Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yargı ve emniyet gibi kiritik kamu kurumlarında paralel devlet olduğunu yönündeki açıklaması dikkatleri bu tartışmaya çevirirken Ankara şok edici bir iddiayı mercek altına aldı. 23 Temmuz 2006'ya kadar MİT, Emniyet ve Jandarma her birim kendi merkezinde ayrı ayrı dinleme yaparken bir takım suiistimaller nedeniyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kurularak yasal dinlemelere tek bir merkezden uç verilmesi sağlanmıştı. TİB'in kuruluş aşamasında, yasal dinlemeler için MİT, Emniyet ve Jandarma'ya çekilen fiber optik hatların dışında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na gizi olarak bir başka paralel hat çekildiği ihbarı yapıldı. Gelen ihbar üzerine hemen çalışma başlatıldı.

KİMLER DİNLENDİ?

Tüm istihbarat birimleri ve emniyet çalışmalarında dinleme yapabilmek için yargı (hâkim/savcı) izni gerekirken paralel hat ile son 7 yıldır izinsiz yapılan yasa dışı dinlemelerin, kimleri hedef aldığının inceleme yapılarak ortaya çıkarılması hedefleniyor. TİB'deki değişimle kurumun hem teknik kapasitesi, veri aktarım sistemi, sisteme bağlantı kurma esasları, daha önce izin verilen dosyalar, emniyet ve istihbarat birimlerindeki yetkili personel ve faaliyetler yeniden gözden geçiriliyor. Emniyet İstihbarat Dairesi'nde sisteme giriş-çıkışları belirleyen 2 milyon civarında kaydın silindiği iddiası da araştırılıyor.

HATTAN KİMİN HABERİ VAR?

İstihbarat servisine çekildiği öne sürülen açık hattın, kimlerin bilgisi dahilinde işletildiği ise ayrı bir soruşturma konusu yapılacak. "17 Aralık Operasyonu ile gün ışığına çıkan paralel devlet, istihbaratını bu paralel hattan mı aldı?" sorusuna cevap aranacak.

İstihbarat birimine çekildiği ihbar edilen 'paralel hat' ile sabit hatlarda dinleme yapılırken kayıtların hangi servislere sunulduğu, hangi amaçlarla kullanıldığı da detaylı soruşturma ile yargıya sunulacak. Ankara Balgat'ta geçici bir binada hizmet veren TİB, daha sonra İncek'te özel donanımlı bir merkeze taşınmıştı. TİB, kurucu başkan Fethi Şimşek'in ayrıldığı Aralık 2012'den bu yana vekaleten yönetiliyordu. Bir yıldır boş duran bu koltuğa kısa süre önce Cemalettin Çelik getirildi.