Trabzon İl Koordinasyon Kurulu 2019 yılı 4. Toplantısına katılan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi ile ilgili bir sunum yaptı. Hacısalihoğlu, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi ile yenilikçi ve sürdürülebilir yatırımlar ile katma değerli ürün ve hizmet üreten, bölgenin ve Türkiye’nin uluslararası rekabetine katkı sağlayan bir merkez oluşturmayı amaçladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu fikri sunmamızın ardından kendilerinin talimatlarıyla süreç başladı. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi ile 10. Kalkınma Planı, Türkiye Sanayi Strateji Belgesi, Ulusal Bilik, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi, Türkiye Nanoteknoloji Stratejisi ve Eylem Planı, DOKAP Eylem Planı gibi birçok ulusal belgedeki önceliklere doğrudan katkı sağlamayı da hedefledik. 1 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kanunla yatırım yapılacak alan için herhangi bir engel kalmamıştır. 24 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi alanı 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu gereğince ilan edilmiştir.”

“AMAÇ YABANCI YATIRIMCILARI ÇEKMEK”

Başkan Hacısalihoğlu, “Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi için gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda bölgenin; AR-GE ve İnovasyon odaklı, katma değer yaratan, ileri teknoloji içeren ürün/hizmet üretmeye ve geliştirmeye yönelik, büyük ölçekli ve stratejik doğrudan yabancı yatırımları çeken, bölgeden yapılan ihracatı artıran bir merkez olması hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda yerli ve yabancı birçok firma ve büyükelçilik ile görüşmelerimiz oldu ve devam ediyor. Trabzon Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Arsin Belediyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın yer aldığı Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi 24 Mayıs 2019 tarihinde kuruldu ve ilk genel kurul toplantısı 28 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin Etüd ve Proje İşleri İhalesi 17 Eylül 2019’da gerçekleştirildi. İhaleyle ilgili değerlendirme ve itiraz süreci devam etmektedir” dedi.

“11 MİLYAR DOLARLIK KATMA DEĞER”

Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin toplam yatırım alanı 2 milyon 771 bin 313 metrekare olduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Toplam altyapı yatırımı 75 milyon dolar olarak hesaplanan bölgede 1 milyar 250 milyon dolarlık özel sektör yatırımı yapılması planlanmaktadır. Tamamlandığında 14 bin kişinin istihdam edileceği bölgenin 11 milyar dolarlık katma değer üreteceği ve 8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağı öngörülmektedir” diye konuştu.

“GELECEĞİN SEKTÖRLERİ YERALACAK”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nde yer alacak sektörlerle ilgili de şunları söyledi:

“Dünya genelinde yaşanan gelişmeler, teknolojinin gelişmesi, 4. endüstri devrimi, ulusal stratejiler ile uyum ve ilgili alanlardaki dış ticaret verileri göz önüne alınarak Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesinde gıda teknolojisi, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve sağlık teknolojisi, savunma sistemleri, güvenlik teknolojisi, uzay ve havacılık, bilişim teknolojisi, telekomünikasyon, elektronik ve otomasyon, otomotiv teknolojileri alanlarında yatırımların yer almasına karar verildi.”

Hacısalihoğlu, “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere projeye katkılarından dolayı eski bakan Faruk Özlü, bakanlar Süleyman Soylu, Berat Albayrak, Mustafa Varank’a teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulu başkanımız Sayın Valimizi de verdiği destekler nedeniyle kutluyorum” dedi.

VALİ USTAOĞLU: TRABZON’UN GEÇMİŞİNE YAKIŞAN BİR PROJE

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise “Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, Trabzon’un muhteşem geçmişine yakışan, tarih boyunca ticaret merkezi olma misyonuna uygun, çok önemli bir vizyon proje. Ülkemiz açısından da önemli bir vizyon projemiz. Tamamlandığında ilimize, bölgemize, ülkemize önemli miktarda katma değer katacak bir proje hayata geçmiş olacak” diye konuştu.