61SAAT HABER SERVİSİ - 
Bektaş, Ordu’da meydana gelen 4.2 büyüklüğünde ki depremin yıkılıcığı yönünden hafif bir deprem olduğuna dikkat çekerek, “Yıkıcılığı hafif ancak bölgenin depremselliğini belli etmede önemli bir deprem. Çünkü Ordu’nun Korgan ilçesinde yani depremin merkez üssü olan yerde Maden Teknik Aramının hazırlamış olduğu, Türkiye Aktif Fay Haritasında,  böyle bir fay yok. Yani bu deremi üreten bir fay haritalanmamış. Buna ek olarak zaten öteden beri söylüyoruz. Maden Teknik Aramının hazırladığı Aktif Fay Haritasında Karadeniz’de ki faylarda haritalanmamıştı. Ancak 2019 yılında resmiyet kazanan Deprem Tehlikesi Haritasında bu faylar dikkate alındı ve Trabzon’un ve Rize’nin deprem tehlikesi 2 ve 3 kat arttı” dedi. 

DOĞU KARADENİZ’İN GÜNEYİNDE 2 BÜYÜK FAY HATTI VAR
“Ordu’da olan deprem şunu bize şunu anlatıyor” diyerek sözlerine devam eden Bektaş, “Doğu Karadeniz Bölgesinin Güneyini çevreleyen 2 tane büyük fay var. Bunlardan biri Kuzey Anadolu Fayı. Türkiye’nin en büyük fayı. Bu fay Erzincan’dan geçer. Diğeri de Kuzeydoğu Anadolu Fayıdır. Kuzey - Doğu doğrultudur ve sol yönlüdür. Bu iki büyük fay tek bir kırık hattı değildir. Fay zonu oluşturur. Ne kadar genişlikte: Yaklaşık 100 kmlik genişlikte. 
Yani Erzincan’dan Karadeniz’e kadar olan bölgede paralel faylar vardır. Aynı şekilde Kuzeydoğu Anadolu fayına paralel faylar vardır Karadeniz’e kadar uzanır. 
Ancak Karadeniz’de ki fayların hızları oldukça yavaştır. Sinsi hareket eder, bundan dolayı da çok sık deprem oluşmaz. 
Ama şu gerçek ki; bu bölgede hem karada, hem de denizde aktif faylar vardır. Bu faylar henüz Türkiye Aktif Fay Haritasına yansımamıştır. 
Son 60 yılın, depremselliğine baktığımızda 60 yıl içerisinde oluşan depremlerin dış odak merkezlerini birleştirdiğimizde haritalanmayan fayların varlığı ortaya çıkıyor” diye konuştu. 

HER AN HER ŞEY OLABİLİR! 
Ordu’da meydana gelen depremin ilerde daha büyük bir depremin habercisi olabilir mi sorusuna ise Bektaş, “ Her an her şey olabilir” derken ardından şu şekilde konuştu: 
“2019 yılında yürürlüğe giren Deprem Tehlikesi Haritasına göre önümüzde ki 50 yıl içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesinde her an 6.6 Veya 6 büyüklüğünde deprem olabilir. Yüzde 10 olasılık ise, bundan daha büyük deprem olabilir. Yüzde 90 olasılık en fazla yaşayacağımız 6.6 büyüklükteki bir depremdir. Bu Doğu Karadeniz Bölgesinin her yerinde olabilir. Denizde olabilir karada da olabilir. Yüzde 10 olasılık ise 6.6’dan daha büyük olabilir. Bu resmi haritaya göre. 

DOĞU KARADENİZ 6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE Kİ DEPREME HAZIR MI? 
Burada dikkat edilmesi gereken husus şu; Biz 6.6 büyüklükte ki depreme hazır mıyız? 2019 yılından önce yapı stoklarımızı, statlarımızı, hastanelerimizi, tünellerimizi, barajlarımızın güvenliğini deprem açısında sorgulamamız lazım, kontrol etmemiz lazım. 

2019 YILINDAN ÖNCE YAPILAN YAPILARIN GÜVENİLİRLİĞİ
Trabzon’da da,  Rize’de de stat var, Hepsi 2019 yılından önceki haritaya göre yapılmış. Bunların güvenliği sorgulanmalı. Şimdi harita değişti. Değişti ama sen bunun güvenliğini sorguluyor musun? 2019 yılından önce yapılmış binaların güvenliğini sorgulamamız lazım. Eski binalar var.  Normalde bir binanın ömrü depreme karşı 50 yıldır…  
Burada 50 yıldan daha yaşlı binalar var. İşin daha da ilginç yönü, çoğu bina usta kalfa yapısı. Mühendislik hesapları yapılmadan yapılmış yapılar var. Neticede yapı stoğunun sorgulanması lazım”

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASINA BÜYÜK GÖREV
Trabzon’da İnşaat Mühendisleri Odasına büyük görev düştüğünü belirten Bektaş, “İnşaat Mühendisleri Odası bunu yapması lazım. Trabzon ve Rize’de ki yapı stoğu bugün ki deprem kriterine uygun mudur değil midir? Sivil Toplum Örgütü olarak görevidir.  Gidip binaların incelenmesi, araştırılması lazım. Bunun muhakkak yapılması lazım” diye konuştu. 


ZEMİNİN DEPREMİ BÜYÜTME ÖZELLİĞİ
Ordu ve Elazığ Depreminin Trabzon’da hissedilmesine de değinen Bektaş, “Trabzon 4 büyüklüğünde ki bir depremi hissediyor ve sallanıyor. Kaşüstü ve Akyazı taraflarıda oturanlar bunu hissetti. İşin ilginç tarafı şu: Elazığ depremi aşağı yukarı 300 km güneydeydi. 6,5 büyüklüğünde deprem burayı salladı ve bizde hissettik. Şimdi 4 büyüklüğünde ki bir deprem ondan aşağı yukarı 100 kat daha küçüktür. Buna rağmen Trabzon, Ordu’da olan depremi hissediyorsa ki özellikle sahil şeridi zemin özelliğine dikkat çekmek gerek.  Bu durum, Trabzon’un özellikle sahil kesiminin zemininin depremi büyütme özelliğini ortaya koyuyor. . Özellikle sahil kesimiyle ilgili bunu da jeolojik olarak daha önce gündeme getirmiştik ama bu iki deprem o görüşü destekliyor” dedi.