Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan, Trabzon Barosu Başkanı Avukat Sibel Suiçmez ve Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’ün hazır bulunduğu sempozyum açılış töreninde açılış konuşmasını Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız yaptı. Yıldız konuşmasında öğrencilere tarihin doğru öğretilmesi gerekliliğine vurgu yaparak şu cümlelerle devam etti. ‘’ Değerli misafirlerimiz üniversitemize ve şehrimize hoş geldiniz. Sizleri Rektörümüz en iyi şekilde ağırlayacak hem Trabzon’umuzu hem de Üniversitemizi gezdirecektir. Ben sizlere Avrasya Üniversitesi’nin kurucusu olarak üniversitemizden bahsetmek isterim. 2004 yılında üniversitemizin kurulması için müracaat edilmiş, 2010 yılında kurulabilmiş. 2011-2012 döneminde de öğrencileri ile buluşmuştur. Bugün yedi binden fazla öğrencimiz bulunmaktadır. Sizler her biriniz başka bir şehirden başka bir üniversiteden hatta yurt dışından da katılanlar var. Gezdiğiniz zaman göreceksiniz Türkiye’nin en gelişmiş vakıf üniversitelerinden birisiyiz. Dört yerleşkemizin her biri diğerinden daha farklı özelliklere sahip, alt yapısı güçlü, kütüphaneleri spor salonlarıyla çok iddialı bir üniversiteyiz. Öğrencilerimizin en iyi şekilde yetişmesi için çok gayret eden yönetime sahibiz.Öte yandan üniversite olarak ulusal ya da uluslararası çapta yapılabilecek tüm etkinlikler için alt yapımız hazırdır. 1. Uluslar arası Karadeniz Tarihi Sempozyumu’nu rektör hocamız gündeme getirdiğinde her türlü desteği vereceğimizi belirtmiştim. Bizler tarih konusunda çok hassasız. Büyüklerimiz Rus harbini anlatırlardı. Ailemizden bir şehidimiz de olmuştu. Buradaki her ailenin bir göç hikayesi vardır. Rus işgalinde büyüklerimizin bir bölümü batıya Ünye Samsun arasına diğer bölümü ise Gümüşhane Erzurum yönüne göç etmişlerdi. Gümüşhane tarafına giderken büyük annemiz Ermeni askerler tarafından vurulmuş, kucağındaki bebek bir gün dağın başında yaşamış ve onu oradan almışlar. Şehit olan büyük annemiz ve kucağında hayata tutunan yine büyüğümüzün ikisinin de mezarı köyümüzde camimizin avlusunda bulunmaktadır. Bu coğrafya çok acılar çekti, dedelerimiz ninelerimiz yokluk içinde vatan uğruna hayatlarını verdi. Onlara dua ediyoruz, bu güzel vatanı bizlere bıraktıkları için minnetle teşekkür ediyoruz. Bu arada en önemli görev öğrencilerimize çocuklarımıza düşüyor. Her zaman çağa ayak uyduracaklar ama atalarını, tarihini asla unutmayacaklar. Şunu tekrar dile getirmek istiyorum bu önemli hususlarda kim çalışma yaparsa üniversite yönetimi olarak kendisine destek olacağız. Yeter ki tarihimizi doğru öğrenelim. Tekrar hem şehrimize hem de üniversitemize hoşgeldiniz’’ dedi.

İNAN; AVRASYA ÜNİVERSİTESİ OLARAK ULUSLARARASI ETKİNLİKLERE İMZA ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

bundan önceki dönemlerde de Karadeniz Tarihi Sempozyumlarını değişik akademik kadrolarda gerçekleştirmiştik. Ben bu sempozyumun gerçekleşmesinde gerçekten çok ciddi katkılarda bulunan Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Ömer Yıldız’a bir defa daha teşekkür ediyorum. Akademik çalışmalar, araştırma geliştirme faaliyetlerinin bir diğer yanında bu tür uluslar arası faaliyetlerle üniversitelerin kendilerini dışa açmaları ve bu şekilde hem ülkeye hem bölgeye de birikimlerini paylaşmalarıdır. Biz bundan sonra üniversitemizin diğer fakültelerinde, bölümlerinde bu tür uluslar arası çalışmalara imza atmalarını ve üniversitemizi dışarıdan gelen misafirlere ve öğrencilere açmalarını hedefliyoruz. Bu şekilde üniversitemizi Türkiye’de layık olduğu yere daha hızlı bir şekilde ulaşacağını düşünüyoruz. Hepinizin gördüğü gibi biz bu çalışmaya 1. Karadeniz Tarihi Sempozyumu dedik. Bundan önce Trabzon’da Karadeniz ya da Trabzon Tarihi Sempozyumları yapılmadı değil. Ancak şunun farkına vardı ki bugüne kadar bu tür sempozyumların numaralandırılmamış olması bu faaliyetlere bir akademik derinlik kazandırmamış. Bu sempozyumlar akademik değere kavuşturmak için bundan sonra bu faaliyetleri numaralandırmamız gerekir. Gittikçe insanlar bu değerli faaliyetlere katılmak isteyecekler. Bu ilk heyecan bize nasip oldu’’ dedi.

Trabzon Baro Başkanı Avukat Sibel Suiçmez’in de açılış konuşması yaptığı sempozyumda birde Türk Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öz konferans verdi.