Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay, fındıkta küllenme hastalığına dikkat çekerek, yapılan çalışmalarda özellikle sahil kuşakta çotanak ve yapraklarda hastalık oranının çok yüksek olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Son günlerde yaygınlaşan fındıkta külleme hastalığı ile ilgili olarak bir açıklama yapan Gülbay, "Fındık üretim alanlarında 2014 ve 2015 yılında Erysiphe (sectionMicrosphaera)sp.'nin neden olduğu yeni bir külleme hastalığı ortaya çıkmış, Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün 2014 yılı çalışmaları doğrultusunda hastalığın yapraklarda, çotanaklarda ve sürgünlerde görüldüğü; özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda ve yapraklarda kuruma ve dökülmeler olduğu, fındıkta kalite kaybı yanında doğrudan verim kaybı da oluştuğu tespit edilmiştir" dedi.

Hastalığın bu yıl problem olduğunu ifade eden Gülbay, "Hastalık 2015 yılında da problem olmuş, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Fındık Araştırma İstasyonu, Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü, Trabzon, Ordu ve Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı konu uzmanı ve yetkililerinden oluşan çalışma grubu tarafından hastalığın yaygınlığı, yaprak ve çotanaktaki hastalık oranının belirlenmesi amacıyla 01-02 Haziran 2015 tarihlerinde Trabzon, Ordu ve Giresun illerinde teknik çalışma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada bir önceki yıla benzer veriler elde edilmiştir.

Hastalığın incelenen tüm bahçelerde görüldüğü, özellikle sahil kuşakta çotanak ve yapraklarda hastalık oranının çok yüksek olduğu (yüzde 60 - yüzde 100 oranında) tespit edilmiştir. Bu doğrultuda hastalıkla mücadelede sadece kültürel önlemlerin yeterli olmadığı görülmüş ve bitki koruma ürünlerinin kullanılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Fındıkla ilgili tüm konularda dünyada ve ülkemizde konusunda ihtisas sahibi personeliyle Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğümüz ile koordineli olarak yapılan çalışmalarla ve bilgi alışverişi ile üreticilerimiz bilgilendirilmektedir" diye konuştu. -