Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye’de ilk defa Esenler’de hayata geçirilen ‘Çocuk Sokağı’nın açılışında çocuklarla birlikte oyun oynadı.
Bakan İslam, ‘Anne Üniversitesi’nden mezun olan annelerin diplomalarını verip onlarla birlikte kep attı.
Esenler Belediyesi, son yıllarda artan kayıp çocuk vakaları ve çocuk cinayetlerinden hareketle Menderes Mahallesi 330’uncu sokakta "Esenler Çocuk Sokağı” ile “Esma Biltaci Anne Çocuk Kampüsü”nü hayata geçirdi. Türkiye’de ilk olan projenin açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Esma Biltaci’nin ağabeyi Ammar Biltaci, anneler, çocuklar ve mahalleliler katıldı.

BAKAN İSLAM, ÇOCUKLARININ SEVİNCİNE ORTAK OLDU
Bakan İslam, beraberindekilerle birlikte ‘Çocuk Sokağı’nın içinde yer alan Esma Biltacı için yapılan Anne Çocuk Kampüsü’nü ardından da Aile Çocuk Merkezi’ni ziyaret etti. Merkezdeki çocuklarla hem de eğitim gören annelerle sohbet eden Bakan İslam, çocuklarla birlikte dijital ortamda ebru yaptı. Bakan İslam merkezleri ziyaret ederken çocuklar da kameraların olduğu ve kendileri için açılan sokakta seksek, bisiklet yolu, futbol, basketbol, bowling, voleybol gibi birbirinden farklı oyunlar oynadı. Daha sonra çocukların sevincine ortak olan Bakan İslam, Vali Mutlu ve beraberindekiler, yal satarım bal satarım oyununu oynadılar.
Açılışa katılan Esma Biltaci’nin ağabeyi Ammar Biltaci’de kardeşinin çocukları çok sevdiğini belirterek, “Esma’nın ailesi olarak çok gurur duyduk. İnanın Esma’da bunu görseydi çok sevinirdi. Zulme karşı direnişin simgesini burada gördüm. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Çocuklar, artık sokakta daha rahat oyun oynayacakları için çok mutlu olduklarını söyledi. “Esenler Çocuk Sokağı” ile “Esma Biltaci Anne Çocuk Kampüsü”nün açılışının ardından aynı sokakta 2’inci ve 3’üncü dönem Anne Üniversitesi’nin mezuniyet sevinci yaşandı.

“KADINLARDAN ÇOK ERKEKLERİN EĞİTİMİNE DAHA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
Anne Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, İstanbul’un metropol bir şehir olmasından dolayı anne ve babaların çocuklarını tek başına dışarıya çıkarmalarının zor olduğunu söyleyerek, böyle bir çalışmayı çok güzel bulduğunu ve diğer ilçelerde de hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Eskiden bu tür eğitimleri ailelerden aldıklarını belirten İslam, “Anneden evlada yeniden revize edilerek hanenin içinde yayılırdı. Aile teşkilatımız küçüldü ananelerden, babaannelerden mahrumuz. Mobil olmak zorundayız. O zaman devletin ortaya çıkan bu boşluğu kapatmamız gerekiyor. Bu yüzden bakanlık olarak aile eğitimleri veriyoruz” dedi.
Başkan Göksu’ya “Babalar Üniversitesi” projesinde bakanlıkla ortak çalışılması teklifinde bulunan Ayşenur İslam, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak aile içi şiddetin azalması için kadınlardan çok erkeklerin eğitimlerini daha çok önemsediklerini vurguladı.

“KEŞKE ÇOCUKLUĞUMUZU BİR KEZ DAHA YAŞAYABİLSEK”
Hep birlikte çocukluklarına döndüklerini söyleyen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Ben Fatih’te yaşadım orada büyüdüm. Keşke çocukluğumuzu bir kez daha yaşayabilsek diyoruz ama çocuklarımız için de üzülüyoruz. Onlar için daha fazlasını yapmalıyız. Esma’yı ve hayatını kaybeden diğer çocukları rahmet ve minnetle hatırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUK MAHALLESİ DE YOLDA”
Esenler’de bugün hem çocuklar hem de anneler için çok anlamlı bir gün olduğunu söyleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler’in İstanbul’un en yoğun ilçesi olduğunu hatırlatarak zorluklar içerisinde bu tür projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Çocuklara her zaman öncelik verdiklerini belirten Başkan Göksu, “Bu sokak çocuğunu da seçmen listesi üzerinde halkımıza sorduk. İlçe halkımızın yüzde 75’i kapatılmasını istedi. Her gün 450-500 çocuğumuz burada oynayacak. Bir sokak çocuğu olmak var bir de o sokağın çocuğu olmak var. Biz buna çok dikkat ediyoruz” dedi.
Ekim ayında çocuk mahallesi yapacaklarının da müjdesini veren Göksu, mahallenin sadece yaşlılara ve çocuklara ait olacağını ifade etti. Göksu, yakında baba üniversitesi de hayata geçireceklerini söyledi.

ANNELER DİPLOMA ALIP KEP ATTI
‘Anne Üniversitesi’ kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde akademisyenlerden ders alan 300 anne, Bakan Ayşenur İslam, Vali Mutlu, Başkan Tevfik Göksu ve beraberindekilerle birlikte diplomalarını alıp hep birlikte kep attı. Çok heyecanlı olduklarını söyleyen anneler, herkesi okullu olmaya davet etti.
(İHA)