Bilgisayarlar masaüstü ve dizüstü olarak ayrılmakta olsalarda yaptıkları görevler genelde benzer. Şirketler ve okullarda dökümanlar üzerinde çalışırken, kişisel bilgisayarlarımızda internette dolaşıp video izliyoruz. Sosyal medya sitelerinde sörf yapıp video indiriyoruz fotoğraflar kaydediyoruz. Video kameralarımızdan ve fotoğraf makinamızdan anılarımızı arşivliyoruz. Bunun için şimdiye kadar çok sayıda USB bellek kartı ve harici disk sürücüleri de almışızdır. Tüm bu donanımlarımız için en büyük tehlike verilerin silinmesi, yanlışlıkla formatlanması ya da virüs bulaşması olabilir. Böyle durumlarda veri kurtarma yazılımları yardımımıza koşuyor.

Bugün bahsedeceğimiz ücretsiz veri kurtarma yazılımı EaseUS Data Recovery programı sayesinde silinen verileri kolayca geri kurtarabilirsiniz. Bu öncü ve büyük yazılım şirketi tarafından son sürümü yeni çıkan programı tamamen ücretsiz indirebiliyorsunuz. Günümüzde güvenilir programlar bulmak oldukça güç hale gelmişken EaseUS Data Recovery Wizard 2 GB’ta kadar verilerinizi hiçbir ücret ödemeden bedava kurtarmanızı sağlıyor. Yazının devamında veri kurtarma işlemlerini nasıl yapacağınızı ve hangi tür verileri hangi sorunlarla karşılaştığınızda kurtarabileceğinizi detaylıca resimli olarak adım adım anlatmış olacağız.

Hangi Formattaki Verileri Kurtarabilirsiniz?

Bilgisayar, harici diskler, USB bellekler gibi cihazlarda yüzlerce formatta dosyalarımızı saklıyoruz. Bunların yanlışlıkla silinmesi, kaybolması ya da virüs saldırısı sebebiyle hasar görmesi başımıza gelecek en kötü durumdur. Ancak silinen dosyaları ücretsiz kurtarmak oldukça mümkündür. Şimdi hızlıca hangi tür dosya biçimleri ve formatlar destekleniyor bilgi sahibi olalım.

Dökümanlar: Ofis, okul ve evde kullandığımız dökümanları çoğu zaman tekrar kullanmak için saklıyoruz, kaydediyoruz güncelliyoruz. USB flash diskte kaydettiğimiz döküman türündeki dosyalar silindiğinde bunları kurtarmak oldukça basittir. Programın kurtarabileceği döküman türündeki dosya formatları şunlardır: DOC/DOCX, XLS/XLSX, PPT/PPTX, PDF, CWK, HTML/HTM, INDD, EPS

Görseller: Görsel olarak adlandırdığımız fotoğraflar aslında hayatımızın her anında yanımızda. Bugün telefonlarda, dijital fotoğraf makinalarında sosyal medyadaki profillerimizde yer alırlar ve en önemli dijital öğeler arasındadırlar. Fotoğraflarımızın silinmesini istemeyiz. EaseUS Data Recorvery Wizard aynı zamanda çok iyi bir fotoğraf kurtarma programıdır. Onlarca farklı kurtaralıabilecek fotoğraf formatı arasındakiler şunlardır: JPG/JPEG, TIFF/TIF, PNG, BMP, GIF, PSD, CRW, CR2, NEF, ORF, SR2, MRW, DCR , WMF, RAW, SWF, SVG , RAF, DNG

Videolar: Videolar internet hızlarının artmasıyla oldukça fazla izlenmeye ve paylaşılmaya başlandı. Özellikle sosyal medya uygulamalarında yayınlanan videolar kişileri fenomen haline getiriyor. Kullanıcılar videoları bilgisayarlarında düzenleyip sosyal mecralara yüklüyorlar. Bu değerli video içeriklerinin bozulması, silinmesi ya da kaybolması kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Veri kurtarma yazılımı silinen videoları da kurtarma özelliğine sahiptir. Desteklenen video formatları şu şekildedir: AVI, MOV, MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, MKV, ASF, FLV, SWF, MPG, RM/RMVB, MPEG

Sesler: Ses dosyaları bugün aslında çoğunlukla müzik olarak karşımıza çıkıyor. Müzik hayatımızdaki yadsınamaz varlıklardan birisidir. İnsanlar ruh hallerine göre neredeyse hergün müzik dinlerler. Tabi bilgisayarlarımızda da müzik dosyalarını barındırırız. PC’den müzik dinlemek biraz moda dışı kalsa da, yine mobil cihazlarımıza ve telefonlarımıza müzik yüklemeyi PC’ler aracılığı ile yaptığımız için müziklerimizin silinmesini istemeyiz. Son zamanlarda sadece şarkılar değil podcast diye adlandırılan ses dosyaları da popüler hale gelmiştir. İnsanlar belirli bir uzmanlık alanıyla ilgili konuşmaları podcastler aracılığı ile dinleyip bilgi sahibi olmaktalar. Veri kurtarma yazılımı üstün teknolojisi sayesinde şarkılar ve müzikler gibi ses dosyalarını da kurtarıp kapsamaktadır. Kurtarılabilen ses dosyası formatları: AIF/AIFF, M4A, MP3, WAV, WMA, APE, MID/MIDI, RealAudio, VQF,FLV, MKV, MPG, M4V, RM/RMVB, OGG, AAC, WMV, APE 

Diğer dosya türleri: Yukarda bahsettiğimiz dosya formatlarının dışında veri kurtarma yazılımının kurtarabileceği dosyalar arasında e-posta dosya biçimleri, sıkıştırılmış dosyalar bulunmakta. Diğer dosya biçimlerinin detayları: PST, DBX, EMLX, ZIP, RAR, SIT, ISO, EXE, HTML, SITX

EaseUS Data Recovery Wizard ile Veri Kurtarma Nasıl Yapılır?

En iyi veri kurtarma programları arasında yer alan EaseUS Data Recovery Wizard yazılımını kullanmak oldukça basittir. Kullanıcı dostu arayüzleri sayesinde veri kurtarmak kesinlikle zor değil. 3 kolay tıklama adımıyla kaybolan ve silinen dosyaları kurtarabilirsiniz. Hızlı ya da derinlemesine tarama seçeneklerini tercih edip silinen dosyalarınızı tarayabilirsiniz. En sonunda ise kurtarılan dosyalara göz atma seçeneği sayesinde sadece istediğiniz dosyaların kurtarılmasını sağlayabilirsiniz. Dosyayı kurtarmadan önce açıp içeriğine bakmak öne çıkan bir özellik.

Silinen verileri kurtarmaya başlamak için EaseUS Data Recovery Wizard  resmi sitesinden yazılımı bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirin. İndirdikten sonra bilgisayarınıza kurulumu yapın, dosyayı açıp ileri ileri deyip devam ederek kurulumu başarıyla yapabilirsiniz.  

Kurulum sonrasında sizi karşılayan ekranda bilgisayarınızda yer alan tüm dahili ve harici diskler yer alacaktır. Bu disklerden kurtarmak istediğiniz dosyaların bulunduğunu seçip Tara butonuna tıklayın. Sonrasındaki ekranda karşınıza diskte yer alan klasörler listelenecek, sol taraftan sadece kurtarmak istediğiniz dosyaları seçebilirsiniz. Bu özellik sayesinde boşuna gereksiz dosyaların taranmasını önleyebilirsiniz. Böylece dosya kurtarma işlemi sırasında zamandan tasarruf etmiş olacaksınız.


Sadece dönüştürmek istediğiniz klasörü seçtikten sonra tarama sürecini başlatabilirsiniz. Tarama başlattıktan sonra sol alt köşede tarama işleminin yaklaşık olarak ne kadar süre devam edeceğini izleyebilirsiniz. Bu kısımdan aynı zamanda veri kurtarma sırasındaki tarama işlemini durdurabilirsiniz. Tarama işlemi bittikten sonra kurtarılan dosyalar isimleriyle birlikte karşınıza çıkacaktır. Bu listede yer alan dosyalar sildiğiniz virüsten etkilenen ve kaybolan dosyalardır. Kurtarılmayı bekleyen dosyaları ön izleme seçeneği ile içeriğini görebilirsiniz. Örneğin sildiğiniz ve kurtarmak istediğiniz bir fotoğrafınız var ancak ismini hatırlamıyorsunuz ön izleme özelliği sayesinde bu ekrandan bakabilirsiniz.  


Son aşamada kurtarmak istediğiniz dosyaları taramanın ardından tek tek işaretleyip seçebileceğiniz gibi tümünü de kurtarmak isteyebilirsiniz. Silinen verileri kurtarma işleminde en güvenilir yazılım olan EaseUS Data Recovery Wizard ile seçtiğiniz dosyalara karar verdiyseniz hemen sağ alt köşedeki Kurtar butonuna tıklayabilirsiniz. Kurtar butonuna tıkladıktan sonra kurtarılan dosyaların nereye kaydedileceğini seçin. Ardından silinen dosyalarınızın bu klasöre kurtarılıp kaydedildiğini görebilirsiniz.