Bu gazın uzun ömürlü kullanım şeklinin olmasının yanı sıra kullan at tarzı tüpleri de mevcuttur. Bu kullan at tüplerin 2 litrelik olanıyla 20 parti balonu şişirmek mümkündür. Helyum gazı basit anlamıyla uçan balonlar için kullanılır. Bunlar küçük balonların yanı sıra sahillerde gördüğümüz ışıklı büyük balonlar da olabilmektedir. 

Helyum'un Özellikleri

Helyum ile doldurulmuş bir balonun havada kalma süresi 20 saate kadar çıkabilmektedir. Helyum gazı özelliklerinden biri de sesi inceltmesidir. Bu sihirli gazın bu kadar bilinir olması yer çekimine meydan okumasının yanında buna da bağlıdır. Peki helyum sesi nasıl inceltir? Buna basit bir örnek vermek gerekirse, hızlandırılmış videoları düşünebilirsiniz. Eğer konuşan birinin videosunu hızlandırırsanız sesi incelir.

Ses Tellerini Hızlandırır

Bunun sebebi başlı başına hızdır. Helyum da böyledir. Sesi hızlandırır. Çünkü havadan hafiftir. Ses telleri normalde havayla hareket eder. Ancak Helyum havadan daha incedir. Daha hafiftir. Bu yüzden ses telleri hızla hareket eder ve ortaya bize komik gelen o sesler çıkar. 

Bilinmeyen Özellikleri

Biz normal insanların hiç bilmediği diğer helyum gazı özelliklerine de değinecek olursak... Teknolojik aletlerin ısınmaması için sıvı helyum kullanılmaktadır. Bu soğutuculu her üründe bulunur. Örneğin bilgisayarlarınızda. Bilgisayarınızın ısınmaması için az miktarda sıvı helyum kabloların yanmasını ve bilgisayarınızın ısınmasını engellemektedir. Ayrıca silah sanayisinde de helyuma ihtiyaç duyulur. Sıvı roket yakıtlarında basıncı dengelemek için helyum görev yapmaktadır. Dalgıç tüplerinde az miktarda Helyum vardır.

Helyum'un Değeri

He atmosferde az sayıda bulunduğundan ötürü fiyatı herhangi bir gazdan daha pahalıdır. Bu değerli gazı elde etmek uzman olmayan insanlar için imkansızdır. Bu gazı katı ya da sıvı hale getirmek laboratuvar koşullarında dahi zordur. Tüm bunların yanı sıra Helyum oldukça güvenli bir gazdır. Çünkü asla yanmaz. Peki helyum gazı fiyatı hakkında neler söyleyebiliriz?

Helyum Ne Kadar?

Bu değerli gazın fiyatı litre bazında değişim göstermektedir. Dolayısıyla kullanım alanına göre ve uzun ömürlülüğü baz alınarak helyum gazı fiyatı artar ve azalır. Genel bir tablo çizmek gerekirse sanayi alanında kullanılan He (helyum) daha değerli ve daha pahalıdır. Ancak balon şişirmek için alacağınız kullan at He doğal olarak daha maliyetsizdir. Her balonun da He ile şişirilemeyeceğini bilmekte fayda vardır. 

Türkiye'de Helyum Gazı Nereden Elde Edilir?

Ülkemizde harici olarak Helyum bulmak mümkündür. Türkiye'de Helyum gazı dendiğinde akla gelen ilk firmalardan biri Akbaşoğlu'dur. Doğada az bulunan gazların satışını yapan bu firma hem güvenilir hem de hesaplı hizmet anlayışıyla dikkat çekmektedir. Kayseri merkezli hizmet veren firma Türkiye'de gaz sektörünün zirvesinde yer almaktadır. Helyum ve diğer değerli gazları temin etmek için Akbaşoğlu firmasıyla iletişime geçebilirsiniz.