61SAAT HABER SERVİSİ - 

MECLİS ÜYELERİ DE DESTEK VERDİ

İtirazı görüşen Trabzon Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Ortahisar Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Yaylalı’nın karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile itirazların uygun görülmediği yönünde görüş bildirdi. 
Bunun üzerine mecliste söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Tünel Projesi için, “Projeye şehircilik açısından çok çok ciddi manada şerh koyuyorum, itiraz ediyorum. Bu şehrin Ortahisar Belediye Başkanı adına da tarihe bu itirazla not düşmek istiyorum. Bu maddenin kurumuna iade edilmesini istiyorum” dedi. 

GÜNDEMDE BIRAKILDI, ÖNÜMÜZDEKİ AY YENİDEN GELECEK
Başkan Genç, CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, AK Partili Üye Mustafa Yaylalı’nın itirazları ve diğer meclis üyelerini de destek vermesi sonrasında maddenin gündemde bırakılmasına oy birliği ile karar verildi. 
Madde önümüzdeki ay yeniden Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine gelecek. 


TÜNELLER BU SORUNU ÇÖZMEYECEK
Tünel Projesiyle itirazlarını mecliste dile getiren Başkan Ahmet Metin Genç, “Bizim bu konuda daha önce hem Büyükşehir Belediye Başkanımızda, hem bakanımız Trabzon’a ziyaret geldiğinde hem de kendi belediye meclisimizde ciddi müzakere ettik. Şehircilik açısından ciddi çekincelerimiz olduğunu paylaştık. 
Bunun da meclisimizde, burada itirazen paylaşmak istiyorum. 
Çünkü burada yapılması düşünülen ve Trabzon - Rize Devlet Karayolu Şehir Geçişi Güzergahında trafik akışını hızlandırmak amacıyla düşünülen tünellerin, esasında bu sorunu çok da çözmeyecek. Kısmi bir çözüm sağlamış olsa bile sadece Çömlekçi geçişinde tıkanıklığı çözecek.

Oysa Çömlekçi gemişini biz trafiğe kapatsak bu sorun da  kısmen çözülebilir. Bun rağmen şehrimizde bir ulaşım güzergahında yatırıma karşı olmak yerine, alternatif görüşümüzü: Kanuni Bulvarımızın, Çukurçayır’dan, Bostancı Mahallemize bağlanabilir. Özellikle kamulaştırma maliyeti olmayacağı için, yine şehrimiz için uzun yıllardır düşünülen Güney Çevre Yoluyla kesişen şekilde Bostancı Mahallemize bağlanarak, Kanuni, Konaklar, Pelitli, Çimenli, Yalıncak Mahallelerimizi de bir bulvar geçişi hem de transit trafiğe hizmet edecek şekilde çok daha faydalı alternatif olacağı düşüncemizi  itirazende sayın bakanımıza arz etmek üzere paylaştık” dedi. 

23 - 26 METRELİK BÜYÜK YARMALAR OLUŞACAK
Ortahisar Belediye Meclisinde ittifakla aynı değerlendirmelerde bulunduklarına dikkat çeken Genç, “Kendi meclisimizde de ittifakla aynı konuda değerlendirme yaptık. Bütün parti gruplarımızda aynı hassasiyeti ortaya koydular. Bugün de burada aynı itirazımı yinelemek istiyorum. 
Bizim ilk gelen bilgide bir meclis üyemiz bir viyadükle Kemerkaya Mahallemizden geçeceği şeklinde bir iddiası olmuştu. Daha sonra Karayolları Bölge Müdürümüz bizi ziyarete geldi. 
“Viyadük olmadığını” ancak şu anda proje bu şekliyle beraber yapıldığında batıdan - doğuya gidiş istikametinde yapılaşmanın olduğu alandan başlamak üzere hemzemin 120 ve 160 metre tünel kalınlığı ve Karayolları Teknik Kurallarına göre bir kamulaştırma yapılacak. 


Bu nedenle Akşam Sanat Okulu ve Kunduracılar Caddemizin altına doğru 23 ve 26 metre kotlarında büyük yarmalar oluşacak. 
Bizim Boztepe Tünellerinde ki hassasiyet şehrimizde hepinizin malumu gündem olmuştu. 
Kemerkaya Mahallemizde de bu şekilde sırf ulaşım güzergahını bir kavşak nedeniyle kolaylaştıracağız diye mahallemize bu şekilde bir uygulamayı reva görmüyorum. 
Yarma tünelle beraber bu şekilde şehrin silüetine halel geleceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

PROJENİN MALİYETİ 1.2 MİLYAR CİVARINDA
Reşadiye Kavşağına da itiraz ettiğini hatırlatan Genç, “Kendi dönemimizde yapılıp şu anda alenen her platformda eleştirdiğim Reşadiye Kavşağının maalesef bir benzerini yapmış olacağız. 
Karayollarımızın şehrimize kamu yatırımları yapması, ulaşım güzergahlarının sayısının artması hepimizi mutlu eden husustur. 
Yalnız Karayollarımız, İç Disiplinleri mükemmel bir kurumken, şehir hassasiyeti, şehir silüeti veya estetik kaygısı onun kendi proje anlamında hesap etmediği bur husustur. 
Şu anda orayı yapılmış vaziyetiyle gözümde canlandırıyorum ve çok üzülüyorum. 
Bırakın belediye başkanlığını, bu şehrin bir çocuğu, evladı olarak çok üzülüyorum. Sadece liman kavşağını çözümüş olacağız. Bunun içinde bu kadar yatırıma da gerek yok. Şehrin gündeminde 30 yıldır devam eden bir Güney Çevre Yolu var. Bunu yapacağımıza 1. 2 Milyar civarında bir maliyeti var. Bunu yapacağımıza Güney Çevre Yolundan 500 metre, 5 km, 3 km yapsak çok daha faydalı bir iş yapmış oluruz” dedi. 

ÇUKURÇAYIR, BOSTANCI’YA VİYADÜKLE BAĞLANABİLİR
Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Kaldı ki çok daha az maliyetle, biz bir proje ile bir transit güzergahında sadece trafik hızını arttırmış olacağız. Oysa ben diyorum ki bunu yapacağımıza 2. güzergahta aynı transit trafiğe hizmet edecek şekilde zaten Çukurçayır’a kadar 2 X 3 olan Kanuni Bulvarımızı, güzel bir viyadükle, güzel bir Değirmendere Geçiş Köprüsü ile şehrin doğusu ve batısı birleşmiş olur. 
Orada eğitim, sağlık gibi alanlarımız var, onlara şehir içi erişimi kolaylaştırmış oluruz. Rize’ye geçecek olan Artvin’e geçecek olan transit güzergaha altarnatif çalışma yapmış oluruz. Şu anda Doğu - Batı istikametinde tek geçiş olan yolun kapanması durumunda ki bunu bir kaç kez yaşadık.

DALÇIK'TA SU TIKANMASI OLDU, TRAFİK ÇÖMLEKÇİ'YE KADAR UZADI
Sadece Ramada’da ki balçıkta orada su tıkanması nedeniyle Çömlekçi’ye kadar trafik olduğunu bizzat müsade ettik. Oysa biraz önce önerdiğim Çukurçuyır ve Bostancı’yı bir viyadükle bağlandığımızda ciddi alternatif sağlamış oluruz diye düşünüyorum. Sayın Bakanımıza özelde de bunu arz ettim. Bu projenin yerelde paylaşılarak, düşünülerek hesap edilerek meclislerimizde değerlendirilerek, STK’nın görüşleri alınarak, buradan pişirilerek yukarı sunulması daha doğru bir yaklaşım olur. 
Projeye şehircilik açısından çok çok ciddi manada şerh koyuyorum, itiraz ediyorum. Bu şehrin Ortahisar Belediye Başkanı adına da tarihe bu itirazla not düşmek istiyorum. Bu maddenin kurumuna iade edilmesini istiyorum. 
Sayın Bakanımıza da söyledik, akıl akıldan üstündür. İlla da burada bu geçiş yapılacaksa şehircilik silüetine daha uygun bir yer değerlendirilmesini istiyoruz. Karayolları projeleri anayasa maddesi değil. İlle de sahil bandıda yapılacaksa başka yerden bu geçiş güzergahını düşünsünler, çalışsınlar diye söylüyorum, itiraz ediyorum. Genel Müdürümüzü, Bakanımız hemşerimiz. Bu sunduğum alternatif güzergahı çalıştırıyorlar. Ama itirazımız daha iyi değerlendirilmek üzere şu anda bunu iade edelim diyorum” 

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİNDEN, GENÇ’E DESTEK
CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin ise, “Sayın Ahmet Metin Genç)in ifade ettiklerinin altına bende imzamı ve mühürümü basıyorum. İlerde telafisi olmayan zararları da bu şehir artık kaldıramıyor. Bir burada yapıldı, bir de taksim yokuşunda yapıldı. Bu Trabzon’a gerçekten eziyettir, yanlıştır…” diyerek Başkan Genç’e  destek verdi.