporda 35 yaşı sporcu için emeklilik yaşıdır. 35’den sonra çok fazla verimli olabileceğini düşünmüyorum sporcunun” dedi.