Duvar kâğıdını evinizin her köşesinde kullanabilirsiniz. Dekorasyon açısından şıklık yaratacak olan duvar kağıdı yapımında önemli olan nokta, nemli, ıslak alanlar için uygun duvar kağıtlarının seçimi ve uygulanacak diğer odaların özelliklerine, duvarların durumuna uygun kağıtların seçimi olacaktır. 

Az Dekorasyon ekibinin hazırladığı içeriğe göre örneğin, salon, yatak odası, koridor için hemen her türlü duvar kâğıdı kullanılabilir olsa da banyo, mutfak gibi yüksek neme ve suya maruz kalan alanlar için vinil duvar kağıtlarının kullanılması önerilmektedir. Bu yapıda olan duvar kağıtları gerek silinebilir gerek yıkanabilir gerekse küf önleyici olmalarından ötürü banyoda ve mutfakta en çok tercih edilen kağıtlardandır.  


Bu yapıda olan duvar kağıtları nemin geçmemesi adına bariyer görevi görmektedir. Her ne kadar bu tip bir duvar kâğıdı kullanacak olsanız da banyonuzun, mutfağınızın iyi şekilde havalandırılabilmesi (bir pencere ya da havalandırma aspiratörü ile) duvar kâğıdı kullanımı açısından önemli olacaktır. 

Bununla birlikte, duvarlarınız pürüzlü yapıda ise kalın kabartmalı ya da yoğun desenli duvar kağıtlarını tercih etmeniz daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. 

Duvar Kâğıdı İçin Gerekli Malzemeler 

Makas ya da maket bıçağı (kâğıdı kesmek için), 

Duvar kâğıdı yapıştırıcısı, 

Fırça (kâğıt yapıştırıcısını sürmek için), 

Ispatula (duvar kâğıdını yapıştırırken düz bir zemin elde etmek için), 

Zımpara kâğıdı, 

Bez, 

Kova, 

Merdiven, 

Eldiven. 

Hazırlık Aşaması 

Duvar kâğıdı uygulaması öncesinde duvarlarınızı temizleyerek işe başlayabilirsiniz. Boyalı bir zemine duvar kâğıdı uygulayacaksanız duvarları deterjan kullanarak temizlemeniz ve kurutmanız yeterli olacaktır. Boyanız parlak ise bu yüzeyi zımparalamanız duvar kâğıdının daha iyi yapışması için önemlidir. 

Duvarlarınız duvar kâğıdı ile kaplı ise eski kağıtların sökülmesi gerekecektir. Sökme işlemini, duvar kâğıdı sökücü özel bir ürün kullanmak suretiyle kolaylıkla yapabilirsiniz.  

Duvarlarınızda delikler mevcut ise bunları alçı ile doldurmanız gerekir. Çatlakları bant ile kapatıl alçı ile düzeltebilirsiniz. Alçı kuruduktan sonra bir zımpara kâğıdı kullanarak alanı zımparalamalı ve sonrasında oluşan tozu silerek pürüzsüz hale getirmelisiniz. Ayrıca dökülen boyaları da kazıyarak temizlemelisiniz.  

Duvar Kâğıdı Yapıştırıcısı 

Vinil duvar kâğıdı, kabartmalı ve hasır duvar kâğıdı için özel üretilmiş yapıştırıcılar mevcuttur. Bu tip kağıtlardan birini kullanıyorsanız mutlaka bu duvar kağıtları için üretilen yapıştırıcılardan almalısınız. 

Diğer tipteki duvar kağıtları için genel tip bir duvar kâğıdı yapıştırıcısı alabilirsiniz. 

Duvar Kâğıdının Hazırlanması 

Duvar kâğıdını uygulayacağınız duvarı ölçtükten sonra yaklaşık 5-10 santim kesme payı bırakarak kâğıdı kesebilirsiniz. Böylece ilk kalıbı elde etmiş olursunuz. Bu kalıbı kullanarak diğer kağıtları da kesebilirsiniz. Ancak eğer ek gerektiren yerler mevcut ise bu yerler için ayrı kağıtların kesilmesi uygun olacaktır. Yapıştırma işlemine pencere kısmından başlayıp aynı yönde ilerleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.  

Duvar Kâğıdının Yapıştırılması 

Kestiğiniz kağıtlara yapıştırıcı sürdükten sonra ikiye katlayıp, duvarın üst kısmından başlayarak kâğıdı yapıştırmaya başlayabilirsiniz. Kâğıdı duvara yapıştırdıktan sonra bir kuru bez ile ya da bir fırça kullanarak hava kabarcıklarını düzeltmeniz gerekir.  

Kaynak : https://azdekorasyon.com/3-boyutlu-duvar-kagidi-modelleri/