Turizmin ve turistin çeşitlendirilmesi çalışmalarına çok önem verdiklerini her fırsatta dile getiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, turizm projelerini birbiri ardına hayata geçiriyor. Amaçlarının tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü Trabzon’u çekim merkezi haline getirmek olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu; Uzungöl, Altındere Vadisi ve Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Çal Mağarası, Barma Yaylası, Boztepe ile Kızlar Manastırı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

UZUNGÖL 1. ETAP ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, sadece Trabzon’un değil Türkiye’nin sayılı turizm destinasyonları arasında yer alan Uzungöl ile ilgili yoğun mesai harcıyor. Uzungöl’ün cazibesini daha da artırmak için çalıştıklarını belirten Başkan Zorluoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak tahsisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan aldığımız alanda bir düzenleme yaptık. Uzungöl’ün Çevre Rehabilitasyon Projesi’nin 1’inci etap çalışmaları kapsamında, gölün çevresinde peyzaj çalışmaları ile tretuvar ve aydınlatma düzenlemesi yapıldı. Park Uzungöl yenilendi. Yine Uzungöl Müzesi çevre, altyapı ve peyzaj çalışmaları ile içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon çalışmaları yapıldı. Yemyeşil bir alanda insanların rahatça oturup konaklayabilecekleri, yiyip içebilecekleri çok güzel bir alan oluşturduk” dedi.

GÖLÜN ETRAFI TAMAMEN AÇILACAK

Uzungöl 2’nci etap proje çalışmalarının da sonuna geldiklerini ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte çalışıyoruz. Uzungöl’ün 2’nci etap çalışmalarında çok güzel dokunuşlar olacak. Projeye son şeklini verdikten sonra etap etap ihalesine çıkarak projemizi gerçekleştireceğiz. Yaklaşımımız gölün etrafını bütünüyle açmak olacak. Çok daha yeşil bir göl çevresi oluşturmaya çalıyoruz. Hedefimiz 2022 yılı sonuna gelindiğinde çok daha farklı bir Uzungöl ortaya çıkarmak. Çok daha yeşil, ulaşım ve park meselesi çözülmüş, altyapısı, üstyapısı, yolları, kaldırımları, peyzajı ve içerisinde Büyükşehir’in de bizzat bulunduğu bir Uzungöl olacak. Bu seneden itibaren hem işletmeci olarak hem de zabıta ve güvenlik birimlerimizle 7/24 bölgede var olacağız” şeklinde konuştu.

KIZLAR MANASTIRI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Restorasyonu tamamlanan önemli turizm destinasyonlarından Kızlar Manastırı ile ilgili de bilgiler veren Başkan Zorluoğlu, “Manastırın mülkiyeti Aralık 2019 itibarıyla Büyükşehir Belediyesine devredildi. Gerçekten şehrin merkezinde sırtını Boztepe’nin eteklerine dayayan, çok kadim şehir Trabzon’un çok önemli tarihi mekanlarından bir tanesi olan Kızlar Manastırı Covid-19 nedeniyle birkaç yıldır hizmete açılır vaziyette olmasına rağmen ancak şimdi açabildik. Çok güzel bir piyano resitali ile çok da güzel bir katılımla manastırı Trabzon’umuzun hizmetine açtık. Şehrimizin güzide mekanlarından Kızlar Manastırı’mız, yeni yüzüyle müzikten tiyatroya, resimden edebiyata, sanatın her alanında, kültür sanat merkezi olarak turizme katkı sağlayacak. İnşallah yıl boyu burada çok çeşitli etkinlikler, faaliyetler olacak” ifadelerini kullandı.

SAKLI CENNET ÇAL MAĞARASI İLGİ GÖRÜYOR

Trabzon’da sarkıtları, dikitleri, deresi, şelaleleri ve göletleri ile yer altındaki ‘saklı cennet’ olarak nitelendirilen Çal Mağarası’nı daha cazip hale getirmek için çalışmalar sürdürdüklerini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Dünyanın en uzun ikinci mağarası kabul edilen Çal Mağarası, Karadeniz’in en önemli doğal ve turistik mekanlarından biri. Çalışmalar kapsamında mağara içindeki ahşap yürüyüş yolu, paslanmaz çelik olarak yenilendi. Bunun yanı sıra mağara içi acil durum planına göre kamera sistemi, aydınlatma sistemleri, alarm sistemleri, acil durum çıkış noktaları düzenlenmiştir. Ayrıca ziyaretçilerimize hizmet verecek bilet ve ürün satış alanı, kafe ve seyir terası, mağaranın silüetine olumlu katkı yapacak şekilde yenilendi. Tamamlanan çalışmalar sonrasında turizm merkezimiz her açıdan çok daha cazip hale geldi” şeklinde konuştu.

BOZTEPE YENİ BİR KİMLİĞE KAVUŞACAK

Hem Trabzonlu vatandaşların hem de yerli ve yabancı turistlerin şehir merkezindeki uğrak yeri olan Boztepe’yi bambaşka bir kimliğe kavuşturmak istediklerini de vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Çok önemli turizm destinasyonu Boztepe’de, Ortahisar Belediyemizle ortak proje çalışmamız var. Şu anda var olan çay bahçeleri çok eski yılları andıran bir görüntüde. Boztepe’yi insanlar için çok daha çekici hale getirmek adına seyir terası, ahşap yürüyüş yolları, daha kaliteli çay bahçeleri, dinlenme, yeme içme mekanları, ışıklandırması ve otopark imkanlarıyla Trabzon’a kazandıracağız. Projesi tamamlandı, ihale aşamasında. Boztepe’yi estetik açıdan güzelleştirerek, halkımızın daha çok yararlanacağı bir hale getireceğiz” diye konuştu.

BARMA YAYLASI’NDA DOĞAL GÜZELLİKLER KORUNUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla korunan alan olarak ilan edilen Barma Yaylası çalışmaları ile ilgili de açıklama yapan Başkan Zorluoğlu, “Barma Yaylası’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte Doğa Eğitim Müzesi, ahşap seyir terasları ve yürüyüş yolları çalışması gerçekleştirdik. Proje ile Trabzonlu vatandaşlarımızın o doğal güzelliklere eşsiz şekilde bakacakları alanları korumayı amaçlıyoruz. Projenin geçici kabulü yapılmış bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

ATATÜRK KÖŞKÜ İÇİN KAPSAMLI ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Atatürk Köşkü’nün Trabzon için çok kıymetli bir yer olduğunu dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Atatürk Köşkü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de Trabzon’u ziyaretlerinde kaldığı çok tarihi bir mekân. Burası doğrusu mevcut haliyle, önemiyle mütenasip bir fiziki yapıya sahip değil. Binanın dışı da içerisindeki mobilyalar ve benzeri malzemeler de hakikaten buranın önemiyle mütenasip değil. Bu durumu tespit ettik ve bu alanda çalışan hocalarımızla bir komisyon kurmuştuk. Proje hazırlandı. Bakımı, onarımı ve restorasyonu ile ilgili projemiz Kurul’dan geçti. Şimdi ihale sürecini başlatıyoruz. Sadece dışı ve içinin restorasyonu değil aynı zamanda ayrı bir komisyon marifetiyle var olan mobilyaların da tasnif edilmesi yönünde bir çalışma da gerçekleştireceğiz. Geçmişle bağlantılı olanların kalmasını, gereksiz olarak zaman içerisinde asılan, tarihle ilgisi olmayan objeler ve tabloların oradan uzaklaştırılmasını amaçlıyoruz. Ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılının 29 Ekim tarihinde Atatürk Köşkü’nün hizmete açılmasını düşünüyoruz. Arzumuz 29 Ekim resepsiyonunun Atatürk Köşkü’nün bahçesinde verilmesidir. Böyle bir hedefimiz var” dedi.

ALTINDERE VADİSİ’NE KIR KAHVESİ VE KIR LOKANTASI YAPILDI

Altındere Vadisi’nde ziyaretçilerin güzel vakit geçirmesini sağlamak amacıyla önemli bir projeyi de hayata geçirdiklerini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “İçerisinde bir kır kahvesi, bir kır lokantası ve yine ziyaretçi merkezi olan ve yöreye uygun mimari ile hayata geçirdiğimiz yatırımımızda geçici kabul yapılmıştır. Turizm sezonu ile birlikte orayı hizmete açtığımızda, yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz için kaliteli hizmetin sunulduğu yeme içme ve dinlenme mekanları oluşturmuş olacağız. Ayrıca hediyelik eşya dükkanlarını da Büyükşehir Belediyesi olarak biz işleteceğiz. Altındere Vadisi’ndeki trafik keşmekeşinin bütünüyle önüne geçecek tedbirlerimizi aldık. Gerek otobüsler gerek normal araçlar için ayrı ayrı 2 adet büyük otopark alanı oluşturduk. Sümela Manastırı şu anda UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde var olan bir yer. Başlattığımız süreçle, önümüzdeki yıllarda Sümela Manastırı’nın Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla ilgili çalışmayı tamamlayacağız. Ve Sümela Manastırı artık dünyada çok daha bilinen, ziyaretçilerin gelmeyi daha çok arzu edecekleri bir destinasyon haline gelmiş olacak” diye konuştu.

SÜMELA’YA TELEFERİK PROJESİ İHALE AŞAMASINDA

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Sümela Manastırı’na ziyaretçilerin ulaşımını kolaylaştırmak ve bulunduğu vadiyi üstten görebilme fırsatı sunmak amacıyla kurulacak teleferik projesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “İki duraklı olacak şekilde hazırlanan teleferik projemiz tamamlandı, şu an ihale aşamasında. Birinci ayağı vadinin içerisinden başlıyor ve Sümela’ya uzak ancak yüksekçe bir noktaya ulaşıyor. İkinci ayağı ise Sümela’ya yakın bir noktaya sizi taşıyor, dolayısıyla iki duraklı bir teleferik sistemi. Birinci durağında bambaşka güzellikler sunan manzara, seyir terasları, yürüme yolları, restoranlar gibi çok rahatlıkla 3-4 saat vakit geçirebileceğiniz bir alan olacak. Tekrar teleferiğe binip oradan ikinci ayak dediğimiz Sümela Manastırı’na oldukça yakın bir noktada sizi indiriyor ve oradan Sümela’ya gidiliyor” ifadelerini kullandı.