BARTIN (AA) - Bartın Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bozkurt, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmalar kapsamında, 151'i tutuklu 305 sanık hakkında dava açıldığını bildirdi.

Bozkurt, düzenlediği basın toplantısında, darbe girişiminin ardından kentte yürütülen soruşturma kapsamında bugüne kadar 634 kişi hakkında işlem yapıldığını söyledi.

Şüphelilerden 305 kişi hakkında Ağır Ceza Mahkemesine cezalandırılmaları istemiyle kamu davaları açıldığını aktaran Bozkurt, "Şu an bunlardan 151’i tutukludur. 25 dosya hakkında karar verildi. Etkin pişmanlıktan yararlanan kişi sayısı 3. Anayasal düzeni ihlal suçu kapsamında 3 darbe dosyamız var. Bu davalar yakın bir zamanda karara bağlanacaktır." dedi.

Bozkurt, hakkında soruşturma başlatılan kişiler arasında 126 emniyet mensubu, 30 adliye çalışanı, 42 askeri personel ve 61 üniversite personeli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yürütülen soruşturmalar kapsamında 400-500 kişi hakkında daha işlem yapılması gerekebilir. Çalışmalarımızı, elde ettiğimiz bilgileri kuyumcu hassasiyetiyle değerlendirip, kimsenin lekelenmeme hakkına da dikkat ederek yapmaya çalışıyoruz. Buradaki tek hedefimiz, devletimizin içine sızmış bu yapılanmaları hakkaniyetli ve adil bir şekilde tespit edip, cezalandırmak."

- "Sosyal medyadaki işkence iddiaları asılsız"

Bozkurt, son dönemlerde sosyal medya hesaplarından kendilerini hedef alan ve bazı emniyet müdürlüğü personeline yönelik paylaşımlar yer aldığını ancak söz konusu iddiaların asılsız olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu dayak, hakaret ve işkence iddiaları, soruşturmalarda görev yapan arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu bozmaya yöneliktir. Ayrıca şimdiye kadar bize intikal eden böyle bir iddia da söz konusu değildir. Yine bu paylaşımlarda mağdur oldukları ileri sürülen ve sadece baş harfleri yer alan kişilerle ilgili, baş harfleri tutan kimse de yoktur."

İl genelindeki soruşturma kapsamında TSK içerisinde astsubay kadrosundan sorumlu kişinin tespit edildiğini, buradan hareketle önemli mesafe alınacağını dile getiren Bozkurt, yine adliye içerisindeki erkek yapılanmasının tamamının belirlendiğini aktardı.

"Emniyet yapılanmasında yüzde 90'ın üzerinde tespit yapıldı ve davalar açıldı." diyen Bozkurt, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Üniversite personeliyle ilgili son aşamaya gelindi ve iddianameler yazılıyor. İlimizde bütün kurumlardaki örgütün imamları tespit edildi. Şu ana kadar tutuklananların hemen hepsi, örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullananlar ile örgütün il yapılanması içinde üst düzeyde görev alan kişilerdir."