Bilgisayar Güvenliği

İnternet üzerinden kullanıcı adları, şifreler veya kredi kartı numaraları gibi gizli bilgiler gönderirken, yalnızca güvenli bir şekilde gönderin. Bunu doğrulamak için tarayıcı pencerenizin sağ alt köşesinde veya adres çubuğunun yanında küçük bir kilit (İnternet tarayıcısı güvenlik kilidi) simgesi arayın. Görünüyorsa, kilit simgesi de kilitli konumda olmalı ve kilidi açılmamalıdır.

Ayrıca, URL'nin adres çubuğunda https ile başladığından emin olmanızı öneririz.

Kilit kilitli konumdayken, veriler şifrelenir, bu da müdahale edilmesi durumunda herkesin verileri anlamasını önlemeye yardımcı olur. Hiçbir kilit görünmüyorsa veya kilidi açık konumda olduğunda, tüm bilgiler düz metin olur ve ele geçirilirse okunabilir. Çevrimiçi bir forum gibi bir web sayfası güvenli değilse, çevrimiçi bankacılık web siteniz gibi korumalı sitelerle birlikte kullanmayacağınız bir şifre kullanın

Güvenli bir şifre kullanın

Çevrimiçi banka sitesi gibi gizli verileri depolayan web sitelerinin güçlü parolalar kullanması gerekir. Ayrıca, giriş yapılması gereken her web sitesi için farklı bir şifre kullanmanızı öneririz. Parolalarınızı hatırlamak için yardıma ihtiyacınız varsa bir parola yöneticisi kullanmayı düşünün.

Kimlik avı dolandırıcılıklarının farkında olun

E-dolandırıcılık

Hesap bilgilerinizi ifşa etmenizi sağlayan kimlik avı dolandırıcılıkları ve teknikleriyle tanışın. Çevrimiçi bankacılık siteleri, ödeme sistemleri, sanal mağaza platformları ve giriş gerektiren diğer popüler siteler popüler hedeflerdir.

Alternatif bir tarayıcı ve VPN kullanın

Internet Explorer'ın daha eski sürümleri çok güvensizdir. Tarayıcınız olarak Internet Explorer kullanıyorsanız, Google Chrome veya Mozilla Firefox gibi alternatif bir tarayıcı düşünün. Windows 10 çalıştırıyorsanız ve bir Microsoft tarayıcısı kullanmaya devam etmek istiyorsanız, Internet Explorer yerine Microsoft Edge kullanmayı düşünün. Browserlarınızda her zaman VPN kullanmaya özen gösterin. Aşağıdaki linklerden tarayıcınız için ücretsiz VPN indirebilirsiniz.

Firefox VPN

Google Chrome VPN

Çevrimiçi okuduklarınıza her zaman güvenmeyin

Herkesin İnternet'te bir web sitesi oluşturmasının mümkün olduğunu ve birisinin yalnızca kötü niyetler için bir site oluşturduğunu unutmayın. Örneğin, korku, yalan veya kötü amaçlı yazılımların yayılmasına yardımcı olmak için bir web sitesi oluşturulabilir. İlk defa girdiğiniz sitelerde mutlaka dikkatli olun ve her linke tıklamayınız