Ritim bozukluğu herhangi bir belirti vermeyebilir bazen de hafif ya da çok ciddi belirtiler gösterir. Tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Bazı hastalar ise ilaç, ablasyon yani anormal ileti yollarının yakılarak ya da dondurularak etkisiz hale getirilmesi, cihaz yani kalp pili takılması, ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir.

Bu anormal ritim kalbin pompalama işlevinin bozulmasına neden olabilir. Ritim bozuklukları en çok erişkinlerde görülmekle birlikte çocuklarda da meydana gelebilir. Ritim bozuklukları kaynaklandığı odacığa göre sınıflandırılabilir: atrial ve ventriküler gibi. Çok hızlı atım taşikardi, yavaş atım bradikardi, ya da fibrilasyon gibi düzensiz atım olabilir.

Ritim bozukluğu neden olur?

Nedeni hiç bilinmeyebilir. Ancak bazı ritim bozuklukları doğumsal kalp hastalığı, edinsel kalp hastalığı, enfeksiyon, kan biyokimyasındaki bozukluklar ve kalbin ileti sisteminin bozukluğundan kaynaklanabilir. Bazen de aritmiler kullanılan ilaçlar ya da ateşe bağlı tetiklenebilir.

Ritim bozukluğu nasıl tanınır?

Bazen ritim bozukluğu çocuğunuzun fark edemeyeceği kadar belirsiz olabilir. Bazen de ritim bozukluğu rutin kontroller sırasında rastlantısal olarak saptanır. Ritim bozukluğu elektrokardiyografi kısa adıyla EKG ile tanı alır. EKG ile kalbin üst odacıkları atrium ve alt odacıkları ventrikülün elektriksel aktivitesini, kalp hızını ve kalbin atımındaki düzenliliği değerlendiririz. Ancak EKG sadece ritim bozukları dışında ayrıca kalbin koroner damar problemleri, kalp hastalıklarını tedaviye yanıtını değerlendirme gibi daha birçok kalp hastalığında da kullanışlı bir yöntemdir. Holter EKG belli bir süreyle ki bu genellikle 24 saattir EKG kayıtlarının incelenmesi yöntemidir. Çünkü bazen aritmiler ya da kaçak vurular kısa süreli olur. Muayene sırasında ya da EKG çekimi sırasında saptanamaz. Holter EKG testi ile bu ritim bozukluğu anını görme fırsatı yakalarız.

Ritim bozukluğu olan çocuğunuza nasıl yardım edebilirsiniz

Bazı aritmiler hiçbir sorun yaratmaz iken bazıları ise çok ciddi belirtilere neden olur. Önemli ritim bozukluğu olan çocuklar düzenli kontrol edilmelidir. Çocuğunuzun hakkında kardiyoloğunuzla mutlaka görüşün. Çocuğunuzun düzenli kontrol testleri gerekebilir ya da bazı sportif faaliyetleri katılmasında sakınca da olabilir.

Detaylı bilgi için; https://www.drtaneryavuz.com/cocuklarda-ritim-bozukluklari-belirtileri/