Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;


15 Temmuz 2016’da Anayasayı ortadan kaldıracak, hak ve özgürlükleri askıya alacak bir darbe başlatıldı. Cumhurbaşkanının öncülüğünde milyonlarca insan; uçaklarla, tanklarla, helikopterlerle halka saldıran darbecilere ayaklanarak karşı çıktı. Darbecilerin Türkiye’yi kirletmesini önlemek için direnen bu vatandaşlarımızdan 251’ini şehit verdik, 2.500 vatandaşımız da gazi oldu. 

Millet İradesine Sahip Çıktı. Darbeci Askerlere Karşı Ayaklandı

Darbe girişiminin hedefleri vardı; demokrasiyi yok etmek, Türkiye'yi bölmek ve parçalamak, Türkiye'nin bütünlüğünü bozmak. 15 Temmuz, tarihimizin en büyük direniş destanlarından biridir. Hain darbe gecesi kadınlarımızda, gençlerimizde, halkımızda Malazgirt’in ruhunu, Fatih’in heyecanını, Yavuz'un hissiyatını gördük. 15 Temmuz; Çanakkale ve milli mücadeledeki heyecanın, azmin, gayretin hala var ve diri olduğunu göstermiştir. 

15 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın; feraseti, dirayeti, basireti, tecrübesi milleti darbeye karşı sokağa çağırarak tarihin yönünü değiştirmiştir. 15 Temmuz gecesi aziz milletin iradesi elinden alınmaya çalışıldı ancak bu millet buna müsaade etmedi. 

Halkımız;

⦁    Anayasayı korudu.

⦁    Demokrasiye sahip çıktı.

⦁    Hak ve özgürlüklerin yok edilmesini önledi.

⦁    Benim seçtiklerimi darbe ile indiremezsin dedi.

⦁    İstiklaline, istikbaline sahip çıktı.

15 Temmuz zaferi, tanklara ve uçaklara meydan okuyan şehit ve gazilerimizin onurudur. Bu olay, demokrasiye sahip çıkma anlamında büyün dünyada üniversitelerde ders olarak okutulacak bir mücadeledir.

Türkiye’de ilk defa;

⦁    Halk darbeye karşı sokağa çıktı,  251 kişi şehit; 2500 kişi gazi oldu.

⦁    Türkiye Büyük Millet Meclisi darbeye direndi.

⦁    Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis Teşkilatı içindeki vatanseverler darbecilere karşı çıktı, harekete geçti.

⦁    Yargı, savcılık darbecilere karşı soruşturma başlattı.

⦁    Sivil Toplum Kuruluşları direniş için halka öncülük yaptı.

Türkiye darbe girişimine teşebbüs edenleri, bu millete kurşun sıkanları, milletin kanını dökenleri hukukun önüne çıkardı ve yargıladı.

Tarihimiz boyunca kazandığımız her zaferin ardında milletimizin azmi, cesareti ve kararlılığı vardır. Türkiye olarak dünyaya anlatabileceğimiz en güzel şey; ülkemizin, teröre karşı verdiği mücadeledir ve demokrasi yolunda ilerlemesidir.

Bu vesileyle; Kamu Denetçiliği Kurumu olarak 15 Temmuz gecesi Anayasa’ya, demokrasiye, hukuka, Türkiye’nin geleceğine kastedenlere karşı mücadele veren şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de hayırlı bir ömür diliyoruz. 

Allah birliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin. Vatanımızı her türlü saldırıdan, her türlü ihanetten korusun. Türkiye 15 Temmuz direnişinin ruhu ile demokrasi, insan hakları, adalet ve hakkaniyet anlayışı içinde 2023, 2053, 2071 hedeflerine emin adımlarla yürüyecektir.