Paslanmaz boru nedir?

Bugün hayatımızın her alanında kullandığımız ürünler paslanmaz çelik maddesinden üretiliyor. Örnek verecek olursak evimizin, apartmanımızın tesisatında paslanmaz borular kullanılıyor. Bu nedenle paslanmaz boru yaşamımızı daha konforlu, daha güvenli hale getiren, endüstri ve mimaride kullanılan önemli bir malzemedir. 

Paslanmaz borular paslanmaz çelikten üretilir ve tuza, suya ve asit gibi maddelere karşı aşırı dayanıklı olup paslanmaya karşı da tam koruma sağlar bu yüzden de paslanmaz çelik boru olarak adlandırılır. Yüksek sıcaklıklara karşı da dayanıklı olarak üretilen paslanmaz borular, sıvı ve gaz halindeki maddelerin nakledilmesinde önemli rol oynayan içi boş bir silindir şeklinde imal edilmiş olan tesisat malzemesidir. Ayrıca paslanmaz boru hatlarının bağlantı elemanları bulunur ve bunlara da “paslanmaz fittings” ya da “boru bağlantı elemanları” denilir. Bu paslanmaz fittings elemanları da hayatımızda birçok alanda biz fark etmesek de karşımıza çıkar.

Paslanmaz boru nerelerde kullanılır?

Paslanmaz çelik sayesinde üretilen paslanmaz borular; paslanmaz boru dayanıklılığı, uzun süreli kullanılabilmesi ve dekoratif görünümü nedeniyle birçok alanda tercih edilip kullanılan bir tesisat malzemesidir. Peki, paslanmaz boru nerelerde kullanılır?

Paslanmaz boru; ağır sanayi, nükleer santraller, otomotiv endüstrisi, metal sanayi, kimya endüstrisi, gemi, deri sanayi, petrokimya endüstrisi, boya sanayi, ilaç endüstrisi, kâğıt sanayi, plastik endüstrisi, gıda endüstrisi, makine ve savunma sanayinde kullanılır.

Paslanmaz borular günlük hayatımızda da birçok yerde karşımıza çıkar. Alışveriş merkezlerinde, otellerde, konferans salonlarında ve metro, metrobüs duraklarında sıklıkla paslanmaz boru ve paslanmaz çelik kullanıldığını görebiliriz. Üstelik sadece bu alanlarla sınırlı kalmayıp, aşındırıcı etkilerin yoğun bir şekilde devreye girebileceği ve dekoratif görünüme önem verilen bütün iş yerlerinde ve ya farklı yaşam alanlarında kullanıldığı görülmektedir.

Paslanmaz boru neden tercih ediliyor?

Paslanmaz boru kullanımı çoğu yerde kolay kullanımı ve göze hitap etmesiyle tercih edilir. Tercih edilme nedenlerinin başında ise kalitesi, suya dayanıklılığı, çürümemesi ve her türlü alanda kullanılabilmesi gibi etkenler gelir. Ayrıca kullanılan bu boruların küçükten büyüğe ebatları bulunur ve böylece her türlü işlerde rahatlıkla kullanılabilir.