61SAAT HABER SERVİSİ - Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinin içinde bulunduğu durumu herkesin anlayabileceği şekilde “Ev geçindirmeye çalışan bir aileninin” üzerinden benzetme yaparak özetleyen Sivri, “Yanındayız KTÜ Farabi” başlıklı paylaşımında, "Sabit bir geliriniz var ve ev geçindirmeye çalışıyorsunuz. Geliriniz hep aynı ama giderleriniz artıyor. 

GELİRLER AYNI, GİDERLER ARTIYOR

 Yıllar içinde elektriğe, suya, mutfakta kullandığınız temel tüketim malzemelerine zam geliyor. Çocuklarınız okula gidiyor masrafları artıyor, vergiler artıyor ama sizin geliriniz yine aynı. 

 Evinize misafir geliyor onların masraflarını da karşılıyorsunuz , hatta onlarıda evin kadrosuna almanız isteniyor giderlerini siz karşılıyorsunuz, harçlıklarını siz veriyorsunuz . 

İçinde oturduğunuz ev zamana yenik düşüyor, tadilat yaptırmanız gerekiyor çatı akıtıyor, musluklar bozuluyor giderler artıyor ama sizin gelir yine aynı. 

Hadi evinize temizliğe yardımcı gelmiyor diyelim ama ortak kullandığınız alanın temizliğini, güvenliğini sağlayan personel var onun maaşına zam geliyor , bu gider kalemi de yine sizin aile bütçenize yansıyor. 

Geliriniz sabit ama yıllar içinde giderleriniz ne kadar da artıyor. Gelir gideri karşılamayınca borçlanıyorsunuz, borçtan çıkmak işin siz uğraşa durun giderler hala artıyor. Atalarımızın dediği gibi “Kaşıkla geliyor, kepçeyle gidiyor”. Şimdi sorarım size bu durumda evini geçindiremiyor diye kime kızarsınız. Yıllarca ailenin bu durumunu izleyip müdahale etmeyen, giderlerinin arttığını görüp hatta yeni gider kapıları açıp, gelirini arttırmayanın suçu yok mu” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN DURUMU AYNI

 Türkiye’de ki üniversite hastanelerinin durumunun aynı olduğuna dikkat çeken Sivri, "Ülkemizdeki tüm üniversite hastanelerinin durumu yukarıda izah etmeye çalıştığım gibidir. İlimizde de ne yazık ki durum aynıdır. 

Ama tüm bu gerçeklere rağmen nedense çuvaldızı kendine batırmayanlar suçlayacak kişileri bulmuş, hedef tahtasına oturtmuş KTÜ Farabi Hastanesi yönetimini haksız yere karalamaktadırlar” dedi. 

A GRUBU AMELİYATLARININ YÜZDE 96’SI FARABİ’DE

 KTÜ Tıp Fakültesinin sadece Trabzon değil, bölge için önemine ortaya konulan verilerle dikkat çeken Sivri, "Bölgemizdeki A grubu ameliyat dediğimiz büyük ameliyatların % 96'sı Farabi’de yapılıyor. 

2018 yılı verisi 3213

Doğu Karadeniz’de helikopter ambulans ile hasta kabulu yapan tek hastanemiz Farabi.

2018 YILINDA 802 BİN POLİKNİK 89 BİN AMELİYAT, 137 BİN ACİL HASTA

 İlimizde terör çatışmalarında yaralılara hizmet veren hastane yine Farabi...

Bölgemizde Cumhurbaşkanı için referans olan tek hastane Farabi...

Türkiye’nin en büyük acil servis binasına sahip hastane Farabi...

Hasta yükü en fazla olan hastane; hem il içinde diğer hastanelerden gelen, hem de çevre illerden gelen hastaların kabulu yapıyor. 

 -2018 verileri 802.076 poliklinik, 89.112 ameliyat, 137.795 acil hasta-

BÖLGEDE SEVK ZİNCİRİNİN SON HALKASI

 Sevk zincirinin son halkası, teşhiste veya tedavide hastayı yönlendirdiğimiz veya komplikasyon dediğimiz bir ilacın ya da hastalığın doğuracağı istenmeyen yan etkiler dediğimiz komplilasyon durumlarımda hastayı sevk ettiğimiz bölgemizdeki tek hastane Farabi

Doğu Karadeniz’de organ transplantasyon merkezi olan tek hastane Farabi ( toplamda 100 böbrek, 30 karaciğer nakli yapılmıştır)

Bölgemizde yanık ünitesine sahip tek hastane yine Farabi

Yoğunbakım üniteleri, yan dal branşları, kemoterapi üniteleri ile de hizmet veriyor.

43 Anabilim dalı ve bu anabilim dallarına bağlı olarak kurulmuş 25 bilim dalı ile eğitim, araştırma ve hizmet sunumuna devam ediyor.

BİN 400 DOKTOR, 500 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ

 Yaklaşık 1400 doktor, 500 tane araştırma görevlisi sayısı ile sıralamada Türkiye’ de ilk 15 üniversitenin içinde.

Bir gece nöbetinde toplam hastane bünyesinde yaklaşık 45 doktor görev alıyor, hiç de azımsanacak bir sayı değil” 

Sivri, sözlerini şu şekilde tamamladı: "URAP verilerine göre Türkiye’nin 2018-2019 yılı en iyi tıp fakülteleri sıralamasında 14. Sıradadır

Şehrimizin tek üniversite hastanesidir.

Dolar inanılmaz bir şekilde artmış , tıbbi sarf malzemelerini döviz üzerinden alıyorsun, gelirin belli giderin artmış, durum böyleyken içine düştüğü mali açmazda yönetimini suçlamak haksızlıktır, üniversite hastanelerini bu duruma getiren sistemin hiç mi suçu yok. 

Büyük resme bakalım, oturup durumu düzeltmek için neler yapılabilir diye konuşalım, çözüm önerilerini tartışalım, asıl bunları yüksek sesle konuşalım ki sesimizi duyuralım. KTÜ Farabi Hastanesi de ilimiz için marka değeri olan köklü bir eğitim ve bilim yuvasıdır, güçlü bir hastanedir ve bu mücadelede yanındayız KTÜ Farabi”