WhatsApp, kullanıcı verilerini tüm Facebook şirketleriyle paylaşmayı da içeren bu sözleşmeden şimdilik geri adım atsa da şu an veriler güvende mi? Yazılım geliştirici Seyit Subutullah Baltaci, insanları bu konuda uyardı ve WhatsApp hangi bilgileri topluyor sorusuna yanıt verdi. 

Dünyanın en büyük dijital servisi

WhatsApp, her ne kadar tüm mesajlaşmalarınızı uçtan uca şifreleme ile korusa da, mesajlaşma deviyle birçok bilgiyi paylaşmaya devam ediyorsunuz. Web ve yazılım geliştirici Seyit Subutullah Baltaci, son günlerde gizlilik sözleşmesi skandalıyla gündeme gelen WhatsApp’la ilgili, “Dünya çapında 2 milyar aktif kullanıcıya ulaşmış, dünyanın en büyük ülkesinden daha kalabalık bir platformdan söz ediyoruz ve verinin en önemli hazine olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bundan ötürü WhatsApp, dijital ekosistemin belki de en kritik noktasında” yorumu yaptı.

18 milyar dolarlık ücretsiz uygulama

WhatsApp’ın Facebook tarafından 18 milyar dolarlık rekor bir fiyatla satın alındığına dikkat çeken Baltaci, yüz milyonlarca kullanıcıya ücretsiz olarak sunulan bu hizmetin nasıl fonlandığı sorusunun yanıt bulmadığını aktardı. Signal gibi, vakıf tarafından fonlanan ve kullanıcı verilerinden gelir etmediği kanıtlanmış bir servis olmayan WhatsApp için, Baltaci “18 milyar dolar gibi rekor bir fiyata satılmış platformun 2 milyar aktif kullanıcısına ücretsiz hizmet vermesinden söz ediyoruz. Ücretsiz bir ürün kullanıyorsanız, ürün sizsiniz ifadesi işte tam bu noktada öne çıkıyor. WhatsApp gibi bulut tabanlı tüm ücretsiz servisler, kullanıcılara ücretsiz olarak sunduğu hizmetlerinin karşılığında, verileri kullanıyor” dedi.

Peki WhatsApp hangi bilgileri kullanıyor?

Seyit Subutullah Baltaci, WhatsApp’ın halihazırda topladığı verileri şu şekilde aktardı:

“WhatsApp’ın kullanıcılardan topladığı veriler içinde telefon numarası ve rehber bilgisi başta olmak üzere cihaz kimliği, yaklaşık konum verisi, tam konum verisi, satın alma geçmişi ve performans verileri var. Ancak bunlar buzdağının görünen yüzü. WhatsApp kullanırken söz ettiğiniz bir konunun ya da yine WhatsApp gibi Facebook şirketi olan Instagram’da karşınıza reklam olarak çıktığını görebiliyorsunuz. İşte bu, uygulamanın neden ücretsiz olduğunu gösteriyor”

Hangi mesajlaşma servisi güvenli?

Baltaci, WhatsApp’ın gizlilik skandalı ile gündeme gelmesinin ardından birçok kullanıcının güvenli mesajlaşma servisi arayışına ilişkin de önerilerde bulundu. Web ve yazılım uzmanı, “Gizlilik konusunda öne çıkan uygulamalar Telegram ve Signal. Özellikle Signal, tam anlamıyla bağımsız bir platform çünkü bir vakıf tarafından fonlanıyor ve gizlilik aktivistleri tarafından destekleniyor. Telegram, WhatsApp’tan kopuşlarda en yüksek faydalı sağlayan uygulama oldu ve aktif kullanıcısı 500 milyonu geçti. Yerli bir mesajlaşma uygulaması anlamında da tabii ki BiP önde. Arkasında ciddi bir mühendislik emeği olan bir Türk girişimi. Dolayısıyla bu platformları önerebilirim” dedi. 

https://subutullahbaltaci.com.tr/